16 °C Budapest

RSI a biztos indikátor?

Pénzcentrum
2004. február 26. 19:38

A befektetők szempontjából a legjobbnak azok a technikai indikátorok tekinthetők, melyek a piaci folyamatokat azzal egy időben, vagy pedig -és persze ez a legjobb- előre jelzik, nem pedig egy fázis késéssel. Tipikus hibája például a mozgóátlagoknak és az MACD indikátoroknak az, hogy a piacokat késve követik, ami a számítási módjukból adódik. Ezek közül az előre mutató indikátorok közül az egyik legismertebb és legnépszerűbb a Relatív Erősség Index, melynek használatát tekintjük át az alábbiakban. Az indikátorok ismertetése után természetesen kitérünk a portfolio.hu interaktív grafikon rajzolójának a használatára is.

A befektetők szempontjából a legjobbnak azok a technikai indikátorok tekinthetők, melyek a piaci folyamatokat azzal egy időben, vagy pedig -és persze ez a legjobb- előre jelzik, nem pedig egy fázis késéssel. Tipikus hibája például a mozgóátlagoknak és az MACD indikátoroknak az, hogy a piacokat késve követik, ami a számítási módjukból adódik. Ezek közül az előre mutató indikátorok közül az egyik legismertebb és legnépszerűbb a Relatív Erősség Index, melynek használatát tekintjük át az alábbiakban. Az indikátorok ismertetése után természetesen kitérünk a portfolio.hu interaktív grafikon rajzolójának a használatára is.

1. Előre mutató indikátorok - RSI

2. RSI a gyakorlatban


Azokat az indikátorokat, melyek a piaci folyamatokat azzal egy időben jelzik lagging indicator-oknak nevezzük, azokat pedig, melyek előre jelzik a változásokat, leading indicator-oknak.

A előre mutató -leading- indikátorok azon az alapvető feltételezésen alapulnak, hogy amennyiben egy instrumentum piaca túladott válik, akkor nagy valószínűséggel emelkedés fog bekövetkezni, ha pedig túlvett állapotba kerül a piac, akkor a csökkenés időszaka jön el. Azokat az indikátorokat, melyek ezen a feltételezésen alapszanak, összefoglaló néven oszcillátoroknak nevezzük, melyek közül az egyik legfontosabb és legismertebb a Relatív Erősség Index.

Relatív Erősség Index (Relative Strength Index, RSI)

Az RSI az adott részvény vagy index saját magához viszonyított erősségét méri, nem pedig más részvényhez vagy a indexhez hasonlít, mint ahogy azt a Relatív Teljesítmény vagy pedig a Spread.

Az RSI az adott instrumentum árfolyamának fel és le mozgásainak arányát méri százalékos formában kifejezve, így alkalmas arra, hogy a szabálytalan áringadozások okozta egyenetlenségeket kiegyenlítse. Az RSI 0 és 100 közötti értékeket vehet fel, azonban ha az index értéke 70 vagy több, akkor az azt jelenti, hogy az árfolyamok többet emelkedtek mint a piaci várakozás, ami arra enged következtetni, hogy az említett részvényt vagy indexet túlvették. Amennyiben azonban az indikátor 30 vagy annál alacsonyabb értéket vesz fel, akkor az azt jelenti, hogy az árfolyam többet csökkent, mint a piaci várakozás, vagyis az instrumentumot túladták.

A Relatív Erősség Index kifejlesztője Wells Wilder volt, aki 14 napos RSI használatát javasolta, de igen népszerű még a 9 és a 25 napos RSI is. Természetesen bármely időszakra alkalmazható a módszer, azzal azonban számolni kell, hogy minél rövidebb periódust választunk, annál volatilisebb mutatót kapunk, a mutató kilengése megtévesztő lehet, túl heves mozgásokat jelez. Hosszabb távú periódus esetén pedig a grafikon ellaposodik, kisimul, így a jelzések nem láthatóak. A periódus megváltoztatásával tehát manipulálható az indikátornak az extrém tartományokba való esésének gyakorisága.

Létrejöhetnek azonban ún. hibás kilengések is. Felső hibás kilengés az, amikor az indikátor értéke 70 fölé kerül, és nem tud az előző csúcspont fölé kerülni. Ilyenkor a mutató értéke az előző mélypont szintjéig zuhan. Alsó hibás kilengésről pedig akkor van szó, amikor az index a 30-as szint alatt nem tudja alulmúlni az előző mélypontot. Ennek következtében az indikátor meg fogja haladni a korábbi csúcspontot. Az adott részvény árfolyamának alakulás és az RSI értéke közötti divergencia, ellentétes mozgás általában az árfolyam fordulópontját jelzi előre. Vagyis amennyiben az árfolyam új csúcsot ért el, de az index nem követi ezt a mozgást, akkor trendforduló valószínűsíthető.

Wilder szerint az alábbi megállapítások vonatóak le az indikátor értékének alakulásából:
1. Az RSI általában előrejelzi az árfolyam várható csúcsait, illetve mélypontjait. Az index 70 feletti értéke csúcspontot, 30 alatti értéke pedig mélypontot indikál. Egy másik értelmezés szerint azonban bika piacon 80, medve piacon pedig 20 jelenti ugyanezeket a szinteket.
2. Az RSI grafikonján is bejelölhetőek támasz és ellenállás szintek, amelyek szintén segítséget nyújthatnak az egyes trendfordulók meghatározásához. E szerint amennyiben az RSI grafikonja áttöri a szinteket, akkor az árfolyam is újabb mély, illetve csúcspontot vesz fel.
3. Felléphet divergencia is, amikor az indikátor alakulása nem támasztja alá az árfolyamok tendenciáját. Ez azonban nem biztos, hogy rossz, hiszen az RSI értékeinek tendenciája nagy valószínűséggel előre jelzi a részvény jövőbeli teljesítményét.


RSI a gyakorlatban

Egy példa: OTP
Igen megbízhatóan használható az RSI akkor, amikor az árfolyam egy szűk tartományban mozog. Ilyen eset volt tapasztalható 2001 áprilisa és szeptembere között az OTP részvények esetében, amikor -amint az az alábbi ábrán is kitűnően látható- tökéletesen előre jelezhető volt az árfolyam alakulása. Természetesen az RSI sem minden részvénynél és minden helyzetben használható, ezért érdemes más indikátorokkal megerősíteni a jelzéseit.Számítási módja
Az RSI értékét az alábbi képlet alapján számítják:


ahol: U azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" nap alatt növekedés mellett alakultak ki,
D pedig azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" nap alatt csökkenés mellett alakultak ki.
Az "n" értéket tetszés szerint tudjuk beállítani az indikátor aktivizálásakor.

Az RSI használata
Az RSI a portfolio.hu grafikon rajzolójában a függvények között érhető el. Egyetlen paramétert, a periódust tudjuk megadni, illetve változtatni, Aktiválása a hozzáad, majd a bezár gombra való kattintással történik.
Olvasóink a technikai elemzéseket maguk is elvégezhetik interaktív grafikon rajzolónk segítségével.
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 24. vasárnap
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
A siketek világnapja
Szeptember 24.
Tengerészeti világnap
Szeptember 24.
A fehér kendő napja
Szeptember 24.
A szív világnapja
Szeptember 24.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. szeptember 24. 06:30
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM