29 °C Budapest

A technikai elemzésről egyszerűen

Pénzcentrum
2004. február 26. 19:31

Alábbi írásunkban néhány igen egyszerű, ámde hasznos indikátort veszünk górcső alá, melyek segíthetik a részvények megítélését a technikai elemzések készítésekor. Az indikátorok ismertetése után természetsen kitérünk a portfolio.hu interaktív grafikon rajzolójának a kezelésére is.

Alábbi írásunkban néhány igen egyszerű, ámde hasznos indikátort veszünk górcső alá, melyek segíthetik a részvények megítélését a technikai elemzések készítésekor. Az indikátorok ismertetése után természetsen kitérünk a portfolio.hu interaktív grafikon rajzolójának a kezelésére is.


1. Relatív teljesítmény (Relative Performance)

2. Spread, Spread Mozgóátlag

3. Százalékos változás (Percentage Change)

Relatív teljesítmény (Relative Performance)

A relatív teljesítmény az adott papír múltbeli teljesítményét mutatja egy tetszőlegesen választott másik instrumentumhoz (részvény, index) képest. A relatív teljesítményt egy adott időponttól kezdve tudjuk mérni egészen a jelenig, azaz a legutolsó adat időpontjáig. Az indikátor azt mutatja meg, hogy az adott részvény lassabban, vagy pedig gyorsabban csökkent vagy emelkedett a másik instrumentumhoz képest.

Nem mindegy azonban, hogy melyik papír teljesítményét viszonyítjuk melyikhez, hiszen a két instrumentum felcserélése értelemszerűen teljesen más grafikont eredményez.

Amennyiben az adott instrumentum relatív teljesítménye pozitív és emelkedő, akkor felülteljesíti a másik instrumentumot, ha pedig csökkenő, akkor teljesítménye alatta marad a másik teljesítményének. Ha pedig a két papír együtt mozog, akkor a relatív teljesítmény nem változik.

Jelzések
A módszer akkor ad vételi vagy eladási jelzést, ha a részvény árfolyamának mozgása ellentétes irányú a piac egészéhez (index) viszonyított relatív teljesítmény irányával, hiszen ebben az esetben a részvény a piaccal szemben emelkedik, illetve csökken. Így tehát a relatív teljesítmény a piaci trend kimutatására és megerősítésére szolgál.

Számítási módja
ahol a (1) az első instrumentumra, a (2) pedig a második instrumentumra vonatkozik.

Használata
A relatív teljesítmény a függvények között érhető el. Kiválasztása után egyetlen paramétert tudunk beállítani, mégpedig azt, hogy melyeik instrumentum teljesítményéhez mérje a grafikon rajzolóban beállított részvény vagy index teljesítményét. Érvényesítése a hozzáad gombbal, majd a bezárással történik. Ha a kezdő időpontot szeretnénk megváltoztatni, akkor az első részvény grafikonján kell az intervallumot módosítani.


Spread, Spread Mozgóátlag

Spread
A Spread két instrumentum ára közötti különbség, melynek realizálásához egy long (vétel és később eladás)és egy short (eladás, és később vétel) pozíció nyitására van szükség. Ezzel a módszerrel a kockázat alacsonyabb, mint ha csak egyetlen pozíció nyitottunk volna, és profitra lehet szert tenni azáltal, ha a két részvény ármozgásának a mértéke között különbség van. Ha például „A” részvényből long, „B”-ből pedig short pozícióval rendelkezünk, akkor ha az A ára gyorsabban növekszik, vagy lassabban csökken, mint a B ára, akkor profitot tudunk realizálni.

Számítási módja
Spread = záróár(1)-(záróár(2)*s),
ahol az s az általunk megadott súlyt jelenti, amire azért van szükség, hogy az eltérést jobban kiemelhessük.

Használata
A Spread szintén a függvények között kapott helyet. Kiválasztva be kell állítanunk a másik instrumentumot, valamint az adott súlyt. Érvényesítése a hozzáad, majd pedig a bezár gombbal történik.


Spread mozgóátlag (Spread Moving Average)

A mutató értelmezése valószínűleg nem szorul túl nagy magyarázásra, hiszen egyszerűen csak a Spread mozgóátlagáról van szó. Ehhez természetesen meg kell adni a Spread-nél is alkalmazott súlyt, a másik instrumentumot, valamint a mozgóátlag periódusát.

Százalékos változás (Percentage Change)

Igen egyszerű, és könnyen kezelhető indikátor, mely -amint azt a neve is mutatja- a legutolsó záróár százalékos eltérését mutatja egy adott árhoz képest.

Az indikátor azt mutatja meg, hogy az adott részvény záróára mekkora mértékben mozdult el egy korábbi záróárhoz képest. Ha például a függvény értéke 4, akkor az azt jelenti, hogy a növekedés 4%-os volt. A százalékos változás arra használható, hogy különböző részvények elmozdulásának a mértékét meg tudjuk állapítani, illetve össze tudjuk hasonlítani.

Három fő típusát különböztethetjük meg

Százalékos változás fiz árhoz képest (Percentage Change - Fix Price)
A százalékos változást mindig egy megadott árhoz viszonyítja, amit tetszőlegesen állíthatunk be. Az adott időszak alatt mindig ehhez az értékhez viszonyítja az indikátor az összes záróárat.

Százalékos változás adott nappal korábbi árhoz képest (Percentage Change - Rolling Period)
Ebben az esetben a változás nem egy fix árhoz képest adódik, hanem adott nappal korábbi záróárhoz képest. Azt hogy hány nappal korábbi adatot vegyen figyelembe az indikátor, azt nekünk kell megadnunk. A fentiekből következik, hogy ebben az esetben a viszonyítási alap folyamatosan változik.

Százalékos változás előző napi árhoz képest (Percentage Change - Previous Period)
Amint azt neve is mutatja, a százalékos változást a megelőző záróárhoz képest számítja ki, így nincsen szükség arra, hogy bármilyen adatot megadjuk a függvénynek.

Számítási módja
ahol x jelenti a fent említett fix árat, vagy adott nappal korábbi záróárat, vagy pedig az előző napi záróárat - attól függően, hogy melyik indikátort használjuk.

Használata
A százalékos változások szintén a függvények között találhatóak. Fix ár esetén meg kell adnunk azt az árat, amihez viszonyítani szeretnénk, adott nappal korábbi árhoz viszonyított százalékos változás esetén pedig azt, hogy hány nappal korábbi záróárhoz kívánjuk viszonyítani az aktuális záróárat. A harmadik esetben nincs szükség semmilyen adat bevitelére, hiszen ebben az esetben az előző záróárhoz viszonyít a függvény.

Az indikátorok aktiválásához természetesen itt is hozzáad, majd pedig a bezár gombra kell kattintani.Olvasóink a technikai elemzéseket maguk is elvégezhetik interaktív grafikon rajzolónk segítségével.
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?