0 °C Budapest

Trükkös lakáseladási taktikák - Melyik jön be?

Pénzcentrum
2006. szeptember 18. 12:00

Számtalanszor beszámoltunk már az ingatlanpiaci kereslet-kínálati viszonyok alakulásáról, mely tényezőkből egyértelműen következik, hogy a vevők és eladók alkupozíciója a lassuló növekedés időszakában megváltozik. Szakértők szerint a hagyományos értékesítési taktika egyre kevésbé sikeres, így világszerte sokan számos alternatív módszerrel próbálkoznak, ezekből szemezgetünk következő összeállításunkban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Hogyan add el 5 nap alatt jó áron a lakásod? - Itt a megoldás!

Adj meg egy ársávot!

Az 1990-es évek elején jött divatba Ausztráliában az a módszer, melyet mára az USA-ban is számos ingatlanügynök javasol: a taktika lényege egyszerű, meg kell adnunk egy széles ársávot, melyen belül szívesen fogadjuk a vevők ajánlatait.

A taktika főként olyan ingatlanok esetében jöhet szóba, melyeket meglehetősen nehéz regionális szintű összehasonlításban elhelyezni (kis településen fekszenek, egyedi építésűek...). A módszer ugyan nem túl elterjedt, az eddigi tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy ügyes alkalmazásával a sáv felső felében elhelyezkedő árat lehet kiharcolni.

Szakértők azt tanácsolják, hogy a sáv két széle között legyen 10-12%-os árkülönbség, hogy minél szélesebb közönséget vonjunk be a licitbe. Az amerikai ügynökök tapasztalatai szerint az ingatlanok csaknem háromnegyede a sáv felső széléhez közeli áron talált gazdára, a közelmúlt piaci lassulása azonban 50% köré vetette vissza ezt az arányt.

Marcus Allen, a Florida Atlantic University professzora azonban más véleményen van: az általa végzett kutatás szerint a sávos módszer alkalmazása átlagosan 5%-kal növeli az eladáshoz szükséges időt, a végső árra ugyanakkor nincs hatással. A tanulmány összeállításához 6,000 texasi tranzakciót vizsgált meg.

Rögtön esik az ár...

Mivel a jelenlegi piaci környezetben az eladóknak minden eszközt meg kell ragadniuk a vevők figyelmének felkeltésére, sokan igyekeznek a meghirdetés után rövid időn belül jelentősen csökkenteni a kínált ingatlan árát.

A taktika mögötti ráció elsősorban az, hogy alkuképesnek szeretne mutatkozni az eladó, olyannak, akinek a portékáját érdemes legalább megnézni.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Szakértők szerint ez a stratégia akár működhet is, hiszen a piaci árat is egy mozgó árként kell értelmezni, lassuló piacon pedig természetes ennek csökkenése. Az eladó először teszteli a piacot egy kissé optimista számmal, pár nappal később azonban belátónak bizonyul.

Ütemes csökkentés

A fentiekhez kapcsolódóan alkalmazható gyakorlat az ár ütemes (pl. havonta történő) csökkentése. Ezzel elsősorban az a cél, hogy a lehető legjobb áron adjuk el az ingatlant, hiszen kis lépésközzel is ereszkedhet az ár. Természetesen be kell húzni egy minimum szintet, amit mindenképpen szeretnénk megkapni a lakásért, de a tengerentúli tapasztalatok azt mutatják, hogy a vásárlók izgalomba jönnek a folyamatosan csökkenő ártól és nem szeretnének lemaradni egy jó üzletről. A taktika sikeres alkalmazásához persze türelemre van szükség, hiszen az első ár környékén kevés érdeklődőre lehet számítani.

Tömbökben kell gondolkodni!

Világszerte érezhető tendencia, hogy egyre többen keresnek az internet segítségével ingatlant. A legtöbb kereső site úgy van felépítve, hogy az árakra sávosan lehet szűrni, ebből adódóan akad olyan ingatlanügynök, aki azt javasolja, hogy ha az egyik blokkban nem ment el a lakás, akkor tegyük egyel lejjebb!

A módszer lényege, hogy mindig a megadott ársáv tetejére árazzunk, majd ha nem kapunk kedvező visszajelzést, akkor ne a sávon belül csökkentsünk árat, hanem az egyel lejjebb lévő sáv tetejére lőjük be az ingatlant.

A taktika azon a logikán alapul, hogy a változtatás minőségileg új közönséget hozhat lázba és rendkívül kedvezőtlen piaci környezetben évek múlva kiderülhet, jobban jártunk volna, ha idejében, némi diszkonttal megszabadulunk az ingatlantól...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20