13 °C Budapest

Lakásra vadászol? - Használd ki a kedvezményeket!

Pénzcentrum
2006. február 15. 06:45

Előző összeállításunkban áttekintettük az ingatlanvásárlás járulékos költségeit, mellyel esetleg elvettük néhány vevő kedvét, most azonban végigzongorázzuk az érvényesíthető kedvezmények körét, mintegy helyre billentve a mérleg nyelvét.

Lakásvásárlás előtt állsz? - A vételár nem minden!

A korábban felfestett kép kétségkívül elég siralmas, akár több mint félmillió forintot is rá kell még számolnunk a vételárra, de azért ne keseredjünk el, itt is vannak kiskapuk, különböző kedvezmények formájában. Első eset, ha nem vásároljuk az ingatlant, hanem cseréljük. Ilyenkor a cserével érintett két ingatlan vételárának különbözetét kell venni, ez lesz az illeték alapja, és ez után kell számolni 4 millióig a 2, azon felül a 6% illetéket.

Ha a vevőnek már volt korábban másik lakástulajdona, és azt a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja (pl. fiatal házasok gyermeket akarnak vállalni, ezért nagyobb lakásba költöznek a régi eladásával), akkor alkalmazhatjuk az ún. "cserepótló illetékkedvezményt". Ekkor az illeték alapja a vásárolt és az eladott lakás vételárának különbözete - függetlenül attól, hogy a korábban eladott, vagy az újonnan vett a drágább - és ez után kell majd a 2, illetve 6%-ot számolni. (Mindig a nagyobb értékből kell kivonni a kisebbet, így akkor is fizetünk, ha olcsóbbra cseréljük lakásunkat...)

Az állam ezen túlmenően támogatja a fiatalok első lakáshoz jutását aképpen, hogy a 35 éven aluliak első lakástulajdon szerzése kedvezményben részesül. Vagyis a következőképpen kell illetéket fizetnünk, ha beleesünk ebbe az életkori kategóriába, és még soha (tehát nem csak a vásárlás időpontjában, hanem korábban sem) volt a nevünkön sem egész ingatlan, sem 50%-ot meghaladó résztulajdon: 8 millió forintig az illeték 50%-át kell csak megfizetni, de a kedvezmény értéke maximum 40.000.-Ft lehet. Tehát egy 4 millió forintos lakásnál 80.000.-Ft helyett csak 40.000.-Ft-ot kell fizetni illetékként (mivel ez a kedvezmény maximális mértéke), de 5 millió forint után már nem jár 50%, vagyis 70.000.-Ft kedvezmény, csak 40.000.-Ft itt is, vagyis 100.000.-Ft-ot kell leróni az eredetileg fizetendő 140.000.-Ft helyett.

Kedvezményben részesül továbbá az is, aki nem lakást, hanem telket vesz, mert építkezni akar. Ebben az esetben arról kell nyilatkozni, hogy a telken 4 éven belül lakóházat kíván építeni, a 4 év elteltével pedig a használatba vételi engedéllyel kell igazolni, hogy felépült a ház. Amennyiben ez nem történik meg, akkor utólag fogják kiszabni a 10%-os illetéket (teleknél ennyit kell fizetni).

A legfontosabbat pedig a végére hagytuk, az újépítésű ingatlanok után járó mentességet, illetve kedvezményt. Ha valaki új építésű ingatlan első vevője, és a vételár nem haladja meg a 15 millió forintot, akkor a Vevő teljes illetékmentességet élvez. Ha pedig a vételár több mint 15 millió, de 30 milliónál kevesebb, akkor úgy kell megállapítani az illetéket, hogy az első 15 millió forint illetékmentes. Tehát a 15 millió forint feletti részt kell megszorozni a 6%-kal. Ha viszont 30 milliónál is drágább az ingatlan, akkor semmilyen kedvezmény nincsen.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Végül pedig egy érdekesség: mentes az illeték alól annak a lakástulajdon szerzése, aki lakását természeti katasztrófa következtében veszítette el, és nincs más lakása, ahol lakhatna.

 

Lakásvásárláskor tehát még jobban össze kell húzni a nadrágszíjat, mint eddig gondoltuk, és fel kell készülni a járulékos költségekre is. A fenti kedvezmények részletes leírása azonban csak támpontul szolgálhat, nem meríti ki a teljes palettát, ezért mindenképpen tájékozódjunk ügyvédnél, hogy egyedi, személyre szabott esetben nem jár-e még valamilyen egyéb kedvezmény, jelen összeállításunkban ugyanis csak a leggyakrabban előforduló esetek leírására szorítkoztunk.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm