8 °C Budapest

Trükkös lakáseladási taktikák - Melyik jön be?

Pénzcentrum
2006. szeptember 18. 12:00

Számtalanszor beszámoltunk már az ingatlanpiaci kereslet-kínálati viszonyok alakulásáról, mely tényezőkből egyértelműen következik, hogy a vevők és eladók alkupozíciója a lassuló növekedés időszakában megváltozik. Szakértők szerint a hagyományos értékesítési taktika egyre kevésbé sikeres, így világszerte sokan számos alternatív módszerrel próbálkoznak, ezekből szemezgetünk következő összeállításunkban.


Hogyan add el 5 nap alatt jó áron a lakásod? - Itt a megoldás!

Adj meg egy ársávot!

Az 1990-es évek elején jött divatba Ausztráliában az a módszer, melyet mára az USA-ban is számos ingatlanügynök javasol: a taktika lényege egyszerű, meg kell adnunk egy széles ársávot, melyen belül szívesen fogadjuk a vevők ajánlatait.

A taktika főként olyan ingatlanok esetében jöhet szóba, melyeket meglehetősen nehéz regionális szintű összehasonlításban elhelyezni (kis településen fekszenek, egyedi építésűek...). A módszer ugyan nem túl elterjedt, az eddigi tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy ügyes alkalmazásával a sáv felső felében elhelyezkedő árat lehet kiharcolni.

Szakértők azt tanácsolják, hogy a sáv két széle között legyen 10-12%-os árkülönbség, hogy minél szélesebb közönséget vonjunk be a licitbe. Az amerikai ügynökök tapasztalatai szerint az ingatlanok csaknem háromnegyede a sáv felső széléhez közeli áron talált gazdára, a közelmúlt piaci lassulása azonban 50% köré vetette vissza ezt az arányt.

Marcus Allen, a Florida Atlantic University professzora azonban más véleményen van: az általa végzett kutatás szerint a sávos módszer alkalmazása átlagosan 5%-kal növeli az eladáshoz szükséges időt, a végső árra ugyanakkor nincs hatással. A tanulmány összeállításához 6,000 texasi tranzakciót vizsgált meg.

Rögtön esik az ár...

Mivel a jelenlegi piaci környezetben az eladóknak minden eszközt meg kell ragadniuk a vevők figyelmének felkeltésére, sokan igyekeznek a meghirdetés után rövid időn belül jelentősen csökkenteni a kínált ingatlan árát.

A taktika mögötti ráció elsősorban az, hogy alkuképesnek szeretne mutatkozni az eladó, olyannak, akinek a portékáját érdemes legalább megnézni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szakértők szerint ez a stratégia akár működhet is, hiszen a piaci árat is egy mozgó árként kell értelmezni, lassuló piacon pedig természetes ennek csökkenése. Az eladó először teszteli a piacot egy kissé optimista számmal, pár nappal később azonban belátónak bizonyul.

Ütemes csökkentés

A fentiekhez kapcsolódóan alkalmazható gyakorlat az ár ütemes (pl. havonta történő) csökkentése. Ezzel elsősorban az a cél, hogy a lehető legjobb áron adjuk el az ingatlant, hiszen kis lépésközzel is ereszkedhet az ár. Természetesen be kell húzni egy minimum szintet, amit mindenképpen szeretnénk megkapni a lakásért, de a tengerentúli tapasztalatok azt mutatják, hogy a vásárlók izgalomba jönnek a folyamatosan csökkenő ártól és nem szeretnének lemaradni egy jó üzletről. A taktika sikeres alkalmazásához persze türelemre van szükség, hiszen az első ár környékén kevés érdeklődőre lehet számítani.

Tömbökben kell gondolkodni!

Világszerte érezhető tendencia, hogy egyre többen keresnek az internet segítségével ingatlant. A legtöbb kereső site úgy van felépítve, hogy az árakra sávosan lehet szűrni, ebből adódóan akad olyan ingatlanügynök, aki azt javasolja, hogy ha az egyik blokkban nem ment el a lakás, akkor tegyük egyel lejjebb!

A módszer lényege, hogy mindig a megadott ársáv tetejére árazzunk, majd ha nem kapunk kedvező visszajelzést, akkor ne a sávon belül csökkentsünk árat, hanem az egyel lejjebb lévő sáv tetejére lőjük be az ingatlant.

A taktika azon a logikán alapul, hogy a változtatás minőségileg új közönséget hozhat lázba és rendkívül kedvezőtlen piaci környezetben évek múlva kiderülhet, jobban jártunk volna, ha idejében, némi diszkonttal megszabadulunk az ingatlantól...

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm