12 °C Budapest

Gyorsuló fejlődés a bolgár piacon - most kell vásárolni?

Pénzcentrum
2007. június 7. 09:33

Főleg angol és spanyol befektetőknek köszönhetően tapasztalható az ingatlan-boom Bulgáriában. A legkeresettebb ingatlantípusok közé tartoznak a lakóingatlanok és a nyaralók, de új befektetési lehetőségként megjelentek a golfpályák és az ún. zárt lakóparkok is - mondja a RE/MAX bolgár irodájának vezetője.


A szófiai lakásvásár folytatásaként 2007. május 18. és 20. között debütált BalPEx, Balkan Property Exhibition több mint 200 kiállítóval várta a vendégeket. A nemzetközi ingatlanközvetítő hálózat, a RE/MAX tapasztalata szerint - aki az esemény ezüst fokozatú támogatója volt - a májusi lakásvásárra érkezők főként a lakóingatlanokat, az irodákat és a nyaralókat keresték, természetesen földrajzi elhelyezkedéstől függően. Szófiában az irodák és a lakóingatlanok népszerűek, a kisvárosokban a lakóingatlanokon kívül a mezőgazdasági területek is keresettek, de jelenleg igen kedvelt és felkapott helyszínek a tengerparti üdülőövezetek, illetve a síparadicsomok.


A három nap alatt megjelent 7000 látogató között meglepően sok volt a befektető nemcsak a helyiek, hanem a külföldiek részéről is - magyarázta Ilyan Nikolov, a RE/MAX Bulgária regionális igazgatója. A bolgár ingatlanok iránt a határon kívül leginkább az Egyesült Királyságból és Spanyolországból érdeklődnek, onnan is elsősorban a nyaraló- és a lakóingatlanok iránt. Igen kedvelt a Pirin hegység északi lábánál fekvő, hangulatos városka, Bansko, továbbá a Fekete-tenger partja, mely körülbelül három évvel ezelőtt vált felkapottá, és népszerűsége azóta is töretlen, (ilyen például Várna és Burgas).

A tengerparti apartmanok négyzetméterárai jelenleg 1200 és 2000 euró között mozognak, attól függően, hogy az adott ingatlan milyen közel fekszik a vízparthoz.


A RE/MAX az expón úgy érzékelte, Szófia továbbra is kedvelt célpontja maradt mind a saját használatra mind a befektetési céllal vásárlóknak. Körülbelül két, két és fél évvel ezelőtt, az Európai Unióhoz való csatlakozás megvalósulásának hírére az érdeklődés és az ingatlanárak megemelkedtek. 2005-ben az átlag négyzetméterár 800 euró körül mozgott, mely mára 1200 euróra növekedett. Ugyanakkor a környező országokhoz képest a fővárosban még mindig viszonylag alacsony áron juthatunk ingatlanhoz, igen lendületes kereslet mellett. A külföldi és a helyi érdeklődök egyaránt Szófia déli részét, a városközpont és a Vitosha hegység között elhelyezkedő területet részesítik kiemelt figyelemben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Újdonságként szolgált ez évben a BalPEx kiállításán, hogy a befektetési lehetőségek között megjelentek a golfpályák, továbbá az ún. zárt lakóparkok. Ez utóbbi extra szolgáltatásokkal csábítja az érdeklődőket, mint például a 24 órás porta- és biztonsági szolgálat, sportolási lehetőségek vagy az igényesen kialakított játszóterek a gyermekek részére.


A RE/MAX Magyarország tavaly októberi első irodanyitása óta már többen érdeklődtek a hálózatnál bolgár ingatlanok iránt, különösen a felkapott, tengerparti nyaralók keresettek - számol be az itthoni tapasztalatokról Kováts Tibor, a RE/MAX vezető ingatlanpiaci szakértője. Bulgáriából ugyanakkor csekély az érdeklődés a magyar ingatlanok iránt, a bolgár befektetők és fejlesztők inkább a hazai piacot részesítik előnyben.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm