Fitch: cseh felminősítés

Pénzcentrum
2005. augusztus 26. 13:54

A mai napon felminősítette a cseh hosszú lejáratú korona és devizaadósságot a Fitch. A hosszú lejáratú devizaadósság besorolása "A-"-ról "A"-ra változott, míg a korona adósságé "A"-ról "A+"-ra. Ezzel párhuzamosan javult a rövid lejáratú adósság besorolása is, az ország hitelminősítési plafonja "AA-"-ról "A+"-ra változott.

A Fitch az erős gazdasági növekedéssel, a folytatódó reálkonvergenciával és a külső finanaszírozás kockázatának csökkenésével indokolta a lépést. A 4% körüli GDP növekedés mellett a felzárkózás tovább folytatódhat a nyugati államokhoz.

A folyó fizetési mérleg hiánya 2004-ben mérséklődött, ez 2005-ben várhatóan tovább folytatódik. A külkereskedelmi mérleg az erős exportnövekedés hatására többletbe fordulhat. A GDP 4%-át meghaladó működőtőke-beáramlás több mint fedezi a folyó deficitet. Ezek a külső adósság mérséklődésének irányába hatnak.

A Fitch szerint a költségvetésben további reformokra van szükség, ugyanakkor a deficitcsökkentés az utóbbi években igen számottevő volt. A GDP 37.4%-ra rúgó államadósság az "A" csoportba sorolt országok mediánjának felel meg.

A költségvetési kockázatok mellett a Fitch szólt a politikai kockázatokról is. Az adócsökkentések mellett nehéz lesz a kijelölt költségvetési célokat tartani (2006-ban a GDP 3.8%-ra rúgó deficit) kiadáscsökkentő lépések nélkül. Ez igen nehéz lehet a választási évben. A Fitch szerint az euró 2010-es bevezetése kétséges.

Hitelminősítések a régióban

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm