Fitch: cseh felminősítés

Pénzcentrum
2005. augusztus 26. 13:54

A mai napon felminősítette a cseh hosszú lejáratú korona és devizaadósságot a Fitch. A hosszú lejáratú devizaadósság besorolása "A-"-ról "A"-ra változott, míg a korona adósságé "A"-ról "A+"-ra. Ezzel párhuzamosan javult a rövid lejáratú adósság besorolása is, az ország hitelminősítési plafonja "AA-"-ról "A+"-ra változott.

A Fitch az erős gazdasági növekedéssel, a folytatódó reálkonvergenciával és a külső finanaszírozás kockázatának csökkenésével indokolta a lépést. A 4% körüli GDP növekedés mellett a felzárkózás tovább folytatódhat a nyugati államokhoz.

A folyó fizetési mérleg hiánya 2004-ben mérséklődött, ez 2005-ben várhatóan tovább folytatódik. A külkereskedelmi mérleg az erős exportnövekedés hatására többletbe fordulhat. A GDP 4%-át meghaladó működőtőke-beáramlás több mint fedezi a folyó deficitet. Ezek a külső adósság mérséklődésének irányába hatnak.

A Fitch szerint a költségvetésben további reformokra van szükség, ugyanakkor a deficitcsökkentés az utóbbi években igen számottevő volt. A GDP 37.4%-ra rúgó államadósság az "A" csoportba sorolt országok mediánjának felel meg.

A költségvetési kockázatok mellett a Fitch szólt a politikai kockázatokról is. Az adócsökkentések mellett nehéz lesz a kijelölt költségvetési célokat tartani (2006-ban a GDP 3.8%-ra rúgó deficit) kiadáscsökkentő lépések nélkül. Ez igen nehéz lehet a választási évben. A Fitch szerint az euró 2010-es bevezetése kétséges.

Hitelminősítések a régióban

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?