Duplájára nőhetnek az ingatlanárak

Pénzcentrum
2006. november 16. 09:22

A III. kerület ingatlanjainak árai egyes helyeken akár meg is duplázódhatnak, ha valóban sétálóutcává alakítják a III. kerület főbb útvonalait, olvasható a Prestige Fejlesztési Csoport legújabb gyorselemzésében, amely ebben a kerületben indította el legújabb, 420 lakásos beruházását Prestige Rómaipark néven. A beruházás értéke tízmilliárd forint.


A gyorselemzés szerint az árrobbanás akkor következhet be, ha valóban sétálóutcává alakítják a III. kerület egyes főútvonalait, amelynek munkálatai több százmillió forintba is kerülhetnek. Az árfelhajtó hatást látszanak bizonyítani az önkormányzati dokumentumok is, állítja a Prestige Rómaipark értékesítésért és marketingért felelős vezetője Szili Balázs. Szerinte az alacsonyabb árú 300 ezer Ft körüli ingatlanok ára akár a 600 ezret is megközelítheti majd; az új építésű 450 ezer Ft/négyzetméter áron adott lakások ára pedig elérheti majd a 700 ezer Ft-ot is, ha valóban elkészül a III. kerület "Váci utcája" .


A cég előrejelzéseinek alapját azok a dokumentumok képezik, amelyek nem rég jelentek meg a III. kerület honlapján. "A pesti oldal forgalomcsillapított és gyalogos övezeteinek (illetve sétálóutcáinak) budai oldali megfelelői hiányoznak ma a fővárosban." - olvasható a KÖZÉPTÁVÚ OPERATÍV PROGRAM Budapest Óbuda-Békásmegyer kiemelt kerületfejlesztési feladatai 2007-2013 című kiadványban, amelyet a Városkutatás Kft. készített.


Budán egyedül a várnegyedben találhatók összefüggő sétálóutcák, de a vár egyedi, turisztikai jelentősége révén, valamint topográfiai adottságai miatt teljesen külön életet él a városszövet egyéb, belső részeitől. A budai oldal II. és III. kerületi, Dunához közel eső sávja jelenleg alulhasznosított turisztikai és gyalogosövezeti szempontokat figyelembe véve. Márpedig a budai belváros egyik leghangulatosabb útvonala a Frankel Leó út - Bécsi út (Amfiteátrum) szakasza, amely jelenleg jórészt közlekedési folyosóként szolgál. A III. kerületben ugyancsak alulhasznosított a Fő tér - Szentlélek tér környéke, turisztikai értelemben alig látogatott, egyedi hangulata nem érvényesül megfelelően. Ez az oka annak, hogy a kutatás készítői javasolták egy olyan budai promenád létrehozását, amely alapvetően a gyalogos forgalomra építve fűzi fel a II. és III. kerület főbb turisztikai, építészeti, fürdőkultúrát szolgáló és történelmi értékeit a Duna menti sávban. A promenád egyes részei önmagukban is életképes gyalogosövezetekké alakíthatók, ugyanakkor a koncepció lényege pont az, hogy ezen értékek egy sávra való felfűzése a köztes területek vonzerejét és a teljes zóna értékét jelentősen megnövelik, összvárosi szintűvé emelik.


Szakértők szerint azonban ehhez sok mindent meg kell oldani. Fontos a forgalomcsillapítás a Bécsi úton és az ezzel kapcsolatos parkolási krízis rendezése. De legalább ilyen fontos - az "egybefüggő gyalogos zóna kialakítása, a kapcsolódó párhuzamos tengelyek (Lajos utca - Árpád fejedelem útja) forgalomrendezésének kidolgozása, rakparti lehajtó(k) létesítése is - olvasható a tanulmányban. Ipartörténeti emlékek bevonása - kiskereskedelem, vendéglátás erősítése.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Az elképzelések szerint, a promenád nyomvonala a Margit híd budai hídfőjétől indulna, és a Frankel Leó út - Bécsi út - Amfiteátrum - Lajos utca - Árpád hídi átjáró - Szentlélek tér - Fő tér vonala irányában futna tovább. (A promenád II. kerületi szakasza 1,5 km, a III. kerületi szakasza 2 km hosszú lenne). Mindezekkel párhuzamosan fontos volna a helyi vendéglátóegységek fejlesztése is. Persze e kerület eddig is híres volt jó vendéglátásáról, bár a század eleji hangulatos óbudai kiskocsmák száma megfogyatkozott, de megmaradt egy-két nagy múltú vendéglő, amely ma is átcsalogatja a pestieket Óbudára vagy a budai hegyvidékre és a Duna-partra szórakozni. A Prestige Fejlesztési Csoport gyorsjelentése szerint: a promenád megépítésének köszönhetően a kerület ismét nagyobb szerepet kaphatna a város életében, amelynek hatására az ingatlanpiac is alapjaiban véve változhatna meg a III. kerületben.


A gyorselemzés hivatkozik Bús Balázs, Budapest III. kerületi új polgármesterének szavaira is, aki a Budapest Business Journalnak adott interjújában elmondta: az ingatlan-beruházások szempontjából is döntő kérdés lesz, hogy a jövőben miként pozícionálják a kerületet. Az új polgármester szerint a városrész esetében a turizmus és a vendéglátás lehet a két kiemelt tervezési szempont, amelyek leginkább összhangban állnak a kerület adottságaival és az önkormányzat fejlesztési szándékaival. A külföldi és a magyar turistaforgalom növelését szolgálhatja a városrész központjában a sétálóutcás rész kiterjesztése is - erre vonatkozóan "Óbudai promenád" néven tervek is készültek. Ha ez az elképzelés megvalósul, a terület az lehet Buda számára, amit a Liszt Ferenc tér jelent a pesti oldalnak - vélekedett a polgármester. Ezek azok, az ingatlanosok szemszögéből is figyelemre méltó területek, amelyekre a következő években a kerület új vezetése súlyt fektet.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?