Szigorítana az EU - a szakmai szervezet tiltakozik...

Pénzcentrum
2006. október 25. 09:30

Minden eddiginél szigorúbb energiatakarékosságra kívánja rávenni tagállamait az Európai Unió, amely többek között pazarlásnak minősítette a háztartási gépek, szórakoztatáselektronikai és számítástechnikai eszközök által készenléti állapotban elfogyasztott energiát.

Minden eddiginél szigorúbb energiatakarékosságra kívánja rávenni tagállamait az Európai Unió, amely többek között pazarlásnak minősítette a háztartási gépek, szórakoztatáselektronikai és számítástechnikai eszközök által készenléti állapotban elfogyasztott energiát - írja a Világgazdaság.

Tette mindezt annak ellenére, hogy a fehéráruk európai szakmai szervezete (CECED) állítja: amellett, hogy a készenléti üzemmódban felhasznált energia az éves áramfogyasztásnak csupán 3 százalékát teszi ki, az a készülék biztonságos üzemeltetéséhez elengedhetetlenül szükséges (biztonsági kapcsolók, gyerekzár).

Egy tavaly készített felmérés szerint a jelentős fejlesztések eredményeként a készenléti módban felhasznált energia az öt évvel ezelőttinek felére csökkent, míg a háztartási gépek áramigénye összességében 12 százalékkal mérséklődött. Ez együttesen 17 millió tonnával csökkentette a káros szén-dioxid kibocsátást, és egyenértékű azzal az energiával, amelyet 9, egyenként 500 megawatt teljesítményű hőerőmű állítana elő.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?