Gyorsuló fejlődés a bolgár piacon - most kell vásárolni?

Pénzcentrum
2007. június 7. 09:33

Főleg angol és spanyol befektetőknek köszönhetően tapasztalható az ingatlan-boom Bulgáriában. A legkeresettebb ingatlantípusok közé tartoznak a lakóingatlanok és a nyaralók, de új befektetési lehetőségként megjelentek a golfpályák és az ún. zárt lakóparkok is - mondja a RE/MAX bolgár irodájának vezetője.


A szófiai lakásvásár folytatásaként 2007. május 18. és 20. között debütált BalPEx, Balkan Property Exhibition több mint 200 kiállítóval várta a vendégeket. A nemzetközi ingatlanközvetítő hálózat, a RE/MAX tapasztalata szerint - aki az esemény ezüst fokozatú támogatója volt - a májusi lakásvásárra érkezők főként a lakóingatlanokat, az irodákat és a nyaralókat keresték, természetesen földrajzi elhelyezkedéstől függően. Szófiában az irodák és a lakóingatlanok népszerűek, a kisvárosokban a lakóingatlanokon kívül a mezőgazdasági területek is keresettek, de jelenleg igen kedvelt és felkapott helyszínek a tengerparti üdülőövezetek, illetve a síparadicsomok.


A három nap alatt megjelent 7000 látogató között meglepően sok volt a befektető nemcsak a helyiek, hanem a külföldiek részéről is - magyarázta Ilyan Nikolov, a RE/MAX Bulgária regionális igazgatója. A bolgár ingatlanok iránt a határon kívül leginkább az Egyesült Királyságból és Spanyolországból érdeklődnek, onnan is elsősorban a nyaraló- és a lakóingatlanok iránt. Igen kedvelt a Pirin hegység északi lábánál fekvő, hangulatos városka, Bansko, továbbá a Fekete-tenger partja, mely körülbelül három évvel ezelőtt vált felkapottá, és népszerűsége azóta is töretlen, (ilyen például Várna és Burgas).

A tengerparti apartmanok négyzetméterárai jelenleg 1200 és 2000 euró között mozognak, attól függően, hogy az adott ingatlan milyen közel fekszik a vízparthoz.


A RE/MAX az expón úgy érzékelte, Szófia továbbra is kedvelt célpontja maradt mind a saját használatra mind a befektetési céllal vásárlóknak. Körülbelül két, két és fél évvel ezelőtt, az Európai Unióhoz való csatlakozás megvalósulásának hírére az érdeklődés és az ingatlanárak megemelkedtek. 2005-ben az átlag négyzetméterár 800 euró körül mozgott, mely mára 1200 euróra növekedett. Ugyanakkor a környező országokhoz képest a fővárosban még mindig viszonylag alacsony áron juthatunk ingatlanhoz, igen lendületes kereslet mellett. A külföldi és a helyi érdeklődök egyaránt Szófia déli részét, a városközpont és a Vitosha hegység között elhelyezkedő területet részesítik kiemelt figyelemben.


Újdonságként szolgált ez évben a BalPEx kiállításán, hogy a befektetési lehetőségek között megjelentek a golfpályák, továbbá az ún. zárt lakóparkok. Ez utóbbi extra szolgáltatásokkal csábítja az érdeklődőket, mint például a 24 órás porta- és biztonsági szolgálat, sportolási lehetőségek vagy az igényesen kialakított játszóterek a gyermekek részére.


A RE/MAX Magyarország tavaly októberi első irodanyitása óta már többen érdeklődtek a hálózatnál bolgár ingatlanok iránt, különösen a felkapott, tengerparti nyaralók keresettek - számol be az itthoni tapasztalatokról Kováts Tibor, a RE/MAX vezető ingatlanpiaci szakértője. Bulgáriából ugyanakkor csekély az érdeklődés a magyar ingatlanok iránt, a bolgár befektetők és fejlesztők inkább a hazai piacot részesítik előnyben.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16