1 °C Budapest

KSH a mundér becsületéért

Pénzcentrum
2005. szeptember 6. 10:05

A KSH munkatársai megdöbbenve figyelik, hogy a hivatal politikai támadások célpontjává vált - áll a hivatal közleményében. A KSH kommunikációs alapelve, hogy mint független szakmai intézmény politikai tartalmú nyilatkozatokra, publikációkra nem reagál. Ehhez a több mint egy évtizedes gyakorlathoz akkor is tartjuk magunkat, amikor szervezetünk belső működéséről a valóságtól eltérő információk jelennek meg - közölte a KSH. Az adatainkat érintő konkrét észrevételekre azonban mindenképpen reagálnunk kell - véli az intétmény.

Az alábbiakban a közlemény teljes szövegét közöljük.

"A nemzeti számlák adatainak előállítása - az első előzetesen becsült adatok közzétételétől az adatok végleges lezárásáig - hároméves munkafolyamat eredménye. A számításokhoz felhasználható statisztikai és adminisztratív adatok körének folyamatos bővülése és pontosodása időről időre szükségessé teszi a már közölt nemzeti számla adatok felülvizsgálatát. Mindezt a KSH - a nemzetközi gyakorlattal egyezően - nyilvánosan meghirdetett adat-felülvizsgálati és tájékoztatási terv alapján végzi, ami a KSH honlapján mindenkor megtalálható. A GDP-re vonatkozó adatok felülvizsgálata során az adatokban jelentős változás nem történt.

A kutatás-fejlesztés adatait a közzététel óta nem módosítottuk, a honlapunkon ma is az eredeti változat olvasható. Közleményünkben jeleztük, hogy ezek csak előzetes adatok, s a felülvizsgálat után változhatnak. A végleges adatokat várhatóan októberben tesszük közzé.

Az államháztartási hiány havonkénti alakulására vonatkozó adatokat a KSH a Pénzügyminisztériumtól veszi át, teszi közzé.

A legfontosabb makrogazdasági adatok előállítási folyamatát az Unió az Eurostat szabályain keresztül szigorúan és következetesen meghatározza, az elkészített adatokat felülvizsgálja. A Központi Statisztikai Hivatal által elkészített hivatalos statisztikai adatokat az Eurostat minden alkalommal hitelesnek elfogta."

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

*************************

A KSH számításait az utóbbi időszakban (is) valóban több kritika érte. Ezek közé tartoztak a GDP revíziók, az államháztartási hiány számok. Érdemesnek tartjuk megemlíteni, hogy a hivatal vezetésében illetve középvezetői szinten sem voltak ritkák a személyi változások. Legutóbb Bablinák Erzsébet mondott fel a hivatalnál, aki az államháztartási kiadások speciális tételeinek (PPP projektek, autópálya finanszírozás stb.) számbavételével foglalkozott. A hivatal a múlt hét végén (szept. 1.) küldte el az Eurostatnak a 2004-es államháztartási hiányszámokat.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?