Már 44-nél jár a Tesco, a kicsik bezárnak

Pénzcentrum
2005. szeptember 5. 09:00

A kiskereskedelmi üzlethálózat a telítettségi állapot jeleit mutatta 2005 első hat hónapjában: az I. negyedévben az üzletállomány országos szinten 443 üzlettel csökkent, a II. negyedévben mindössze 127 egységgel bővült, utóbbi az előző év azonos időszakában mért növekedés felét sem érte el - közölte a KSH. Az üzletállomány intenzív átalakulása ugyanakkor tovább gyorsult. A II. negyedévben 6800 új üzletet nyitottak és 6700 üzletet zártak be. Egy év alatt az üzletek 15%-a cserélődött ki. Míg az elmúlt években minden negyedévben nyíltak nagy alapterületű kiskereskedelmi létesítmények az országban, addig 2005-ben csak a II. negyedév során gyarapodott állományuk.

2005. június 30-án az üzletek száma 674 egységgel (0.4%-kal) haladta meg az egy évvel korábbit és - az üzletszám első negyedévi nagyobb mértékű csökkenésének hatására - 316 üzlettel (0.2%-kal) elmaradt a 2004. december 31-i állapottól.

Míg az elmúlt években minden negyedévben nyíltak nagy alapterületű kiskereskedelmi létesítmények az országban, addig 2005-ben csak a II. negyedév során gyarapodott állományuk. A bevásárlóközpontok száma a döntően lakberendezési üzleteket magában foglaló törökbálinti Max City megnyitásával bővült. A hipermarketek közül a Tesco Gödöllőn és Kisvárdán nyitott egy-egy újabb egységet, melyekkel együtt az áruházlánc által Magyarországon működtetett hipermarketek száma 44-re emelkedett. A szakáruházak sorát a Bricostore bővítette a Csömörön megnyílt legújabb üzletével. A négy új nagy alapterületű egység mindegyike Budapesten kívül - közülük három Pest megyében - helyezkedik el.

A területi koncentráció további csekély mértékű emelkedését jelzi, hogy 2005. június végére az országos üzletszámon belül a közép-magyarországi régió súlya elérte a 29.0%-ot.

Az üzlettípusok közül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek számának több éve tartó csökkenése tovább folytatódott. Az I. negyedévi kisebb csökkenés után a II. negyedévben több mint 370-nel nőtt a nem élelmiszert forgalmazó üzletek száma. 2005 első félévében legnagyobb számban az iparcikk jellegű vegyes üzletek és áruházak (300-zal), a gépjármű-, járműalkatrész-üzletek (közel 200-zal), a használtcikk (90-nel), valamint a könyv-, újság-, papíráru- és egyébiparcikk-üzletek (80-nal) hálózata gyarapodott. Közel egy éve megtorpant a textil-, ruházati és lábbeli-szaküzletek addigi töretlen gyarapodása.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kiskereskedelmi üzletszám csökkenése mellett az üzlethálózat alapterülete kismértékben (94 ezer m2-rel, 0.6%-kal) bővült 2005 első hat hónapjában abból adódóan, hogy az újonnan nyitott egységek alapterülete országos szinten meghaladta a megszűntekét.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?