Átverések a lakáspiacon: 3 fájó trükk

Pénzcentrum
2007. február 2. 05:30

Bárkivel előfordulhat, hogy váratlanul elveszíti az állását és egyik hónapról a másikra nehézséget okoz a lakáshitel havi törlesztő részletének kifizetése. Ekkor elég nehéz megbarátkozni a lakás árverezésének, elvesztésének gondolatával, ebben a kiszolgáltatott helyzetben pedig sokan kapva-kapnak mindenféle mentőöv után. Ez a szituáció természetesen magában hordozza az átverés veszélyét, melyet az amerikai National Consumer Law Center is egyre súlyosabb problémaként értékel, jelentésében felvázolva a 3 legelterjedtebb átverést.

A Realty Trac adatai szerint az Egyesült Államokban az árverések száma 2006-ban 1.26 millióra nőtt, mely 42%-os év/év alapú emelkedésnek felel meg. Minél több az ilyen eset, annál több alkalom kínálkozik a bajba jutottak becsapására. Lássuk, hogy csinálják!

Az egyik leggyakoribb esetben egy pénzügyi szolgáltató munkatársai segítséget ajánlanak a késedelembe esetteknek egy nagyobb kölcsön formájában, az azonban csak az apró betűs részben van leírva, hogy cserébe az ingatlan a szolgáltató nevére kerül és az ügyfél tőle lízingeli vissza. A probléma ebben az esetben az inkorrekt tájékoztatás, szóban ugyanis az üzletkötő csak a szépet és a jót mondja el, amit a bajba jutottak hallani akarnak. Mindez már a bíróságon is beigazolódott, a legfelsőbb bíróság ugyanis a tengerentúlon kimondta, hogy a szerződés semmis, mert átverték az ügyfeleket.

Ennél jóval egyszerűbb, de ugyanilyen fájó a második csalási mód, melyben rendkívül magas tanácsadói díj fejében ajánlanak teljesen működésképtelen megoldásokat a tulajdonosnak, aki szorult helyzetében minden szalmaszálba belekapaszkodik.

A harmadik forgatókönyv szerint az ingatlantulajdonos beleegyezik, hogy átíratja a tulajdonjogot és idővel visszaszerzi azt, a szerződésben rögzített feltételek azonban olyanok, hogy gyakorlatilag lehetetlenné teszik a visszavásárlást.

A bírósági határozatok szerint az aláíratott szerződések még szakemberek számára is érthetetlenek, a tanúvallomások pedig arra utalnak, hogy az ügyfeleknek rendkívül kevés időt hagynak az aláírásra, így sokan az írottól jelentősen eltérő szóbeli tájékoztatásra alapozva kötik meg a megállapodást.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16