Füvesítés milliókból - olcsó zöldnek...

Pénzcentrum
2006. augusztus 17. 12:00

Szinte minden ember szereti a növényeket maga körül. Legyen az lakóhely, iroda, középület mindenhol láthatunk néhány zöld színfoltot. Sokan ezért is irigykednek azokra, akik kertes házban pihenhetik ki a munka fáradalmait. Egy szép, rendezett, ápolt és jól megtervezett kert ékköve lehet a háznak és remek közérzetet biztosíthat a család minden tagja számára. Azonban egy kert felépítése és karbantartása nem olcsó mulatság! De mennyibe is kerül ez valójában?

Természetesen itt is érvényesül az, hogy "olcsó húsnak...". A piacon ugyanúgy megtalálható a professzionális tervező mint a nyári munkát kereső diák. Mielőtt tehát belevágunk kertünk megterveztetésébe, építettésébe, illetve gondoztatásába nem árt ha bekérjük több cég ajánlatát és referenciáit is.

Alapvetően külön kell kezelnünk a tervező-építő cégeket és azokat melyek "csak" kertgondozással foglalkoznak. Természetesen találunk a piacon olyan vállalkozásokat melyek mindhárom tevékenységet művelik, illetve vannak olyanokat is melyek csak egy vagy két résztevékenységgel foglalkoznak.

Alapvetően itt is érvényesül, hogy képzeletünknek csak a pénztárcánk mérete szab határt - mondta a Deep Forest cég szakértője. Tehát a legtöbb tervező, a megrendelő által meghatározott kereteken belül próbál meg édent varázsolni az otthon körüli területből.

Tervező választásakor érdemes szeme előtt tartani, hogy lehetőleg a szakember rendelkezzen tájépítész végzettséggel és tagja legyen a építész kamarának.

A teljes körű tervezés költségei igen széles skálán mozognak, melyet leginkább a terület mérete és adottságai határoznak meg. Egy 1000 nm alatti terület tervezési költségei 100-200 ezer forintra rúgnak, míg egy ennél nagyobb terület parkosítását 300-400 ezer forintért tervezik meg. Természetesen az ár, az esetleges engedélyeztetéseket is magába foglalja.

A tervezést követően az építő cég szakemberei "szállják meg" a terepet. Az építés költségeit is nagyban befolyásolja a terület nagysága (minél kisebb annál drágább),a terület adottságai (leginkább a terület lejtése a meghatározó) és természetesen a beépített anyagok minősége. Általánosságban elmondható, hogy az építés összköltségének 60-70 százalékát az anyagköltség teszi ki, míg a fenmaradt rész a munkadíj.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy 1000 nm alatti terület építési költségei 3 és 10 millió forint között szóródhatnak, míg az 1000 nm feletti területek építési költsége 6 millió forinttól akár 20-25 millió forintig is terjedhet. A skála elég széles. Azonban, sokat spórolhatnak azok, akik szívesen kertészkednek, ugyanis a munka nagy részét maguk is elvégezhetik az előre elkészített tervek alapján. A beépített anyagok minőségén nem érdemes fukarkodni, mivel egy-egy növény pótlása, illetve a kert felújítása később több gonddal és magasabb költséggel járhat.

Miután elkészült a kert már csak egy problémával kell megküzdeni a büszke tulajdonosnak, ez pedig nem más mint a fenntartás. Természetesen itt is végezhetjük magunk a kerti munkánkat, de megbízhatunk szakembereket is.

A kertfenntartásban ősszel és tavassszal alakulnak ki munkacsúcsok, míg télen nem sok teendőnk akad. A profi cégek éppen ezért éves szerződéseket szoktak kötni a megrendelőkkel és havi átalánydíjat számláznak. Így költségeink jól tervezhetővé válnak és kiadásaink sem ugranak meg az ősszi és tavaszi munkálatok alkalmával.

Az átlagos havi költségek itt 30 és 80 ezer forint között alakulnak, melyet nagyban befolyásol a kert stílusa, területe és minősége. Ez utóbbi alatt azt kel érteni, hogy egy természethez közelibb élettér fenntartása kevesebb energiát (ezáltal munkaórát) igényel mint egy golfpályaminőségű otthoni pihenőhely rendben tartása.

A költségek természetesen jelentősen változhatnak a konkrét terület ismeretében ,de arra mindenképpen készüljünk fel, hogy a kellemes, otthonos és élvezhető környezet kialakítása időigényes és nem olcsó mulatság.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem