-2 °C Budapest

Már 44-nél jár a Tesco, a kicsik bezárnak

Pénzcentrum
2005. szeptember 5. 09:00

A kiskereskedelmi üzlethálózat a telítettségi állapot jeleit mutatta 2005 első hat hónapjában: az I. negyedévben az üzletállomány országos szinten 443 üzlettel csökkent, a II. negyedévben mindössze 127 egységgel bővült, utóbbi az előző év azonos időszakában mért növekedés felét sem érte el - közölte a KSH. Az üzletállomány intenzív átalakulása ugyanakkor tovább gyorsult. A II. negyedévben 6800 új üzletet nyitottak és 6700 üzletet zártak be. Egy év alatt az üzletek 15%-a cserélődött ki. Míg az elmúlt években minden negyedévben nyíltak nagy alapterületű kiskereskedelmi létesítmények az országban, addig 2005-ben csak a II. negyedév során gyarapodott állományuk.

2005. június 30-án az üzletek száma 674 egységgel (0.4%-kal) haladta meg az egy évvel korábbit és - az üzletszám első negyedévi nagyobb mértékű csökkenésének hatására - 316 üzlettel (0.2%-kal) elmaradt a 2004. december 31-i állapottól.

Míg az elmúlt években minden negyedévben nyíltak nagy alapterületű kiskereskedelmi létesítmények az országban, addig 2005-ben csak a II. negyedév során gyarapodott állományuk. A bevásárlóközpontok száma a döntően lakberendezési üzleteket magában foglaló törökbálinti Max City megnyitásával bővült. A hipermarketek közül a Tesco Gödöllőn és Kisvárdán nyitott egy-egy újabb egységet, melyekkel együtt az áruházlánc által Magyarországon működtetett hipermarketek száma 44-re emelkedett. A szakáruházak sorát a Bricostore bővítette a Csömörön megnyílt legújabb üzletével. A négy új nagy alapterületű egység mindegyike Budapesten kívül - közülük három Pest megyében - helyezkedik el.

A területi koncentráció további csekély mértékű emelkedését jelzi, hogy 2005. június végére az országos üzletszámon belül a közép-magyarországi régió súlya elérte a 29.0%-ot.

Az üzlettípusok közül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek számának több éve tartó csökkenése tovább folytatódott. Az I. negyedévi kisebb csökkenés után a II. negyedévben több mint 370-nel nőtt a nem élelmiszert forgalmazó üzletek száma. 2005 első félévében legnagyobb számban az iparcikk jellegű vegyes üzletek és áruházak (300-zal), a gépjármű-, járműalkatrész-üzletek (közel 200-zal), a használtcikk (90-nel), valamint a könyv-, újság-, papíráru- és egyébiparcikk-üzletek (80-nal) hálózata gyarapodott. Közel egy éve megtorpant a textil-, ruházati és lábbeli-szaküzletek addigi töretlen gyarapodása.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kiskereskedelmi üzletszám csökkenése mellett az üzlethálózat alapterülete kismértékben (94 ezer m2-rel, 0.6%-kal) bővült 2005 első hat hónapjában abból adódóan, hogy az újonnan nyitott egységek alapterülete országos szinten meghaladta a megszűntekét.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem