18 °C Budapest

Előre mutató indikátorok

Pénzcentrum
2004. február 26. 19:43

Folytatjuk a technikai indikátorokat bemutató sorozatunkat, s az alábbi cikkben ismét előre mutató, vagyis a piaci folyamatokat előre jelző indikátorokat, az RSI Mozgóátlagot és az Oscillatort mutatjuk be. A mutatók ismertetése, valamint a vételi és az eladási jelzések bemutatása után természetesen kitérünk a portfolio.hu interaktív grafikon rajzolójának a használatára is.

Folytatjuk a technikai indikátorokat bemutató sorozatunkat, s az alábbi cikkben ismét előre mutató, vagyis a piaci folyamatokat előre jelző indikátorokat, az RSI Mozgóátlagot és az Oscillatort mutatjuk be. A mutatók ismertetése, valamint a vételi és az eladási jelzések bemutatása után természetesen kitérünk a portfolio.hu interaktív grafikon rajzolójának a használatára is.

1. RSI Mozgóátlag (RSI Moving Average)

2. Oscillator

RSI Mozgóátlag (RSI Moving Average)

Az RSI mozgóátlag -amint azt a neve is mutatja- a Relatív Erősség Indexadott periódusú mozgóátlagát számítja ki. Az RSI Mozgóátlag előnye abban rejlik, hogy kevésbé nagy kilengésekkel reagál az árfolyam változására, mint az RSI, mivel kevesebb "zajt" tartalmaz, gyakorlatilag kisimítja az idősort, vagyis magát az RSI grafikont. Ez a tulajdonsága megegyezik amozgóátlagtulajdonságával, nagy előnye azonban abban rejlik, hogy a mozgóátlagok azon hátrányával nem rendelkezik, hogy utólag mutatja a változást, késve jelzi a változásokat, hiszen az RSI egy előre mutató indikátor, azaz a piaci folyamatokat előre jelzi.

Mivel az RSI Mozgóátlag magán az RSI-n alapul, azért értelmezése, valamint a vételi és az eladási jelzések megegyeznek az RSI-nél ismertetettekkel, azzal a különbséggel, hogy nem reagálnak olyan hevesen a változásokra, így nincsen annyi hibás jelzés, így kevesebb lehet az elhamarkodottabb piaci reakció.

Használata
Az RSI-hez leggyakrabban 14 napos periódust szoktak használni, ennek megfelelően az RSI mozgóátlagnál is ezt az értéket célszerű megadni. A mozgóátlag periódusának pedig általában 5 napos periódust ajánlanak. Ezeket az értékeket célszerű tehát beállítani aportfolio.hu interaktív grafikon rajzolójábanis. Az RSI Mozgóátlag a függvények között található, s a két paramétert a fent említett módon célszerű beállítani, ez azonban nem örök érvényű szabály, így tetszőlegesen módosítható. Az indikátor aktivizálása a hozzáad, majd pedig a bezár gombra kattintva érhető el.


Oscillator

Az Oscillator egy hosszú és egy rövid távú egyszerű mozgóátlag közötti különbséget jeleníti meg, és az elmozdulást a 0 vonal felett és alatt ábrázolja. A lassú periódust általában 5, a lassú periódust pedig leginkább 14 naposra szokták állítani.

Számítási módja
Ennek megfelelően az Oscillator képlete igen egyszerű, az alábbiak szerint történik:

Oscillator = gyors periódusú mozgóátlag-lassú periódusú mozgóátlag

Az Oscillator a túladott és túlvett szinteket mutatja, és vételi, illetve eladási jelzéseket ad akkor, amikor nincsen határozott trend az árfolyam alakulásában.

Három dolgot érdemes figyelni az indikátor és az árfolyam alakulásában:
1. Divergencia: ez azt jelenti, hogy az árfolyam, valamint az Oscillator grafikonja az ellenkező irányban mozog, vagyis az árfolyam emelkedése ellenére csökken az indikátor értéke, vagy pedig fordítva. Egy másik fontos jelzés az, amikor az indikátor átmetszi a záró vonalat, ez ugyanis az árfolyam trendjének megfordulására utaló jel.
2. Vételi jelzésként értelmezhető az, amikor az Oscillator értéke sávjának az alsó felén mozog, míg eladási jelzésként az, amikor a felső szélén.
3. A zéró vonal áttörése szintén vételi vagy eladási jelzésként értelmezhető, azaz amikor az Oscillator értéke 0 alá esik, akkor az eladásként, amikor pedig fölé megy, akkor az vételként fogható fel. Ez egy kisebb kockázatú befektetési stratégia, mint az előző pontban alkalmazott eljárás, ami persze azt is jelenti, hogy az elérhető profit is alacsonyabb lesz.

Használata
Talán nem okoz Olvasóinknak meglepetést, hogy az Oscillator is a függvények között található, és a fent említett két paraméter tetszőlegesen módosítható. Az érvényesítés a már megszokott hozzáad, majd bezár gombra való kattintással érhető el.Olvasóink a technikai elemzéseket maguk is elvégezhetik interaktív grafikon rajzolónk segítségével.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04