Nem hat a hitelláz - továbbra is takarékosak a magyarok...

Pénzcentrum
2006. október 30. 13:21

A jelzáloghitelezés kamattámogatásának mérséklése nemcsak a devizahiteleknek kedvezett, de a lakosság, úgy tűnik, hogy a lakáshoz jutás könnyebbé válása kapcsán azt is megértette, hogy mennyire jelentős a lakás elő-takarékosság. Korábban néhány megfigyelő azt várta, hogy a kamattámogatott hitelek eljövetele majd árt a lakás-takarék piacnak. Ez a feltevés nem igazolódott, sőt épp az ellenkezője következett be. Annak ellenére, hogy a kamattámogatott hitelekhez hasonló, alacsony havi törlesztő részletű svájci frank alapú hitelek is kelendőek, még mindig nem csökken a lakás-takarék terméke iránti igény, sőt a növekedés továbbra is dinamikus.

Még nem volt ilyen jó év


Az évről évre növekvő érdeklődés az öngondoskodás iránt azt eredményezte, hogy idén a harmadik negyedév végéig minden eddigieknél magasabb lett az új szerződéskötések darabszáma és szerződéses összege. Ebből levonható az a következtetés, hogy a lakosság egyre inkább kezdi megérteni az öngondoskodás fontosságát a lakásvásárlás terén.
Az elmúlt tíz év alatt mintegy egymillió szerződő választotta a lakás-előtakarékoskodást Magyarországon, s ez mindenképp jótékonyan hat a lakosság megtakarítási szokásaira, lakásvásárláskor mérsékli a hitelfelvételi igényt, tehát az eladósodottságot. Mindez apránként abba az irányba hat, hogy a lakosság valóban tudatosan tervezi majd meg a saját és a következő generációk jövőjét, lakáshoz jutását. Ezen túlmenően egy további jelentős hatása is van a lakáscélú takarékoskodásnak.

Ami jó az ügyfélnek, előnyös az államnak is

Az évről évre növekvő érdeklődés az öngondoskodás iránt azt eredményezte, hogy idén a harmadik negyedév végéig minden eddigieknél magasabb lett az új szerződéskötések darabszáma és szerződéses összege. Ebből levonható az a következtetés, hogy a lakosság egyre inkább kezdi megérteni az öngondoskodás fontosságát a lakásvásárlás terén. Az elmúlt tíz év alatt mintegy egymillió szerződő választotta a lakás-előtakarékoskodást Magyarországon, s ez mindenképp jótékonyan hat a lakosság megtakarítási szokásaira, lakásvásárláskor mérsékli a hitelfelvételi igényt, tehát az eladósodottságot. Mindez apránként abba az irányba hat, hogy a lakosság valóban tudatosan tervezi majd meg a saját és a következő generációk jövőjét, lakáshoz jutását. Ezen túlmenően egy további jelentős hatása is van a lakáscélú takarékoskodásnak.


A hatalmas érdeklődés éppen olyan területen csapódik le, amely egyaránt előnyös a megtakarítónak és az államnak is, hiszen a lakás-takarékoknál a nagyszámú ügyfél miatt jelentős mennyiségben és hosszú távon, stabilan képződnek hazai megtakarítások. Sokszor olyan társadalmi rétegek takarékoskodnak ezen a módon, akiknek ez az egyetlen valóban reális módja az apránként képződő megtakarítások előnyös befektetésére.
Mivel a lakás-takarékoknál képződő megtakarításokat a hitelintézetek elsősorban állampapírba fektetik be, ezért a lakás-takarékpénztárak, illetve rajtuk keresztül a kis megtakarításokkal bíró családok is hozzájárulnak az államháztartás belső finanszírozásához.

Ütemesen nő a betétállomány


A betétállomány növekedése igen jelentős, csaknem 17 százalékos volt a szeptember végéig számított egy év alatt, ami igen intenzív növekedés, jócskán meghaladja a bankrendszer idei, átlagosan 12 százalékos betétállomány növekedését, jóllehet kevesebb, mint az új szerződések növekedése. Ennek oka igen egyszerű, ugyanis az év eleji nyitó betétállományt az év során a régi és az új szerződések havi befizetési növelik ugyan, ám a lejáró szerződések miatti betétfelvételek pedig folyamatosan, jelentősen csökkentik. Különösen, hogy a lejáró szerződések között ma már nemcsak 4 és 5 éves, hanem 8 éves futamidejűek is akadnak. Ennek ellenére éppen az igen gyors üzleti növekedés miatt mégis gyarapodik a Fundamenta betétállománya.


Kétszázmilliárd felett az új üzletek szerződéses összege


A gyors üzleti növekedés, a Fundamenta-Lakáskassza igazi növekedési dinamikája az új szerződéskötéseken mérhető le igazán. Idén az első kilenc hónap igazi lendületben volt a szerződéskötés. Látható, hogy 2006. III. negyedévének végéig 77 százalékkal több szerződés született (szerződéses összegben (SZÖ) számítva) mint 2005-ben, ugyan ezen időszak alatt. A szerződések darabszáma pedig mintegy 54 százalékkal lett több idén szeptember végéig, mint 2005-ben az első kilenc hónap alatt. Vagyis minden szempontból tartós a növekedési trend. A Fundamentánál az új szerződések szerződéses összege kilenc hónap alatt meghaladta kétszázmilliárd forintot, vagyis a társaság már most jóval túlteljesítette az eredetileg az év végére kitűzött értékesítési tervet.

Dinamikus partnerértékesítés, kiugró eredmények a Fundamenta Személyi Bankárnál


Az új szerződések két csoportra oszthatók, az egyik a saját, immáron több mint 1400 főt számláló Fundamenta Személyi Bankár (SZEB) hálózat által hozott üzletek, a másik a partnerértékesítés üzleti eredménye. A Fundamenta-Lakáskassza az értékesítésben a több lábon állás üzletpolitikáját követi, s bár jelentős a partnerértékesítés - s ezen belül kiemelkedő eredményeket ér el az Erste Bank -, azonban a Fundamenta-Lakáskassza értékesítési bázisa a saját üzletkötő hálózata. Az alábbi chart jól mutatja, hogy az elmúlt másfél évben milyen jelentősen emelkedett a havi értékesítés volumene, ami szoros összefüggésben van a hatékony (jól képzett) és egyre bővülő, úgynevezett aktív értékesítési hálózattal.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Hétszázmilliárdos portfolió


A dinamikus bővülés eredményeként a Fundamenta-Lakáskassza szerződésállománya, szerződéses összegben kifejezve megközelíti a 700 milliárd forintot, s év végére várhatóan már meghaladja azt. Az aktív, tehát még le nem járt szerződéssel bíró ügyfelek száma már több mint 470 ezer fő.

A legnagyobb lakáshitel ügynökség a Fundamenta Személyi Bankár hálózat


Azon túl, hogy hónapról hónapra, jelentős mennyiségű lakás-takarék szerződést köt a SZEB, más pénzügyi termékek terén is kiemelkedő teljesítményt mutat fel a hálózat. Így a SZEB a lakáshitel közvetítők között piacvezető szerepet vívott ki magának, a lakáshitelezés terén a legnagyobb lakossági pénzügyi szoláltató ügynökséggé nőtte ki magát az elmúlt mintegy két évben. A közvetített hitelszerződések volumene idén nemcsak negyedévről negyedévre nő, de felülmúlja még a tavalyi, egyébként ugyancsak jó eredményeket. A kombinált lakáshitelek értékesítése révén év végéig várhatón még tovább, jóval 40 milliárd forint fölé nő majd a kereskedelmi bankoknak közvetített lakáshitelek állománya.

Ezek a lakáshitel szerződések kivétel nélkül lakás-takarék termékkel kombinált konstrukciók, ami azért is lényeges, mert ezek a vegyes termékek különösen előnyösek az ügyfelek számára, tekintve, hogy a lakás-előtakarékosság állami támogatása miatt ez a kombinált konstrukció akár több százezer forinttal is kisebb hiteltörlesztést jelent, mint egy hagyományos jelzáloghitel. Ebben az esetben az ügyfelek egyszerre futtatják a megtakarításokat és a hitel-törlesztést, tehát klasszikus értelemben nem előtakarékoskodnak, ám így is részesülnek abból az előnyből, amit a lakás-takarékpénztári termék jelent számukra.

Rendkívüli eredmények a hitelkártya piacon is


A Fundamenta ezen túlmenően további pénzügyi konstrukciókat is értékesít, így például lakásbiztosításokat, illetve hitelkártyákat. Az alábbi oszlopdiagram ezen termékek értékesítésének növekedését mutatja. Jól látható, hogy az idén bevezetett hitelkártya pillanatok alatt rendkívül népszerű lett, s kétszer annyi igényelés érkezett a Fundamenta ügyfeleitől, mint az az idei tervekben szerepelt. Így a Fundamenta-Lakáskassza mind szélesebb termék portfolióval igyekszik kiszolgálni ügyfeleit, amit nem titkoltan a jövőben tovább bővít majd a társaság, különleges, új szolgáltatásokkal.

"Dr. Gergely Károly a Fundamenta-Lakáskassza elnök-vezérigazgatója az értékesítés bővülésével kapcsolatban elmondta, hogy a Fundamenta ez év végéig további növekedést vár, végeredményben pedig jelentősen, akár 25-30 százalékkal a terv feletti teljesítménnyel fejezheti be a 2006-os évet a társaság, ami jól mutatja, hogy az aktív értékesítési hálózatba fektetett pénz és energia beváltotta, sőt felülmúlta a hozzá fűzött várakozásokat."

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem