4 °C Budapest

Virágzik a járműgyártás, eltűnőben a textilipar

Pénzcentrum
2006. január 16. 09:36

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2005 novemberében 7.7%-kal nőtt - közölte a KSH. A termelés volumene az év első tizenegy hónapjában 7.3%-kal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index novemberben 0.8%-kal csökkent. A növekedés motorja továbbra is az export. Továbbra is dinamikus a termelésnövekedés a villamosgép gyártásban és a járműiparban, a textilipar hanyatlóban van.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2005 első tizenegy hónapjában az ipari export 11.2%-kal, novemberben 12.9%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A novemberi exportteljesítmény több mint kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta. Az év tizenegyedik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel 44%-át képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 13%-kal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből több mint egyötöddel részesülő járműgyártás jelentősen, 21.8%-kal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar 2005. január-novemberi belföldi értékesítése 4.6%-kal, a novemberi 6.4%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

2005 novemberében a feldolgozóipar termelése 8.8%-kal, a bányászaté 15%-kal emelkedett 2004 azonos hónapjához viszonyítva. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye 2.3%-kal maradt el a tavalyi bázis szintjétől.

Az év eddigi legmagasabb volumennövekedését (33.7%) érte el az egyéb nemfém ásványi termék gyártása, ez változatlanul a nagyarányú útépítéseknek köszönhető. A feldolgozóipari termelés közel egyhatodát adó járműgyártás termelése is jelentősen, 19.4%-kal haladta meg az előző évi szintet. A tartós növekedést az alág rendelésmutatói is alátámasztják. Számottevő volumenbővülés figyelhető meg a vegyi anyag, termék gyártásában (12.4%), valamint a gumi-, műanyag termék gyártásában (15.3%) is. Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 11.1%-kal a textília, textiláru gyártása csökkent.

2005 novemberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 35.8%-kal bővült 2004 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések kiugróan, 41.5%-kal, az új belföldi megrendelések szerényebb mértékben, 12.6%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány 19%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első tizenegy hónapjában (2.9%-os létszámcsökkenés mellett) 10.6%-kal volt magasabb, mint 2004 azonos időszakában.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?