8 °C Budapest

Gyorsuló fejlődés a bolgár piacon - most kell vásárolni?

Pénzcentrum
2007. június 7. 09:33

Főleg angol és spanyol befektetőknek köszönhetően tapasztalható az ingatlan-boom Bulgáriában. A legkeresettebb ingatlantípusok közé tartoznak a lakóingatlanok és a nyaralók, de új befektetési lehetőségként megjelentek a golfpályák és az ún. zárt lakóparkok is - mondja a RE/MAX bolgár irodájának vezetője.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A szófiai lakásvásár folytatásaként 2007. május 18. és 20. között debütált BalPEx, Balkan Property Exhibition több mint 200 kiállítóval várta a vendégeket. A nemzetközi ingatlanközvetítő hálózat, a RE/MAX tapasztalata szerint - aki az esemény ezüst fokozatú támogatója volt - a májusi lakásvásárra érkezők főként a lakóingatlanokat, az irodákat és a nyaralókat keresték, természetesen földrajzi elhelyezkedéstől függően. Szófiában az irodák és a lakóingatlanok népszerűek, a kisvárosokban a lakóingatlanokon kívül a mezőgazdasági területek is keresettek, de jelenleg igen kedvelt és felkapott helyszínek a tengerparti üdülőövezetek, illetve a síparadicsomok.


A három nap alatt megjelent 7000 látogató között meglepően sok volt a befektető nemcsak a helyiek, hanem a külföldiek részéről is - magyarázta Ilyan Nikolov, a RE/MAX Bulgária regionális igazgatója. A bolgár ingatlanok iránt a határon kívül leginkább az Egyesült Királyságból és Spanyolországból érdeklődnek, onnan is elsősorban a nyaraló- és a lakóingatlanok iránt. Igen kedvelt a Pirin hegység északi lábánál fekvő, hangulatos városka, Bansko, továbbá a Fekete-tenger partja, mely körülbelül három évvel ezelőtt vált felkapottá, és népszerűsége azóta is töretlen, (ilyen például Várna és Burgas).

A tengerparti apartmanok négyzetméterárai jelenleg 1200 és 2000 euró között mozognak, attól függően, hogy az adott ingatlan milyen közel fekszik a vízparthoz.


A RE/MAX az expón úgy érzékelte, Szófia továbbra is kedvelt célpontja maradt mind a saját használatra mind a befektetési céllal vásárlóknak. Körülbelül két, két és fél évvel ezelőtt, az Európai Unióhoz való csatlakozás megvalósulásának hírére az érdeklődés és az ingatlanárak megemelkedtek. 2005-ben az átlag négyzetméterár 800 euró körül mozgott, mely mára 1200 euróra növekedett. Ugyanakkor a környező országokhoz képest a fővárosban még mindig viszonylag alacsony áron juthatunk ingatlanhoz, igen lendületes kereslet mellett. A külföldi és a helyi érdeklődök egyaránt Szófia déli részét, a városközpont és a Vitosha hegység között elhelyezkedő területet részesítik kiemelt figyelemben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Újdonságként szolgált ez évben a BalPEx kiállításán, hogy a befektetési lehetőségek között megjelentek a golfpályák, továbbá az ún. zárt lakóparkok. Ez utóbbi extra szolgáltatásokkal csábítja az érdeklődőket, mint például a 24 órás porta- és biztonsági szolgálat, sportolási lehetőségek vagy az igényesen kialakított játszóterek a gyermekek részére.


A RE/MAX Magyarország tavaly októberi első irodanyitása óta már többen érdeklődtek a hálózatnál bolgár ingatlanok iránt, különösen a felkapott, tengerparti nyaralók keresettek - számol be az itthoni tapasztalatokról Kováts Tibor, a RE/MAX vezető ingatlanpiaci szakértője. Bulgáriából ugyanakkor csekély az érdeklődés a magyar ingatlanok iránt, a bolgár befektetők és fejlesztők inkább a hazai piacot részesítik előnyben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?