11 °C Budapest

Luxusadó: a vadászat elkezdődött

Pénzcentrum
2006. július 6. 09:30

Még az ötvenet sem érte el a május 2-ai határidőig beérkezett luxusadó-bevallások száma, a tegnapi napig viszont már 471 fő jelezte a Főpolgármesteri Hivatal adóügyosztályán, hogy adóköteles ingatlannal rendelkezik.

Még az ötvenet sem érte el a május 2-ai határidőig beérkezett luxusadó-bevallások száma, a tegnapi napig viszont már 471 fő jelezte a Főpolgármesteri Hivatal adóügyosztályán, hogy adóköteles ingatlannal rendelkezik - írja a Napi.

Az érvényes bevallások után várhatóan 95 millió forint folyik be a kasszába. A törvény tavaly novemberi elfogadásakor a pénzügyi tárca még 10 ezer adóköteles lakóingatlannal és egymilliárd forintos bevétellel számolt, amelynek a felét a fővárostól várta.

Szeptembertől viszont nem menekülhetnek a budapesti bliccelők, az adóügyosztály munkatársai ugyanis célzott ellenőrzésre készülnek. A kerületi polgármesteri hivatalokkal együttműködve átnézik az építési és lakhatási engedélyeket, adatokat kérnek a földhivataltól, és megvizsgálják az illetékhivatalhoz korábban benyújtott adásvételi szerződéseket is.

Az ellenőrzéseket az adóügyosztály munkatársai az illetékhivatal dolgozóival közösen végzik, az utóbbiak közül többen rendelkeznek értékbecslői végzettséggel, így erre nem kell pénzt áldozniuk. A földhivatal nyilvántartásaiból elsősorban azt deríthetik ki, hogy a többtulajdonosú ingatlanoknál a bevallást benyújtó személyen kívül ki lehet még tulajdonos

A jogszabályok szerint a luxusadót a 100 millió forint feletti értékű, magánszemély tulajdonában lévő lakóingatlan után kell fizetni, vagyis az adó alapjának meghatározásakor a kiegészítő helyiségek (például a műhely vagy a szárító), valamint a lakóépületrészek alapterületét (medence, szauna, garázs) nem kell figyelembe venni.
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?