12 °C Budapest

Lakásra vadászol? - Használd ki a kedvezményeket!

Pénzcentrum
2006. február 15. 06:45

Előző összeállításunkban áttekintettük az ingatlanvásárlás járulékos költségeit, mellyel esetleg elvettük néhány vevő kedvét, most azonban végigzongorázzuk az érvényesíthető kedvezmények körét, mintegy helyre billentve a mérleg nyelvét.

Lakásvásárlás előtt állsz? - A vételár nem minden!

A korábban felfestett kép kétségkívül elég siralmas, akár több mint félmillió forintot is rá kell még számolnunk a vételárra, de azért ne keseredjünk el, itt is vannak kiskapuk, különböző kedvezmények formájában. Első eset, ha nem vásároljuk az ingatlant, hanem cseréljük. Ilyenkor a cserével érintett két ingatlan vételárának különbözetét kell venni, ez lesz az illeték alapja, és ez után kell számolni 4 millióig a 2, azon felül a 6% illetéket.

Ha a vevőnek már volt korábban másik lakástulajdona, és azt a vásárlást megelőző vagy azt követő egy éven belül eladja (pl. fiatal házasok gyermeket akarnak vállalni, ezért nagyobb lakásba költöznek a régi eladásával), akkor alkalmazhatjuk az ún. "cserepótló illetékkedvezményt". Ekkor az illeték alapja a vásárolt és az eladott lakás vételárának különbözete - függetlenül attól, hogy a korábban eladott, vagy az újonnan vett a drágább - és ez után kell majd a 2, illetve 6%-ot számolni. (Mindig a nagyobb értékből kell kivonni a kisebbet, így akkor is fizetünk, ha olcsóbbra cseréljük lakásunkat...)

Az állam ezen túlmenően támogatja a fiatalok első lakáshoz jutását aképpen, hogy a 35 éven aluliak első lakástulajdon szerzése kedvezményben részesül. Vagyis a következőképpen kell illetéket fizetnünk, ha beleesünk ebbe az életkori kategóriába, és még soha (tehát nem csak a vásárlás időpontjában, hanem korábban sem) volt a nevünkön sem egész ingatlan, sem 50%-ot meghaladó résztulajdon: 8 millió forintig az illeték 50%-át kell csak megfizetni, de a kedvezmény értéke maximum 40.000.-Ft lehet. Tehát egy 4 millió forintos lakásnál 80.000.-Ft helyett csak 40.000.-Ft-ot kell fizetni illetékként (mivel ez a kedvezmény maximális mértéke), de 5 millió forint után már nem jár 50%, vagyis 70.000.-Ft kedvezmény, csak 40.000.-Ft itt is, vagyis 100.000.-Ft-ot kell leróni az eredetileg fizetendő 140.000.-Ft helyett.

Kedvezményben részesül továbbá az is, aki nem lakást, hanem telket vesz, mert építkezni akar. Ebben az esetben arról kell nyilatkozni, hogy a telken 4 éven belül lakóházat kíván építeni, a 4 év elteltével pedig a használatba vételi engedéllyel kell igazolni, hogy felépült a ház. Amennyiben ez nem történik meg, akkor utólag fogják kiszabni a 10%-os illetéket (teleknél ennyit kell fizetni).

A legfontosabbat pedig a végére hagytuk, az újépítésű ingatlanok után járó mentességet, illetve kedvezményt. Ha valaki új építésű ingatlan első vevője, és a vételár nem haladja meg a 15 millió forintot, akkor a Vevő teljes illetékmentességet élvez. Ha pedig a vételár több mint 15 millió, de 30 milliónál kevesebb, akkor úgy kell megállapítani az illetéket, hogy az első 15 millió forint illetékmentes. Tehát a 15 millió forint feletti részt kell megszorozni a 6%-kal. Ha viszont 30 milliónál is drágább az ingatlan, akkor semmilyen kedvezmény nincsen.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Végül pedig egy érdekesség: mentes az illeték alól annak a lakástulajdon szerzése, aki lakását természeti katasztrófa következtében veszítette el, és nincs más lakása, ahol lakhatna.

 

Lakásvásárláskor tehát még jobban össze kell húzni a nadrágszíjat, mint eddig gondoltuk, és fel kell készülni a járulékos költségekre is. A fenti kedvezmények részletes leírása azonban csak támpontul szolgálhat, nem meríti ki a teljes palettát, ezért mindenképpen tájékozódjunk ügyvédnél, hogy egyedi, személyre szabott esetben nem jár-e még valamilyen egyéb kedvezmény, jelen összeállításunkban ugyanis csak a leggyakrabban előforduló esetek leírására szorítkoztunk.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06