6 °C Budapest

Sötét felhők gyülekeznek a lakáspiac felett - mit mondanak a profik?

Pénzcentrum
2007. január 19. 08:00

Bár a megszorító intézkedések keresletcsökkentő hatására alapozott 5-10 százalékos ingatlanár-csökkenést jósló PSZÁF tanulmány felborzolta a kedélyeket, a szakértők nem értenek egyet a Felügyelet által prognosztizált trenddel, amelyre az újlakások piacán tapasztalható 1-3 százalékos januári áremelés is rácáfolt. Az Otthon Centrum vezető elemzője, Valkó Dávid szerint a beruházók az év folyamán tovább érvényesítik majd megnövekedett költségeiket, így a mostani emelés valószínűleg csak az első lépcsőt jelenti, s várhatóan inkább a könnyen értékesíthető, belvárosi beruházásokat fogja érinteni.

Az Otthon Centrum és a Duna House vezető elemzőjét kérdeztük arról, hogy várhatóan milyen trendek uralkodnak majd 2007 újlakás-piacán: számítania kell-e a lakást keresőknek jelentősebb áremelkedésre, illetve a beruházóknak a kereslet csökkenésére és a vevők árérzékenyebbé válására. A szakértőktől vártuk a választ arra is, hogy átlagosan mekkora négyzetméterárakkal kell számolnunk a fővárosi kerületekben jelenleg tervezés vagy kivitelezés alatt álló, illetve már elkészült lakásokat illetően.

Emelkedés márpedig létezik...

Az árak emelkedését várja mind a Duna House, mind az Otthon Centrum szakértője, mégpedig a reál, vagyis az infláció feletti árak növekedését, a drágulás mértéke azonban Murányi Ákos szerint nem fogja elérni a korábbi években megszokott szintet.

Az ingatlanok ellenértékének növelése azonban nem a kereslet növekedésére vezethető vissza, amely a megszorító intézkedések hatására minden valószínűség szerint valamelyest csökkeni fog, hanem a beruházói költségek növekedésére, amelyeket a továbbiakban sem nem tudnak, sem nem kívánnak elviselni az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó társaságok.

A munkabér-költségek fehérítése, a csomagban szereplő plusz terhek és az egyre növekvő építőanyag-, illetve telekárak jelentős terheket rónak a vállalkozókra, miközben megemelik a négyzetméterenkénti építési költséget. Természetesen ez jókora szeletet kihasít a vállalatok profitjából, amelyhez érthető módon ragaszkodnak az ingatlanpiac kínálati oldalának szereplői.

A telekárak folyamatos növekedéséről számolt be Valkó Dávid, aki elmondta: az egyre növekvő kereslet természetesen magával hozza a szabad területek árainak emelkedését. A frekventált területek közül stagnálással egyedül a XI. kerület esetében találkozhatunk, ahol a túlkínálat miatt a tulajdonosok már csak nehézségek árán tudják érdekeiket érvényesíteni.

Hol-mi, de főleg mennyi?

A Duna House adatai szerint egy fővárosi újépítésűért minimálisan 240-270 ezer forintot kell kiadnunk négyzetméterenként, de ezért fel kell adnunk a belváros közelségét, és a külvárosi kerületbe vagy az agglomerációba kell költöznünk. Ezzel szemben az árak a belvárosi luxusingatlanok esetében akár az 1 millió forintot is elérhetik.

A következő táblázatban a nagyobb értékesítési forgalommal rendelkező kerületek átlagos négyzetméterárait foglaltuk össze. Egyes kerületeknél, mint például a XI., VI. vagy a VII. kerület esetében, az árak jelentős szórást mutatnak: míg a Király utcai beruházások esetében akár 6-7-8 százezer forintot is elkérhetnek egy négyzetméterért, addig ugyanez az érték a néhány utcával arrébb levő Szív utcában már csak 340 ezer forint. (Bár a tervek szerint a Nyugatinál épülő kormányzati negyed magával húzhatja a környék utcáinak lakásárait.)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A táblázatban szereplő árak a legelterjedtebb másfél-kétszobás lakásokra vonatkoznak, a négyzetméterárak ugyanis beruházáson belül is eltérhetnek a lakás méretétől és a hozzárendelt többletszolgáltatástól függően.

Árak szempontjából továbbra is élesen elkülönülnek a budai és a pesti beruházások, amelyet leginkább a beruházás földrajzi elhelyezkedése befolyásol. Jól mutatja ezt a IX. és a XIII. kerületi újlakások esete, ahol a Duna-parti ingatlanok négyzetméterárai jelentős mértékben hozzájárulnak a kerületre jellemző átlagárak növekedéséhez. De ugyanerről tanúskodnak a körúti beruházások is, ahol utcák, sőt sok esetben utcaoldalak döntenek az árakról.

Azért mégsem fenékig tejfel!

Az általános áremelkedés ellenére lehetnek olyan beruházások, mondta el lapunknak Murányi Ákos, ahol a beruházók a visszaeső kereslet miatt csökkenteni kényszerülnek áraikat, ám ennek trendé válását egyáltalán nem tartja valószínűnek az elemző.

Könnyen előfordulhat azonban, hogy a lakásfejlesztők a reklámon kívül is marketingeszközök igénybevételére szorulnak majd: az akciókból már a tavalyi évben is jutott bőven és várhatóan az idén is fog. Valkó Dávid szerint továbbra is a projekt értékesítésének beindításakor lehet nagyobb mértékű kedvezményekre számítani, amely főként a finanszírozási konstrukciók feltételeinek enyhítésében (10-20 százalékos önrésszel induló hitelek) nyilvánul majd meg. De ha kellőképpen szemfüles a lakást kereső, akkor kifoghat egy ötven százalékos garázsár vagy egy "új lakáshoz új autó is jár" akciót is.

S bár akciókkal egyelőre nem találkozhatunk, a kereslet várható csökkenéséhez való igazodást jelzi, hogy a beruházások száma és mérete is csökkent, a fejlesztők a könnyebben értékesíthető 100-150 lakásos projektek felé fordultak, hátrahagyva a 2-3 száz lakásos "mamut-lakóparkokat".

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem