9 °C Budapest

Újhullámok és megtörő trendek - ilyen volt 2006 ingatlanpiaca

Pénzcentrum
2007. január 2. 08:00

Hogy mely kifejezésekkel jellemezhető leghűebben 2006 ingatlanpiaca? Milyen tendenciák mentén alakultak a lakásárak, és mindezek alapján várhatóan merre tartunk majd 2007-ben? Ezekre a kérdésre keressük a választ a következő néhány bekezdésben, hogy megtudhassuk mit rejt számunkra a jövő, érdemes-e lakásvárásláson vagy cserén gondolkodnunk a következő 12 hónapban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Csomagokban és intézkedésekben volt bőven részünk az elmúlt egy esztendőben, de hatásukat a szakértők szerint majdcsak most, januártól érezzük meg igazán a kikövéredett számlákon és megemelkedett árakon. Az elmúlt hónapok fontos témája volt, hogy hogyan hatnak a változások, s a várható reálbércsökkenés a lakáspiacra.

Paneldzsungel és villanegyed

Stagnálás, csökkenés, növekvés mindhárom egymással ellentétes kifejezés sűrűn hallható volt 2006-ban a magyar lakáspiaccal kapcsolatban. Egyben minden szakértő egyetértett: az ezredforduló körüli ingatlanpiaci boomnak vége, s manapság már nem lehet bármit, bárhol legalábbis ingatlan szinten eladni, a 2006-os évet mégis a legtöbb piaci szereplő sikeres évként értékelte.

Az árakat illetően legtöbbször elhangzott szó azonban mind 2006-tal, mind 2007-tel kapcsolatban a stagnálás volt, az ingatlanpiac szereplői és szakértői jövő évben sem számítanak jelentősebb növekedésre, bár az év vége előtt néhány hónappal voltak, akik a növekedés megindulását prognosztizálták mind az új, mind a használt lakások piacán.

A megszorító intézkedések legérzékenyebben a panelpiacot érintik majd, ahol várhatóan megnövekedik a kínálat a nagyobb alapterületű, 60 négyzetméter és afeletti ingatlanok esetében, míg a jó beosztású, újra szigetelt, kisebb lakások iránt pedig megnövekedik a kereslet. A súlypontok áthelyeződését azonban nem az alacsonyabb jövedelemből élők mozgása generálja majd, hiszen az új támogatási rendszerben ők valamelyest még kedvezményesebb távhőellátásban részesülnek, sokkal inkább az eddig bizonyos okokból a panelt választó tehetősebbek körében indulhat meg az átvándorlás.

Ami a panelvilágon kívüli fővárosi területeket érinti, a belvárosban a négyzetméterárak további növekedésére számítanak a szakértők, legalábbis, ami a legfrekventáltabb területeket érinti, míg a nehezen értékesíthető ingatlanok gazdái továbbra sem számíthatnak sem piaci pozíciójuk jelentősebb mértékű javulására, sem az ingatlan árak növekedésére. A kiemelt belvárosi területek ingatlanai közül az idén leginkább a jó elhelyezkedésű, viszonylag nagy területű nagypolgári lakások és az új tetőtér-beépítések iránt volt nagyobb érdeklődés, amelyeket szívesen vásárolnak a külföldiek is befektetési céllal, ebben az esetben azonban az egyik legfontosabb szempont az elhelyezkedés, ugyanazok a lakások néhány utcával arrébb, akár fele annyit sem érnek.

Az áremelkedés oka, hogy a belváros ezen területei és új akár 1 millió forint per négyzetméterártól induló beruházásai azoknak szólnak, akiket a megszorító intézkedések jövedelemelvonó hatása nem érint érzékenyen, illetve nagy a külföldiek aránya a potenciális vásárlók között. De emelkedést várnak a főváros más területein épülő új lakások árát illetően is, amelynek mértékét a szakértők 3-5 százalék körülire becsülik, az új kulcsrakész ingatlanok iránt ugyanis a csomagok ellenére sem csökkent a kereslet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Újhullámok 2006-2007 ingatlantengerén

Az újonnan épített lakások esetében figyelhető meg leginkább az a tendencia, amely szerint nagyobb hangsúly helyeződik a minőségre és a lakható életterekre. Egyre kisebbé válik a kereslet a garzonok és a másfélszobás lakások iránt, míg sokan keresik a két, két és félszobás ingatlanokat.

A tavalyi évben meglepően sikeressé válták egyes beruházások, amelyek a minőséget vagy az újdonságot képviselték a hazai palettán, az átlagos kulcsrakész újépítésűeknél jóval magasabb négyzetméteráraik ellenére. Ilyen formában jelentek meg a piacon azok a vásárlók, akik számára nem az ár a legfőbb gátja a vásárlásnak. Egyes szakértők szerint reneszánszát éli a minőség felé és a belső kialakításban rejlő legteljesebb szabadság felé fordulás, amelynek következtében a valóban élhető életterek kerültek előtérbe.

Az amerikai mintára épített loftok és magasabb négyzetméterárakkal rendelkező egyedi tervezésű lakóparkok iránti kereslet nagysága még magukat a beruházókat is meglepte, és további projektek megindítására sarkallta, így várhatóan a jövő évben is lesz majd lehetősége mindazoknak a lakásvásárlásra, akik nem elégednek pusztán az új és szép gondolatával, szeretnék azt egyediséggel is kiegészíteni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00