27 °C Budapest

Lakásra vadászol? - Használd ki a kedvezményeket!

Pénzcentrum
2006. február 15. 06:45

Előző összeállításunkban áttekintettük az ingatlanvásárlás járulékos költségeit, mellyel esetleg elvettük néhány vevő kedvét, most azonban végigzongorázzuk az érvényesíthető kedvezmények körét, mintegy helyre billentve a mérleg nyelvét.

Lakásvásárlás előtt állsz? - A vételár nem minden!

A korábban felfestett kép kétségkívül elég siralmas, akár több mint félmillió forintot is rá kell még számolnunk a vételárra, de azért ne keseredjünk el, itt is vannak kiskapuk, különböző kedvezmények formájában. Első eset, ha nem vásároljuk az ingatlant, hanem cseréljük. Ilyenkor a cserével érintett két ingatlan vételárának különbözetét kell venni, ez lesz az illeték alapja, és ez után kell számolni 4 millióig a 2, azon felül a 6% illetéket.

Ha a vevőnek már volt korábban másik lakástulajdona, és azt a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja (pl. fiatal házasok gyermeket akarnak vállalni, ezért nagyobb lakásba költöznek a régi eladásával), akkor alkalmazhatjuk az ún. "cserepótló illetékkedvezményt". Ekkor az illeték alapja a vásárolt és az eladott lakás vételárának különbözete - függetlenül attól, hogy a korábban eladott, vagy az újonnan vett a drágább - és ez után kell majd a 2, illetve 6%-ot számolni. (Mindig a nagyobb értékből kell kivonni a kisebbet, így akkor is fizetünk, ha olcsóbbra cseréljük lakásunkat...)

Az állam ezen túlmenően támogatja a fiatalok első lakáshoz jutását aképpen, hogy a 35 éven aluliak első lakástulajdon szerzése kedvezményben részesül. Vagyis a következőképpen kell illetéket fizetnünk, ha beleesünk ebbe az életkori kategóriába, és még soha (tehát nem csak a vásárlás időpontjában, hanem korábban sem) volt a nevünkön sem egész ingatlan, sem 50%-ot meghaladó résztulajdon: 8 millió forintig az illeték 50%-át kell csak megfizetni, de a kedvezmény értéke maximum 40.000.-Ft lehet. Tehát egy 4 millió forintos lakásnál 80.000.-Ft helyett csak 40.000.-Ft-ot kell fizetni illetékként (mivel ez a kedvezmény maximális mértéke), de 5 millió forint után már nem jár 50%, vagyis 70.000.-Ft kedvezmény, csak 40.000.-Ft itt is, vagyis 100.000.-Ft-ot kell leróni az eredetileg fizetendő 140.000.-Ft helyett.

Kedvezményben részesül továbbá az is, aki nem lakást, hanem telket vesz, mert építkezni akar. Ebben az esetben arról kell nyilatkozni, hogy a telken 4 éven belül lakóházat kíván építeni, a 4 év elteltével pedig a használatba vételi engedéllyel kell igazolni, hogy felépült a ház. Amennyiben ez nem történik meg, akkor utólag fogják kiszabni a 10%-os illetéket (teleknél ennyit kell fizetni).

A legfontosabbat pedig a végére hagytuk, az újépítésű ingatlanok után járó mentességet, illetve kedvezményt. Ha valaki új építésű ingatlan első vevője, és a vételár nem haladja meg a 15 millió forintot, akkor a Vevő teljes illetékmentességet élvez. Ha pedig a vételár több mint 15 millió, de 30 milliónál kevesebb, akkor úgy kell megállapítani az illetéket, hogy az első 15 millió forint illetékmentes. Tehát a 15 millió forint feletti részt kell megszorozni a 6%-kal. Ha viszont 30 milliónál is drágább az ingatlan, akkor semmilyen kedvezmény nincsen.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Végül pedig egy érdekesség: mentes az illeték alól annak a lakástulajdon szerzése, aki lakását természeti katasztrófa következtében veszítette el, és nincs más lakása, ahol lakhatna.

 

Lakásvásárláskor tehát még jobban össze kell húzni a nadrágszíjat, mint eddig gondoltuk, és fel kell készülni a járulékos költségekre is. A fenti kedvezmények részletes leírása azonban csak támpontul szolgálhat, nem meríti ki a teljes palettát, ezért mindenképpen tájékozódjunk ügyvédnél, hogy egyedi, személyre szabott esetben nem jár-e még valamilyen egyéb kedvezmény, jelen összeállításunkban ugyanis csak a leggyakrabban előforduló esetek leírására szorítkoztunk.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?