21 °C Budapest

1.2%-kal nőtt az építőipar

Pénzcentrum
2006. szeptember 18. 09:00

Az építőipari termelés 2006 júliusában mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 1.2%-kal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte a KSH. Az év első hét hónapjában a termelés 1.3%-kal csökkent. A dinamika korábbi hónapokban is tapasztalt jelentős lassulásáért illetve a volumen visszaeséséért az útépítés illetve az épületek építése egyaránt felelős. A

Az építőipari termelés 2006 júliusában mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 1.2%-kal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte a KSH. Az év első hét hónapjában a termelés 1.3%-kal csökkent. A dinamika korábbi hónapokban is tapasztalt jelentős lassulásáért illetve a volumen visszaeséséért az útépítés illetve az épületek építése egyaránt felelős.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése júliusban 2.1%-kal maradt el az egy évvel korábbi magas bázistól. Az alágazat termelése évkezdettől 1.8%-kal csökkent. Az épületgépészeti szerelés termelése júliusban 6%-kal nőtt, az év első hét hónapjában pedig 1.4%-kal kisebb volt a tavaly ilyenkorinál. A befejező építés termelése 21%-kal nőtt a tavaly júliusi alacsony bázishoz képest.


Az épületek építésének volumene júniusban 8.7%-kal meghaladta a tavaly júliusit; 2006 első hét hónapjában az egy évvel korábbi szinten maradt. Az egyéb építmények építése (ebben van az autópálya is) 6%-kal csökkent 2005 júliusához viszonyítva. Évkezdettől az egyéb építmények építése 2.6%-kal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállománya 3.4%-kal volt kisebb a 2005. júliusinál. Ezen belül az épületek szerződésállománya 13.6%-kal nőtt, az egyéb építményeké 10.2%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. A júliusban kötött új szerződések volumene 15%-kal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. Ezen belül az épületek építésére kötött új szerződések volumene 19.5%-kal, az egyéb építmények építésére kötötteké 11.3%-kal csökkent. Évkezdettől az építőipari vállalkozások 10.5%-kal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek, mint 2005 azonos időszakában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2005. júliushoz képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 8.8%-kal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 10.3%-kal emelkedtek. Az árak az előző havinál 1.7%-kal voltak magasabbak. Az előző év azonos időszakához viszonyított magas indexet az építőiparban felhasznált anyagok, elsősorban a kőolajtermékek, a vegyipari és a fémfeldolgozási termékek árának emelkedése okozta.

Egyre nehezebb a magyar befektetők dolga: újabb dologra kell most nagyon figyelni

Nincs egyszerű dolguk azoknak a vállalatoknak, amelyek közösségi finanszírozási platformon keresztül szeretnének értékpapírt kibocsátani.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 9. péntek
Félix
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?