3 °C Budapest

"Óriási" kamatváltoztatás az MNB-től - hogy végeztünk a nemzetközi rangsorban?

Pénzcentrum
2005. december 23. 14:51

Az általunk vizsgált 29 fontosabb jegybank közül a Magyar Nemzeti Bank hajtotta végre idén a második legnagyobb összes kamatváltoztatást a törökök után. Januárban még 9.5%-ról indítottuk az évet, míg 6%-on fejezhetjük be, azaz kilenc lépésben összesen 350 bázisponttal mérséklődött az irányadó ráta. A török központi bank a gazdasági fundamentumok erősödése nyomán összesen 450 bp-os kamatlazítást

hajtott végre 2005-ben. A legnagyobb összes kamatemelésről (275 bp) határozó jegybank címmel az indonéz "büszkélkedhet", amihez a rúpia komoly megingása kellett. Amennyiben a kamatemelésekből és csökkentésekből "mérleget" akarunk vonni, akkor egyértelmű, hogy az idei a kamatemelések éve volt, hiszen a világban mintegy kétszer több monetáris szigorítás következett be, mint amennyi lazítás.

Az alábbi mai állapotot tükröző alábbi ábrán jól látható, hogy mind a kamatemelés, mind a kamatcsökkentés terén 3-3 ország messze kilóg a mezőnyből. A kamatemelési "versenyben" a második helyezett a chilei (225 bp), míg a harmadik az Egyesült Államok (175 bp) lett, míg a kamatcsökkentésben a lengyelek (200bp) végeztek a képzeletbeli dobogó harmadik fokán.


Bár messzemenő következtetéseket nem célszerű levonni belőle, de a szemléletesség kedvéért érdemes azt is bemutatni, hogy a jelenlegi 6%-os magyar irányadó ráta nemzetközi viszonylatban milyen szintűnek számít.


Amint az alábbi ábrán látható, az utóbbi 8 évben csak 2000-ben és idén fordult elő, hogy nemzetközi szinten a kamatemelések száma kétszerese lett volna a kamatcsökkentésekének. A Lehman Brothers elemzői arra számítanak, hogy a szigorítások száma jövőre a felére esik, de a kamatcsökkentések is ritkábbak lesznek.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?