2 °C Budapest

Füvesítés milliókból - olcsó zöldnek...

Pénzcentrum
2006. augusztus 17. 12:00

Szinte minden ember szereti a növényeket maga körül. Legyen az lakóhely, iroda, középület mindenhol láthatunk néhány zöld színfoltot. Sokan ezért is irigykednek azokra, akik kertes házban pihenhetik ki a munka fáradalmait. Egy szép, rendezett, ápolt és jól megtervezett kert ékköve lehet a háznak és remek közérzetet biztosíthat a család minden tagja számára. Azonban egy kert felépítése és karbantartása nem olcsó mulatság! De mennyibe is kerül ez valójában?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Természetesen itt is érvényesül az, hogy "olcsó húsnak...". A piacon ugyanúgy megtalálható a professzionális tervező mint a nyári munkát kereső diák. Mielőtt tehát belevágunk kertünk megterveztetésébe, építettésébe, illetve gondoztatásába nem árt ha bekérjük több cég ajánlatát és referenciáit is.

Alapvetően külön kell kezelnünk a tervező-építő cégeket és azokat melyek "csak" kertgondozással foglalkoznak. Természetesen találunk a piacon olyan vállalkozásokat melyek mindhárom tevékenységet művelik, illetve vannak olyanokat is melyek csak egy vagy két résztevékenységgel foglalkoznak.

Alapvetően itt is érvényesül, hogy képzeletünknek csak a pénztárcánk mérete szab határt - mondta a Deep Forest cég szakértője. Tehát a legtöbb tervező, a megrendelő által meghatározott kereteken belül próbál meg édent varázsolni az otthon körüli területből.

Tervező választásakor érdemes szeme előtt tartani, hogy lehetőleg a szakember rendelkezzen tájépítész végzettséggel és tagja legyen a építész kamarának.

A teljes körű tervezés költségei igen széles skálán mozognak, melyet leginkább a terület mérete és adottságai határoznak meg. Egy 1000 nm alatti terület tervezési költségei 100-200 ezer forintra rúgnak, míg egy ennél nagyobb terület parkosítását 300-400 ezer forintért tervezik meg. Természetesen az ár, az esetleges engedélyeztetéseket is magába foglalja.

A tervezést követően az építő cég szakemberei "szállják meg" a terepet. Az építés költségeit is nagyban befolyásolja a terület nagysága (minél kisebb annál drágább),a terület adottságai (leginkább a terület lejtése a meghatározó) és természetesen a beépített anyagok minősége. Általánosságban elmondható, hogy az építés összköltségének 60-70 százalékát az anyagköltség teszi ki, míg a fenmaradt rész a munkadíj.

Egy 1000 nm alatti terület építési költségei 3 és 10 millió forint között szóródhatnak, míg az 1000 nm feletti területek építési költsége 6 millió forinttól akár 20-25 millió forintig is terjedhet. A skála elég széles. Azonban, sokat spórolhatnak azok, akik szívesen kertészkednek, ugyanis a munka nagy részét maguk is elvégezhetik az előre elkészített tervek alapján. A beépített anyagok minőségén nem érdemes fukarkodni, mivel egy-egy növény pótlása, illetve a kert felújítása később több gonddal és magasabb költséggel járhat.

Miután elkészült a kert már csak egy problémával kell megküzdeni a büszke tulajdonosnak, ez pedig nem más mint a fenntartás. Természetesen itt is végezhetjük magunk a kerti munkánkat, de megbízhatunk szakembereket is.

A kertfenntartásban ősszel és tavassszal alakulnak ki munkacsúcsok, míg télen nem sok teendőnk akad. A profi cégek éppen ezért éves szerződéseket szoktak kötni a megrendelőkkel és havi átalánydíjat számláznak. Így költségeink jól tervezhetővé válnak és kiadásaink sem ugranak meg az ősszi és tavaszi munkálatok alkalmával.

Az átlagos havi költségek itt 30 és 80 ezer forint között alakulnak, melyet nagyban befolyásol a kert stílusa, területe és minősége. Ez utóbbi alatt azt kel érteni, hogy egy természethez közelibb élettér fenntartása kevesebb energiát (ezáltal munkaórát) igényel mint egy golfpályaminőségű otthoni pihenőhely rendben tartása.

A költségek természetesen jelentősen változhatnak a konkrét terület ismeretében ,de arra mindenképpen készüljünk fel, hogy a kellemes, otthonos és élvezhető környezet kialakítása időigényes és nem olcsó mulatság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18