3 °C Budapest

Spórold meg az energia 30 százalékát - kevesebbe kerül, mint gondolnád!

Pénzcentrum
2007. május 8. 15:00

Napjainkban nem csupán az autószektorban, de az építőiparban is egyre nagyobb hangsúlyt kap az energiatakarékosság, gyakran találkozhatunk a különböző környezetkímélő fűtési módszereket népszerűsítő reklámokkal, a legtöbben azonban a magasabb költségek miatt ódzkodnak az alternatív lehetőségek alkalmazásától.

Az amerikai építészek szerint azonban nem feltétlenül kell óriási költséget jelentő beruházásokra gondolnia azoknak, akik környezetkímélő és energiatakarékos megoldásokat szeretnének látni lakásukban, bár a cél eléréséhez szükséges lépések ebben az esetben is többet jelentenek a felesleges elektromos áramhasználatnál.

Az építészek szövetsége ezért elkészített egy listát a 10 leginkább "zöld" ingatlanról, melyek teljes mértékig megfelelnek korunk elvárásainak. Lássuk, milyen kis költséggel megvalósítható ötletek hódítanak a tengerentúlon!

A drága technológia helyett az ésszerű kivitelezésre helyezték a hangsúlyt. Ez egyrészt olyan a légkondicionálás alternatívájaként megjelenő módszereket jelent, mint a hűtött szekrény, vagy a "napkémény" használata, mely a meleg levegő felfelé áramlását használja ki.

Másrészt az építészek hangsúlyozzák, hogy a megfelelő nyílászárok megfelelő helyen való beépítése jelentősen csökkentheti az áramfogyasztást, hiszen lehetővé teszi a természetes fény jobb kihasználását.

Emellett ajánlják a jól kialakított előtetők használatát, mely jelentősen csökkenti a fűtési és a hűtési költségeket, miközben nem akadályozza a természetes fény bejutását a lakásba, és javasolják a tetőkertek alkalmazását, mely ugyancsak a hőmérsékleti ingadozás mérséklésében játszik szerepet.

A megspórolt összegek nagysága meggyőző, derül ki a massachusettsi technológiai intézet által készített tanulmányból, mely szerint a "zöld" házak esetében akár 25-30 százalékos energia-megtakarítással is számolhatunk, miközben az előbbiekben említett elemek, technikák használata csupán 2 százalékkal növeli meg az építési költségeket.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?