15 °C Budapest

Duplájára nőhetnek az ingatlanárak

Pénzcentrum
2006. november 16. 09:22

A III. kerület ingatlanjainak árai egyes helyeken akár meg is duplázódhatnak, ha valóban sétálóutcává alakítják a III. kerület főbb útvonalait, olvasható a Prestige Fejlesztési Csoport legújabb gyorselemzésében, amely ebben a kerületben indította el legújabb, 420 lakásos beruházását Prestige Rómaipark néven. A beruházás értéke tízmilliárd forint.


A gyorselemzés szerint az árrobbanás akkor következhet be, ha valóban sétálóutcává alakítják a III. kerület egyes főútvonalait, amelynek munkálatai több százmillió forintba is kerülhetnek. Az árfelhajtó hatást látszanak bizonyítani az önkormányzati dokumentumok is, állítja a Prestige Rómaipark értékesítésért és marketingért felelős vezetője Szili Balázs. Szerinte az alacsonyabb árú 300 ezer Ft körüli ingatlanok ára akár a 600 ezret is megközelítheti majd; az új építésű 450 ezer Ft/négyzetméter áron adott lakások ára pedig elérheti majd a 700 ezer Ft-ot is, ha valóban elkészül a III. kerület "Váci utcája" .


A cég előrejelzéseinek alapját azok a dokumentumok képezik, amelyek nem rég jelentek meg a III. kerület honlapján. "A pesti oldal forgalomcsillapított és gyalogos övezeteinek (illetve sétálóutcáinak) budai oldali megfelelői hiányoznak ma a fővárosban." - olvasható a KÖZÉPTÁVÚ OPERATÍV PROGRAM Budapest Óbuda-Békásmegyer kiemelt kerületfejlesztési feladatai 2007-2013 című kiadványban, amelyet a Városkutatás Kft. készített.


Budán egyedül a várnegyedben találhatók összefüggő sétálóutcák, de a vár egyedi, turisztikai jelentősége révén, valamint topográfiai adottságai miatt teljesen külön életet él a városszövet egyéb, belső részeitől. A budai oldal II. és III. kerületi, Dunához közel eső sávja jelenleg alulhasznosított turisztikai és gyalogosövezeti szempontokat figyelembe véve. Márpedig a budai belváros egyik leghangulatosabb útvonala a Frankel Leó út - Bécsi út (Amfiteátrum) szakasza, amely jelenleg jórészt közlekedési folyosóként szolgál. A III. kerületben ugyancsak alulhasznosított a Fő tér - Szentlélek tér környéke, turisztikai értelemben alig látogatott, egyedi hangulata nem érvényesül megfelelően. Ez az oka annak, hogy a kutatás készítői javasolták egy olyan budai promenád létrehozását, amely alapvetően a gyalogos forgalomra építve fűzi fel a II. és III. kerület főbb turisztikai, építészeti, fürdőkultúrát szolgáló és történelmi értékeit a Duna menti sávban. A promenád egyes részei önmagukban is életképes gyalogosövezetekké alakíthatók, ugyanakkor a koncepció lényege pont az, hogy ezen értékek egy sávra való felfűzése a köztes területek vonzerejét és a teljes zóna értékét jelentősen megnövelik, összvárosi szintűvé emelik.


Szakértők szerint azonban ehhez sok mindent meg kell oldani. Fontos a forgalomcsillapítás a Bécsi úton és az ezzel kapcsolatos parkolási krízis rendezése. De legalább ilyen fontos - az "egybefüggő gyalogos zóna kialakítása, a kapcsolódó párhuzamos tengelyek (Lajos utca - Árpád fejedelem útja) forgalomrendezésének kidolgozása, rakparti lehajtó(k) létesítése is - olvasható a tanulmányban. Ipartörténeti emlékek bevonása - kiskereskedelem, vendéglátás erősítése.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Az elképzelések szerint, a promenád nyomvonala a Margit híd budai hídfőjétől indulna, és a Frankel Leó út - Bécsi út - Amfiteátrum - Lajos utca - Árpád hídi átjáró - Szentlélek tér - Fő tér vonala irányában futna tovább. (A promenád II. kerületi szakasza 1,5 km, a III. kerületi szakasza 2 km hosszú lenne). Mindezekkel párhuzamosan fontos volna a helyi vendéglátóegységek fejlesztése is. Persze e kerület eddig is híres volt jó vendéglátásáról, bár a század eleji hangulatos óbudai kiskocsmák száma megfogyatkozott, de megmaradt egy-két nagy múltú vendéglő, amely ma is átcsalogatja a pestieket Óbudára vagy a budai hegyvidékre és a Duna-partra szórakozni. A Prestige Fejlesztési Csoport gyorsjelentése szerint: a promenád megépítésének köszönhetően a kerület ismét nagyobb szerepet kaphatna a város életében, amelynek hatására az ingatlanpiac is alapjaiban véve változhatna meg a III. kerületben.


A gyorselemzés hivatkozik Bús Balázs, Budapest III. kerületi új polgármesterének szavaira is, aki a Budapest Business Journalnak adott interjújában elmondta: az ingatlan-beruházások szempontjából is döntő kérdés lesz, hogy a jövőben miként pozícionálják a kerületet. Az új polgármester szerint a városrész esetében a turizmus és a vendéglátás lehet a két kiemelt tervezési szempont, amelyek leginkább összhangban állnak a kerület adottságaival és az önkormányzat fejlesztési szándékaival. A külföldi és a magyar turistaforgalom növelését szolgálhatja a városrész központjában a sétálóutcás rész kiterjesztése is - erre vonatkozóan "Óbudai promenád" néven tervek is készültek. Ha ez az elképzelés megvalósul, a terület az lehet Buda számára, amit a Liszt Ferenc tér jelent a pesti oldalnak - vélekedett a polgármester. Ezek azok, az ingatlanosok szemszögéből is figyelemre méltó területek, amelyekre a következő években a kerület új vezetése súlyt fektet.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm