24 °C Budapest

2006-os büdzsé: ki nyer és veszít vele?

Pénzcentrum
2005. szeptember 30. 08:26

A jövő évi költségvetés nyertesei a családok, vesztesei pedig az önkormányzatok lesznek, ugyanakkor az ideinél kevesebb jut lakástámogatásra is - derül ki a 2006. évi költségvetési javaslat Világgazdaság birtokába jutott mellékletéből. A dokumentum alapján meglepő, hogy a kormányzati fogadkozások ellenére az ideinél mintegy 160 milliárd forinttal több jut a minisztériumok döntési kompetenciájába tartozó fejezeti kezelésű előirányzatokra. Korábban a kormányzat ezen előirányzatok jelentős lecsökkentésével kívánta ellensúlyozni a jövő évi adóváltozások során a költségvetésből kieső mintegy 200 milliárdos adóbevételeket. A bevételek közül személyi jövedelemadóból, jövedéki adóból és evából várnak többet, mint 2005-ben.


Jövőre még a korábban bejelentettnél is jóval több, 472 milliárd forint jut jövőre családtámogatásra szemben az idei 330 milliárd forinttal. A drasztikus emelkedés oka a családtámogatási rendszer átalakítása: a családi adókedvezményt jelentősen szigorítják, helyette a családi pótlékot emelik nagymértékben.

A legnagyobb pluszkiadást (több mint 350 milliárd forint) a társadalombiztosítási alapok kiadásaihoz történő központi költségvetési hozzájárulás tartalmazza. Ennek magyarázata, hogy jövőre az egyéni járulékszámla megteremtése érdekében az önálló jövedelem nélküli mintegy 6.3 millió ember után a központi költségvetésnek fizet a tb-alapoknak (feltöltik a rendszert). Lakástámogatásra az ideinél 11 százalékkal kevesebb pénzt szánnak, míg a helyi önkormányzatok idei támogatásuk 12 százalékáról, azaz 107 milliárd forintról lesznek kénytelenek lemondani.

Ismét felültervezés?

A fontosabb bevételek esetében szja-ból, jövedéki adóból és evából várnak többet az idei előirányzathoz és a várható teljesüléshez képest. Az idei eredeti áfa-bevételi előirányzathoz képest lényegesen kevesebb (260 milliárd) bevételre számítanak a 2006-os büdzsé készítői, az ugyanakkor ismét felültervezésre utal, hogy a Pénzügyminisztérium idei évre vonatkozó legfrissebb prognózisához képest mindösszesen 60 milliárdos áfa-bevételi csökkenés lehet jövőre, miközben korábban maga a kormány számolt 200 milliárdos bevételkieséssel. Társasági adóból is kevesebb folyhat be az idei várható teljesüléshez és előirányzathoz képest.

Mindezek eredményeként jövőre az államháztartási hiány döntő része a központi büdzsében keletkezik: az 1582 milliárdos tervezett deficitből 1533 milliárd itt képződne. Az uniós módszertan szerinti GDP-arányos hiánycél így a konvergencia-programban szereplő 4.1%-ról 6.1 százalékra emelkedik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Igen érdekes, hogy a korábbi hírekkel ellentétben - miszerint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium az idei támogatási előirányzatánál 60 milliárddal kapna kevesebbet jövőre - nem található meg a dokumentumban, sőt 35 milliárddal többet kapna jövőre. Elképzelhető az, hogy az autópálya-kiadások költségvetési körben maradása miatt kapott többletpénzt a tárca. Az ideinél lényegesen több forráshoz jut a Miniszterelnöki Hivatal és az oktatási tárca is. A büdzsé vesztese az EU-integrációs fejezet, hiszen a 2005. évinél 30 milliárddal kevesebbre számíthat jövőre.

A VG úgy tudja, hogy a magyar költségvetési helyzet kényessége miatt (jelentős hiánycél-emelés idénre és jövőre) halasztják novemberre az október 11-ére beharangozott Ecofin-ülést.

NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 1. vasárnap
Boglárka
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 31. 19:15