34 °C Budapest

Fitch: cseh felminősítés

Pénzcentrum
2005. augusztus 26. 13:54

A mai napon felminősítette a cseh hosszú lejáratú korona és devizaadósságot a Fitch. A hosszú lejáratú devizaadósság besorolása "A-"-ról "A"-ra változott, míg a korona adósságé "A"-ról "A+"-ra. Ezzel párhuzamosan javult a rövid lejáratú adósság besorolása is, az ország hitelminősítési plafonja "AA-"-ról "A+"-ra változott.

A Fitch az erős gazdasági növekedéssel, a folytatódó reálkonvergenciával és a külső finanaszírozás kockázatának csökkenésével indokolta a lépést. A 4% körüli GDP növekedés mellett a felzárkózás tovább folytatódhat a nyugati államokhoz.

A folyó fizetési mérleg hiánya 2004-ben mérséklődött, ez 2005-ben várhatóan tovább folytatódik. A külkereskedelmi mérleg az erős exportnövekedés hatására többletbe fordulhat. A GDP 4%-át meghaladó működőtőke-beáramlás több mint fedezi a folyó deficitet. Ezek a külső adósság mérséklődésének irányába hatnak.

A Fitch szerint a költségvetésben további reformokra van szükség, ugyanakkor a deficitcsökkentés az utóbbi években igen számottevő volt. A GDP 37.4%-ra rúgó államadósság az "A" csoportba sorolt országok mediánjának felel meg.

A költségvetési kockázatok mellett a Fitch szólt a politikai kockázatokról is. Az adócsökkentések mellett nehéz lesz a kijelölt költségvetési célokat tartani (2006-ban a GDP 3.8%-ra rúgó deficit) kiadáscsökkentő lépések nélkül. Ez igen nehéz lehet a választási évben. A Fitch szerint az euró 2010-es bevezetése kétséges.

Hitelminősítések a régióban

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 27. kedd
Olga, Liliána
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?