1.2%-kal nőtt az építőipar

Pénzcentrum
2006. szeptember 18. 09:00

Az építőipari termelés 2006 júliusában mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 1.2%-kal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte a KSH. Az év első hét hónapjában a termelés 1.3%-kal csökkent. A dinamika korábbi hónapokban is tapasztalt jelentős lassulásáért illetve a volumen visszaeséséért az útépítés illetve az épületek építése egyaránt felelős. A

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az építőipari termelés 2006 júliusában mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 1.2%-kal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte a KSH. Az év első hét hónapjában a termelés 1.3%-kal csökkent. A dinamika korábbi hónapokban is tapasztalt jelentős lassulásáért illetve a volumen visszaeséséért az útépítés illetve az épületek építése egyaránt felelős.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése júliusban 2.1%-kal maradt el az egy évvel korábbi magas bázistól. Az alágazat termelése évkezdettől 1.8%-kal csökkent. Az épületgépészeti szerelés termelése júliusban 6%-kal nőtt, az év első hét hónapjában pedig 1.4%-kal kisebb volt a tavaly ilyenkorinál. A befejező építés termelése 21%-kal nőtt a tavaly júliusi alacsony bázishoz képest.


Az épületek építésének volumene júniusban 8.7%-kal meghaladta a tavaly júliusit; 2006 első hét hónapjában az egy évvel korábbi szinten maradt. Az egyéb építmények építése (ebben van az autópálya is) 6%-kal csökkent 2005 júliusához viszonyítva. Évkezdettől az egyéb építmények építése 2.6%-kal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállománya 3.4%-kal volt kisebb a 2005. júliusinál. Ezen belül az épületek szerződésállománya 13.6%-kal nőtt, az egyéb építményeké 10.2%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A júliusban kötött új szerződések volumene 15%-kal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. Ezen belül az épületek építésére kötött új szerződések volumene 19.5%-kal, az egyéb építmények építésére kötötteké 11.3%-kal csökkent. Évkezdettől az építőipari vállalkozások 10.5%-kal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2005 azonos időszakában.

2005. júliushoz képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 8.8%-kal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 10.3%-kal emelkedtek. Az árak az előző havinál 1.7%-kal voltak magasabbak. Az előző év azonos időszakához viszonyított magas indexet az építőiparban felhasznált anyagok, elsősorban a kőolajtermékek, a vegyipari és a fémfeldolgozási termékek árának emelkedése okozta.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?