2006-os büdzsé: ki nyer és veszít vele?

Pénzcentrum
2005. szeptember 30. 08:26

A jövő évi költségvetés nyertesei a családok, vesztesei pedig az önkormányzatok lesznek, ugyanakkor az ideinél kevesebb jut lakástámogatásra is - derül ki a 2006. évi költségvetési javaslat Világgazdaság birtokába jutott mellékletéből. A dokumentum alapján meglepő, hogy a kormányzati fogadkozások ellenére az ideinél mintegy 160 milliárd forinttal több jut a minisztériumok döntési kompetenciájába tartozó fejezeti kezelésű előirányzatokra. Korábban a kormányzat ezen előirányzatok jelentős lecsökkentésével kívánta ellensúlyozni a jövő évi adóváltozások során a költségvetésből kieső mintegy 200 milliárdos adóbevételeket. A bevételek közül személyi jövedelemadóból, jövedéki adóból és evából várnak többet, mint 2005-ben.


Jövőre még a korábban bejelentettnél is jóval több, 472 milliárd forint jut jövőre családtámogatásra szemben az idei 330 milliárd forinttal. A drasztikus emelkedés oka a családtámogatási rendszer átalakítása: a családi adókedvezményt jelentősen szigorítják, helyette a családi pótlékot emelik nagymértékben.

A legnagyobb pluszkiadást (több mint 350 milliárd forint) a társadalombiztosítási alapok kiadásaihoz történő központi költségvetési hozzájárulás tartalmazza. Ennek magyarázata, hogy jövőre az egyéni járulékszámla megteremtése érdekében az önálló jövedelem nélküli mintegy 6.3 millió ember után a központi költségvetésnek fizet a tb-alapoknak (feltöltik a rendszert). Lakástámogatásra az ideinél 11 százalékkal kevesebb pénzt szánnak, míg a helyi önkormányzatok idei támogatásuk 12 százalékáról, azaz 107 milliárd forintról lesznek kénytelenek lemondani.

Ismét felültervezés?

A fontosabb bevételek esetében szja-ból, jövedéki adóból és evából várnak többet az idei előirányzathoz és a várható teljesüléshez képest. Az idei eredeti áfa-bevételi előirányzathoz képest lényegesen kevesebb (260 milliárd) bevételre számítanak a 2006-os büdzsé készítői, az ugyanakkor ismét felültervezésre utal, hogy a Pénzügyminisztérium idei évre vonatkozó legfrissebb prognózisához képest mindösszesen 60 milliárdos áfa-bevételi csökkenés lehet jövőre, miközben korábban maga a kormány számolt 200 milliárdos bevételkieséssel. Társasági adóból is kevesebb folyhat be az idei várható teljesüléshez és előirányzathoz képest.

Mindezek eredményeként jövőre az államháztartási hiány döntő része a központi büdzsében keletkezik: az 1582 milliárdos tervezett deficitből 1533 milliárd itt képződne. Az uniós módszertan szerinti GDP-arányos hiánycél így a konvergencia-programban szereplő 4.1%-ról 6.1 százalékra emelkedik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Igen érdekes, hogy a korábbi hírekkel ellentétben - miszerint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium az idei támogatási előirányzatánál 60 milliárddal kapna kevesebbet jövőre - nem található meg a dokumentumban, sőt 35 milliárddal többet kapna jövőre. Elképzelhető az, hogy az autópálya-kiadások költségvetési körben maradása miatt kapott többletpénzt a tárca. Az ideinél lényegesen több forráshoz jut a Miniszterelnöki Hivatal és az oktatási tárca is. A büdzsé vesztese az EU-integrációs fejezet, hiszen a 2005. évinél 30 milliárddal kevesebbre számíthat jövőre.

A VG úgy tudja, hogy a magyar költségvetési helyzet kényessége miatt (jelentős hiánycél-emelés idénre és jövőre) halasztják novemberre az október 11-ére beharangozott Ecofin-ülést.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?