Sokba kerül a konyhai kaland!

Pénzcentrum
2006. február 23. 12:15

Új lakás vásárlás esetén vagy a használt kéró felújítása során szinte megkerülhetetlen elem a konyha "feltuningolása". Évről-évre egyre modernebb "mindentudó" masinák lepik el a műszaki áruházak polcait. Ezen termékek, kiválasztásánál egyre több műszaki paramétert kell szem előtt tartani és ember legyen a talpán, aki mindezekkel elboldogul. Ezért leírunk néhány alapvető szabályt és tapasztalatot, amivel könnyebben eligazodhatunk az áruházak kínálata között.

A legelső és legfontosabb szempont amit szem előtt kell tartanunk, az az adott gép energiafelhasználása, ez a szabály konyhagéptől függetlenül érvényes. Azt, hogy egy háztartási gép mennyire pazarolja az áramot, mennyi vizet fogyaszt, milyen hatásfokkal dolgozik, azt általában (de nálunk biztosan) egy betűvel jelzik. Ezen osztályok közül az A jelenti a legjobb besorolást és értelemszerűen ahogy tovább haladunk az ABC betűin úgy romlanak a műszaki paraméterek is. Tehát mielőtt hagynánk magunkat elcsábítani a szépen csillogó nagy tudású gépek által, azelőtt vizsgáljuk meg, hogy mennyire sokat fogyaszt az általunk kiválasztott szerkezet.
Egy készülék ára nagymértékben attól is függ, hogy milyen besorolási osztályba tartozik. Természetesen az árat befolyásolják még egyéb minőségi tényezők, úgy mint: anyagminőség, márkanév, technológiai megoldások, stb.
A következő tény, amire nem árt ha jó előre felkészülünk, hogy az inox berendezéseken kívül más színben és anyagban nemigen gondolkodhatunk (néhány évvel ezelőtt ez még pont fordítva volt és inoxot nem lehetet sehol kapni). Amennyiben mégsem elégszünk meg az aktuális divathullám színeivel, akkor sajnos csaknem mindenhol, megrendelésre tudják nekünk szállítani "szívünk választottját". Azonban, egy ilyen megrendelésre való szállítás akár 6-8 hétig is elhúzódhat, amennyiben az árut csak külföldön és külön rendelésre gyártják.
Minden konyha nélkülözhetetlen eleme a tűzhely (ha másért nem, hát dekorációs célok miatt). Ezek közül választhatjuk a "hagyományos" egybe épített formációt vagy a külön-külön is beépíthető sütő-főzőlap kombinációt. Ezeket megvásárolhatjuk elektromos illetve gázüzemű kivitelben. Az elektromos főzőlapok közül a top kategóriát az előre programozható kerámialapos berendezések képviselik. Míg a sütők közül a digitális, előre programozható, öntisztítós masinák állnak a dobogó élén. Ezekbe a gépekbe igényeinktől függően - és persze pénztárcánkhoz mérten - néhány tízezer forinttól egészen több százezer forintig beruházhatunk.
A konyha következő fontos kelléke a hűtőgép. Az egyszerű, néhány polcos, fehér berendezések ideje azonban lejárt, nem is igazán lehet már ilyeneket kapni. Az új generációt az amerikai stílus képviseli. Ezen stílus alapvető jegyei: a hatalmas méretek, a hűtőajtón elhelyezett ital vagy jégkocka adagoló és LCD Tv, valamint az üzenőfalnak is használható és könnyen tisztítható külső bevonat. Majdnem minden gépre jellemző az antibakteriális belső bevonat, az önleolvasztó és fagyasztó funkció. Ha valaki a csúcskategóriájú gépet szeretné a konyhájában tudni annak bizony jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia és nem szabad meglepődnie a millió közeli vételáron sem.
A modern konyhák alapeszközévé váló mosogatógépek a következő állomásunk. Ezek közül alapvetően két típust különböztetünk meg. Az egyik a teljesen beépíthető modellek, míg a másik a nem beépíthető konstrukciók csoportja. Mindkét típusból rendelkezésünkre állnak a 6 és a 12 terítékes modellek. Ezen készülékek ára néhány év alatt jelentősen csökkent (korántsem számít már akkora kuriózumnak mint ezelőtt 5-8 évvel) és már százezer forint alatt is vásárolhatunk magunknak egy alapmodellt.
A konyhai gépek népes családjába tartoznak még a "mikrosütők" és a páraelszívók. Mindkét termékfajtából bőséges választékot találunk a piacon és az áruk sem túl magas, különösen akkor ha a többi alapvető eszköz árához viszonyítjuk. A páraelszívók esetében fontos tényező a gép hangereje, ami egy beépíthető készülék esetében valamelyest csökkenthető a beépítés során. De egy túl hangos gép (ami általában néhány ezerrel vagy tízezerrel olcsóbb mint kevésbé hangos társai) választása, a későbbiekben megkeserítheti a konyhában eltöltött időt.
Összességében tehát elmondhatjuk, hogy egy konyha gépekkel való berendezése még a legolcsóbb masinák választása esetén is súlyos százezrekbe kerülhet. Aki viszont profi minőségű termékekkel akarja berendezni otthonát az néhány milliós kiadásra is számíthat.
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!