-1 °C Budapest

KSH a mundér becsületéért

Pénzcentrum
2005. szeptember 6. 10:05

A KSH munkatársai megdöbbenve figyelik, hogy a hivatal politikai támadások célpontjává vált - áll a hivatal közleményében. A KSH kommunikációs alapelve, hogy mint független szakmai intézmény politikai tartalmú nyilatkozatokra, publikációkra nem reagál. Ehhez a több mint egy évtizedes gyakorlathoz akkor is tartjuk magunkat, amikor szervezetünk belső működéséről a valóságtól eltérő információk jelennek meg - közölte a KSH. Az adatainkat érintő konkrét észrevételekre azonban mindenképpen reagálnunk kell - véli az intétmény.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az alábbiakban a közlemény teljes szövegét közöljük.

"A nemzeti számlák adatainak előállítása - az első előzetesen becsült adatok közzétételétől az adatok végleges lezárásáig - hároméves munkafolyamat eredménye. A számításokhoz felhasználható statisztikai és adminisztratív adatok körének folyamatos bővülése és pontosodása időről időre szükségessé teszi a már közölt nemzeti számla adatok felülvizsgálatát. Mindezt a KSH - a nemzetközi gyakorlattal egyezően - nyilvánosan meghirdetett adat-felülvizsgálati és tájékoztatási terv alapján végzi, ami a KSH honlapján mindenkor megtalálható. A GDP-re vonatkozó adatok felülvizsgálata során az adatokban jelentős változás nem történt.

A kutatás-fejlesztés adatait a közzététel óta nem módosítottuk, a honlapunkon ma is az eredeti változat olvasható. Közleményünkben jeleztük, hogy ezek csak előzetes adatok, s a felülvizsgálat után változhatnak. A végleges adatokat várhatóan októberben tesszük közzé.

Az államháztartási hiány havonkénti alakulására vonatkozó adatokat a KSH a Pénzügyminisztériumtól veszi át, teszi közzé.

A legfontosabb makrogazdasági adatok előállítási folyamatát az Unió az Eurostat szabályain keresztül szigorúan és következetesen meghatározza, az elkészített adatokat felülvizsgálja. A Központi Statisztikai Hivatal által elkészített hivatalos statisztikai adatokat az Eurostat minden alkalommal hitelesnek elfogta."

*************************

A KSH számításait az utóbbi időszakban (is) valóban több kritika érte. Ezek közé tartoztak a GDP revíziók, az államháztartási hiány számok. Érdemesnek tartjuk megemlíteni, hogy a hivatal vezetésében illetve középvezetői szinten sem voltak ritkák a személyi változások. Legutóbb Bablinák Erzsébet mondott fel a hivatalnál, aki az államháztartási kiadások speciális tételeinek (PPP projektek, autópálya finanszírozás stb.) számbavételével foglalkozott. A hivatal a múlt hét végén (szept. 1.) küldte el az Eurostatnak a 2004-es államháztartási hiányszámokat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 25. kedd
Pál
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?