"Óriási" kamatváltoztatás az MNB-től - hogy végeztünk a nemzetközi rangsorban?

Pénzcentrum
2005. december 23. 14:51

Az általunk vizsgált 29 fontosabb jegybank közül a Magyar Nemzeti Bank hajtotta végre idén a második legnagyobb összes kamatváltoztatást a törökök után. Januárban még 9.5%-ról indítottuk az évet, míg 6%-on fejezhetjük be, azaz kilenc lépésben összesen 350 bázisponttal mérséklődött az irányadó ráta. A török központi bank a gazdasági fundamentumok erősödése nyomán összesen 450 bp-os kamatlazítást

hajtott végre 2005-ben. A legnagyobb összes kamatemelésről (275 bp) határozó jegybank címmel az indonéz "büszkélkedhet", amihez a rúpia komoly megingása kellett. Amennyiben a kamatemelésekből és csökkentésekből "mérleget" akarunk vonni, akkor egyértelmű, hogy az idei a kamatemelések éve volt, hiszen a világban mintegy kétszer több monetáris szigorítás következett be, mint amennyi lazítás.

Az alábbi mai állapotot tükröző alábbi ábrán jól látható, hogy mind a kamatemelés, mind a kamatcsökkentés terén 3-3 ország messze kilóg a mezőnyből. A kamatemelési "versenyben" a második helyezett a chilei (225 bp), míg a harmadik az Egyesült Államok (175 bp) lett, míg a kamatcsökkentésben a lengyelek (200bp) végeztek a képzeletbeli dobogó harmadik fokán.


Bár messzemenő következtetéseket nem célszerű levonni belőle, de a szemléletesség kedvéért érdemes azt is bemutatni, hogy a jelenlegi 6%-os magyar irányadó ráta nemzetközi viszonylatban milyen szintűnek számít.


Amint az alábbi ábrán látható, az utóbbi 8 évben csak 2000-ben és idén fordult elő, hogy nemzetközi szinten a kamatemelések száma kétszerese lett volna a kamatcsökkentésekének. A Lehman Brothers elemzői arra számítanak, hogy a szigorítások száma jövőre a felére esik, de a kamatcsökkentések is ritkábbak lesznek.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 24. szombat
Szökõnap
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem