KSH a mundér becsületéért

Pénzcentrum
2005. szeptember 6. 10:05

A KSH munkatársai megdöbbenve figyelik, hogy a hivatal politikai támadások célpontjává vált - áll a hivatal közleményében. A KSH kommunikációs alapelve, hogy mint független szakmai intézmény politikai tartalmú nyilatkozatokra, publikációkra nem reagál. Ehhez a több mint egy évtizedes gyakorlathoz akkor is tartjuk magunkat, amikor szervezetünk belső működéséről a valóságtól eltérő információk jelennek meg - közölte a KSH. Az adatainkat érintő konkrét észrevételekre azonban mindenképpen reagálnunk kell - véli az intétmény.

Az alábbiakban a közlemény teljes szövegét közöljük.

"A nemzeti számlák adatainak előállítása - az első előzetesen becsült adatok közzétételétől az adatok végleges lezárásáig - hároméves munkafolyamat eredménye. A számításokhoz felhasználható statisztikai és adminisztratív adatok körének folyamatos bővülése és pontosodása időről időre szükségessé teszi a már közölt nemzeti számla adatok felülvizsgálatát. Mindezt a KSH - a nemzetközi gyakorlattal egyezően - nyilvánosan meghirdetett adat-felülvizsgálati és tájékoztatási terv alapján végzi, ami a KSH honlapján mindenkor megtalálható. A GDP-re vonatkozó adatok felülvizsgálata során az adatokban jelentős változás nem történt.

A kutatás-fejlesztés adatait a közzététel óta nem módosítottuk, a honlapunkon ma is az eredeti változat olvasható. Közleményünkben jeleztük, hogy ezek csak előzetes adatok, s a felülvizsgálat után változhatnak. A végleges adatokat várhatóan októberben tesszük közzé.

Az államháztartási hiány havonkénti alakulására vonatkozó adatokat a KSH a Pénzügyminisztériumtól veszi át, teszi közzé.

A legfontosabb makrogazdasági adatok előállítási folyamatát az Unió az Eurostat szabályain keresztül szigorúan és következetesen meghatározza, az elkészített adatokat felülvizsgálja. A Központi Statisztikai Hivatal által elkészített hivatalos statisztikai adatokat az Eurostat minden alkalommal hitelesnek elfogta."

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

*************************

A KSH számításait az utóbbi időszakban (is) valóban több kritika érte. Ezek közé tartoztak a GDP revíziók, az államháztartási hiány számok. Érdemesnek tartjuk megemlíteni, hogy a hivatal vezetésében illetve középvezetői szinten sem voltak ritkák a személyi változások. Legutóbb Bablinák Erzsébet mondott fel a hivatalnál, aki az államháztartási kiadások speciális tételeinek (PPP projektek, autópálya finanszírozás stb.) számbavételével foglalkozott. A hivatal a múlt hét végén (szept. 1.) küldte el az Eurostatnak a 2004-es államháztartási hiányszámokat.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem