"Óriási" kamatváltoztatás az MNB-től - hogy végeztünk a nemzetközi rangsorban?

Pénzcentrum
2005. december 23. 14:51

Az általunk vizsgált 29 fontosabb jegybank közül a Magyar Nemzeti Bank hajtotta végre idén a második legnagyobb összes kamatváltoztatást a törökök után. Januárban még 9.5%-ról indítottuk az évet, míg 6%-on fejezhetjük be, azaz kilenc lépésben összesen 350 bázisponttal mérséklődött az irányadó ráta. A török központi bank a gazdasági fundamentumok erősödése nyomán összesen 450 bp-os kamatlazítást

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
hajtott végre 2005-ben. A legnagyobb összes kamatemelésről (275 bp) határozó jegybank címmel az indonéz "büszkélkedhet", amihez a rúpia komoly megingása kellett. Amennyiben a kamatemelésekből és csökkentésekből "mérleget" akarunk vonni, akkor egyértelmű, hogy az idei a kamatemelések éve volt, hiszen a világban mintegy kétszer több monetáris szigorítás következett be, mint amennyi lazítás.

Az alábbi mai állapotot tükröző alábbi ábrán jól látható, hogy mind a kamatemelés, mind a kamatcsökkentés terén 3-3 ország messze kilóg a mezőnyből. A kamatemelési "versenyben" a második helyezett a chilei (225 bp), míg a harmadik az Egyesült Államok (175 bp) lett, míg a kamatcsökkentésben a lengyelek (200bp) végeztek a képzeletbeli dobogó harmadik fokán.


Bár messzemenő következtetéseket nem célszerű levonni belőle, de a szemléletesség kedvéért érdemes azt is bemutatni, hogy a jelenlegi 6%-os magyar irányadó ráta nemzetközi viszonylatban milyen szintűnek számít.


Amint az alábbi ábrán látható, az utóbbi 8 évben csak 2000-ben és idén fordult elő, hogy nemzetközi szinten a kamatemelések száma kétszerese lett volna a kamatcsökkentésekének. A Lehman Brothers elemzői arra számítanak, hogy a szigorítások száma jövőre a felére esik, de a kamatcsökkentések is ritkábbak lesznek.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. január 22. 19:20