Egekbe szökő telekárak: ki marad a végén?

Pénzcentrum
2007. június 18. 11:00

A telekárak továbbra is a fővárosban és az agglomerációban növekednek a legnagyobb mértékben, amelyet az is bizonyít, hogy a Gazdaságkutató Zrt. jelentése szerint továbbra is Pest megye a növekedés motorja, ahol az országos átlagot meghaladó mértékben, 6 százalékkal nőnek majd az építési telekárak az elemzők szerint - írja a Napi.

Az előrejelzések szerint azonban a Pest megyei növekedés színtere nem a főváros, hanem az agglomeráció lesz, ahol egyrészt a folyamatos kereslet, másrészt a megfizethető áron megkapható, de jó adottságokkal rendelkező telkek szűkössége hajtja felfelé az árakat.


 


Budapesten belül továbbra is a budai oldalon kerülnek többe az építési telkek, melyek ára olyannyira megugrott, hogy a magánszemélyek gyakorta mellőzik ezen területeket, ahol egyértelműen a fejlesztők kerültek többségbe. A legfrekventáltabb kerületeknek továbbra is a II. és a XII. kerület számít, illetve a III. kerület belső részei, de egyre népszerűbb a XI. kerület sasadi része is.

Az árak, mint Budán, mint Pesten erősen változóak kerületenként, Budán 40 és 400 ezer forint között ingadozik a négyzetméterár az elhelyezkedés és a telek adottságainak függvényében. A pesti oldal leginkább keresett területei a belvárosi kerületek és a IX. kerület Duna-parti része, ahol az árak akár 200-300 ezer forintot is elérheti.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A külső, kertvárosi részeken már bőven található családi ház és társasház építésére alkalmas beépíthető telek, 30-50 ezer forintos négyzetméteráron a XVI. és a XVII. kerületben. Az agglomerációban továbbra is folyamatos a kereslet, amely egyre feljebb tornázza az árakat. Jó példa erre Szentendre, ahol az egy-egy építésre alkalmas telek borsos áron kel el - mondta el Antal Ilona, az Otthon Centrum szentendrei irodájának vezetője.

Az agglomerációban emellett fontos szerepet játszanak az útépítések, melyek hatására akár megtöbbszöröződhetnek a telekárak, mint ahogy ez meg is történt Maglód és Pécel esetében.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07