Luxusadó: a vadászat elkezdődött

Pénzcentrum
2006. július 6. 09:30

Még az ötvenet sem érte el a május 2-ai határidőig beérkezett luxusadó-bevallások száma, a tegnapi napig viszont már 471 fő jelezte a Főpolgármesteri Hivatal adóügyosztályán, hogy adóköteles ingatlannal rendelkezik.

Még az ötvenet sem érte el a május 2-ai határidőig beérkezett luxusadó-bevallások száma, a tegnapi napig viszont már 471 fő jelezte a Főpolgármesteri Hivatal adóügyosztályán, hogy adóköteles ingatlannal rendelkezik - írja a Napi.

Az érvényes bevallások után várhatóan 95 millió forint folyik be a kasszába. A törvény tavaly novemberi elfogadásakor a pénzügyi tárca még 10 ezer adóköteles lakóingatlannal és egymilliárd forintos bevétellel számolt, amelynek a felét a fővárostól várta.

Szeptembertől viszont nem menekülhetnek a budapesti bliccelők, az adóügyosztály munkatársai ugyanis célzott ellenőrzésre készülnek. A kerületi polgármesteri hivatalokkal együttműködve átnézik az építési és lakhatási engedélyeket, adatokat kérnek a földhivataltól, és megvizsgálják az illetékhivatalhoz korábban benyújtott adásvételi szerződéseket is.

Az ellenőrzéseket az adóügyosztály munkatársai az illetékhivatal dolgozóival közösen végzik, az utóbbiak közül többen rendelkeznek értékbecslői végzettséggel, így erre nem kell pénzt áldozniuk. A földhivatal nyilvántartásaiból elsősorban azt deríthetik ki, hogy a többtulajdonosú ingatlanoknál a bevallást benyújtó személyen kívül ki lehet még tulajdonos

A jogszabályok szerint a luxusadót a 100 millió forint feletti értékű, magánszemély tulajdonában lévő lakóingatlan után kell fizetni, vagyis az adó alapjának meghatározásakor a kiegészítő helyiségek (például a műhely vagy a szárító), valamint a lakóépületrészek alapterületét (medence, szauna, garázs) nem kell figyelembe venni.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem