13 °C Budapest

2006-os büdzsé: ki nyer és veszít vele?

Pénzcentrum
2005. szeptember 30. 08:26

A jövő évi költségvetés nyertesei a családok, vesztesei pedig az önkormányzatok lesznek, ugyanakkor az ideinél kevesebb jut lakástámogatásra is - derül ki a 2006. évi költségvetési javaslat Világgazdaság birtokába jutott mellékletéből. A dokumentum alapján meglepő, hogy a kormányzati fogadkozások ellenére az ideinél mintegy 160 milliárd forinttal több jut a minisztériumok döntési kompetenciájába tartozó fejezeti kezelésű előirányzatokra. Korábban a kormányzat ezen előirányzatok jelentős lecsökkentésével kívánta ellensúlyozni a jövő évi adóváltozások során a költségvetésből kieső mintegy 200 milliárdos adóbevételeket. A bevételek közül személyi jövedelemadóból, jövedéki adóból és evából várnak többet, mint 2005-ben.


Jövőre még a korábban bejelentettnél is jóval több, 472 milliárd forint jut jövőre családtámogatásra szemben az idei 330 milliárd forinttal. A drasztikus emelkedés oka a családtámogatási rendszer átalakítása: a családi adókedvezményt jelentősen szigorítják, helyette a családi pótlékot emelik nagymértékben.

A legnagyobb pluszkiadást (több mint 350 milliárd forint) a társadalombiztosítási alapok kiadásaihoz történő központi költségvetési hozzájárulás tartalmazza. Ennek magyarázata, hogy jövőre az egyéni járulékszámla megteremtése érdekében az önálló jövedelem nélküli mintegy 6.3 millió ember után a központi költségvetésnek fizet a tb-alapoknak (feltöltik a rendszert). Lakástámogatásra az ideinél 11 százalékkal kevesebb pénzt szánnak, míg a helyi önkormányzatok idei támogatásuk 12 százalékáról, azaz 107 milliárd forintról lesznek kénytelenek lemondani.

Ismét felültervezés?

A fontosabb bevételek esetében szja-ból, jövedéki adóból és evából várnak többet az idei előirányzathoz és a várható teljesüléshez képest. Az idei eredeti áfa-bevételi előirányzathoz képest lényegesen kevesebb (260 milliárd) bevételre számítanak a 2006-os büdzsé készítői, az ugyanakkor ismét felültervezésre utal, hogy a Pénzügyminisztérium idei évre vonatkozó legfrissebb prognózisához képest mindösszesen 60 milliárdos áfa-bevételi csökkenés lehet jövőre, miközben korábban maga a kormány számolt 200 milliárdos bevételkieséssel. Társasági adóból is kevesebb folyhat be az idei várható teljesüléshez és előirányzathoz képest.

Mindezek eredményeként jövőre az államháztartási hiány döntő része a központi büdzsében keletkezik: az 1582 milliárdos tervezett deficitből 1533 milliárd itt képződne. Az uniós módszertan szerinti GDP-arányos hiánycél így a konvergencia-programban szereplő 4.1%-ról 6.1 százalékra emelkedik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Igen érdekes, hogy a korábbi hírekkel ellentétben - miszerint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium az idei támogatási előirányzatánál 60 milliárddal kapna kevesebbet jövőre - nem található meg a dokumentumban, sőt 35 milliárddal többet kapna jövőre. Elképzelhető az, hogy az autópálya-kiadások költségvetési körben maradása miatt kapott többletpénzt a tárca. Az ideinél lényegesen több forráshoz jut a Miniszterelnöki Hivatal és az oktatási tárca is. A büdzsé vesztese az EU-integrációs fejezet, hiszen a 2005. évinél 30 milliárddal kevesebbre számíthat jövőre.

A VG úgy tudja, hogy a magyar költségvetési helyzet kényessége miatt (jelentős hiánycél-emelés idénre és jövőre) halasztják novemberre az október 11-ére beharangozott Ecofin-ülést.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem