11 °C Budapest

Egekbe szökő telekárak: ki marad a végén?

Pénzcentrum
2007. június 18. 11:00

A telekárak továbbra is a fővárosban és az agglomerációban növekednek a legnagyobb mértékben, amelyet az is bizonyít, hogy a Gazdaságkutató Zrt. jelentése szerint továbbra is Pest megye a növekedés motorja, ahol az országos átlagot meghaladó mértékben, 6 százalékkal nőnek majd az építési telekárak az elemzők szerint - írja a Napi.

Az előrejelzések szerint azonban a Pest megyei növekedés színtere nem a főváros, hanem az agglomeráció lesz, ahol egyrészt a folyamatos kereslet, másrészt a megfizethető áron megkapható, de jó adottságokkal rendelkező telkek szűkössége hajtja felfelé az árakat.


 


Budapesten belül továbbra is a budai oldalon kerülnek többe az építési telkek, melyek ára olyannyira megugrott, hogy a magánszemélyek gyakorta mellőzik ezen területeket, ahol egyértelműen a fejlesztők kerültek többségbe. A legfrekventáltabb kerületeknek továbbra is a II. és a XII. kerület számít, illetve a III. kerület belső részei, de egyre népszerűbb a XI. kerület sasadi része is.

Az árak, mint Budán, mint Pesten erősen változóak kerületenként, Budán 40 és 400 ezer forint között ingadozik a négyzetméterár az elhelyezkedés és a telek adottságainak függvényében. A pesti oldal leginkább keresett területei a belvárosi kerületek és a IX. kerület Duna-parti része, ahol az árak akár 200-300 ezer forintot is elérheti.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A külső, kertvárosi részeken már bőven található családi ház és társasház építésére alkalmas beépíthető telek, 30-50 ezer forintos négyzetméteráron a XVI. és a XVII. kerületben. Az agglomerációban továbbra is folyamatos a kereslet, amely egyre feljebb tornázza az árakat. Jó példa erre Szentendre, ahol az egy-egy építésre alkalmas telek borsos áron kel el - mondta el Antal Ilona, az Otthon Centrum szentendrei irodájának vezetője.

Az agglomerációban emellett fontos szerepet játszanak az útépítések, melyek hatására akár megtöbbszöröződhetnek a telekárak, mint ahogy ez meg is történt Maglód és Pécel esetében.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm