19 °C Budapest

A forgalom árulkodik!

Pénzcentrum
2004. február 26. 20:00

Nem mellékes a helyes befektetési döntés meghozatalához az árfolyamon kívül a forgalom alakulása sem, melyet általában figyelmen kívül hagynak a technikai indikátorok. Az alábbiakban azonban egy olyan eszközt mutatunk be, mely elsősorban a forgalom alakulásának nyomon követésével segít a befektetési döntéskor. Az indikátor legfontosabb tulajdonságainak, számítási módjának, valamint vételi és eladási jelzéseinek ismertetése után természetesen kitérünk a portfolio.hu interaktív grafikon rajzolójának a használatára is.

Nem mellékes a helyes befektetési döntés meghozatalához az árfolyamon kívül a forgalom alakulása sem, melyet általában figyelmen kívül hagynak a technikai indikátorok. Az alábbiakban azonban egy olyan eszközt mutatunk be, mely elsősorban a forgalom alakulásának nyomon követésével segít a befektetési döntéskor. Az indikátor legfontosabb tulajdonságainak, számítási módjának, valamint vételi és eladási jelzéseinek ismertetése után természetesen kitérünk a portfolio.hu interaktív grafikon rajzolójának a használatára is.

1. On Balance Volume (OBV)

2. On Balance Volume Weighted

On Balance Volume (OBV)


Az On Balance Volume (OBV) megalkotása Joe Granville nevéhez fűződik, aki agy olyan monemtum indikátort keresett, mely kapcsolatot teremt az árfolyam és a forgalom alakulása között.

Az On Balance Volume indikátor azt mutatja meg, hogy hogyan áramlik ki és be a forgalom az adott részvény piacáról, illetve piacába. Lényegét legkönnyebben számítási módján keresztül lehet megfogni.

Számítása
Ha az adott napon az instrumentum záró ára magasabb, mint az előző napi záróár, azaz árfolyam emelkedés történt, akkor az On Balance Volume a következőképpen számítandó:

OBV = előző napi OBV + adott napi forgalom (darab).

Ellenkező esetben pedig, ha az adott napon az instrumentum záró ára alacsonyabb, mint az előző napi záróár, azaz árfolyam csökkenés történt, akkor az On Balance Volume a következőképpen számítandó:

OBV = előző napi OBV - adott napi forgalom (darab).

Ha a részvény árfolyama nem változik az előző napi záróárhoz képest, akkor pedig:

OBV = előző napi OBV.

Vétel vagy eladás?
Az OBV alapfeltevése az, hogy változása előre jelzi az árfolyam változását. A teória szerint a befektetők pénze abba az instrumentumba áramlik, melynek OBV-ja emelkedik, és amikor a befektetők nagy része rátalál a papírra, mind az árfolyam, mind pedig az OBV tovább fog emelkedni.

Amennyiben a részvény árfolyamának mozgása megelőzi az OBV mozgását, azaz felfelé ívelő piacon az OBV emelkedése nélkül növekszik, vagy korábban emelkedik mint az OBV, illetve zuhanó piacon az OBV csökkenése nélkül, vagy az előtt süllyed, akkor az azt jelenti, hogy:

- a bika piac elérte csúcspontját, vagy
- a medve piac elérte mélypontját.

Ha az OBV emelkedő, vagy csökkenő trendben van, és hasonlóképpen viselkedik az árfolyam is, az a jelenlegi trend folytatódását jelzi előre. Ha azonban az OBV trendje megtörik, és ezzel egyidejűleg az árfolyam trendje is hasonlóképpen viselkedik, akkor a tendencia fordulása valószínűsíthető.

A trend megváltozását jelezheti az is, ha az OBV felfelé vagy lefelé ívelő tendenciája ingadozóvá válik, azaz nem mutat egyértelmű irányt, és ez legalább három napig fennáll.

On Balance Volume Weighted

Az On Balance Volume Weighted az On Balance Volume-hoz hasonló indikátor (amint azt a neve is mutatja), mely az árfolyam és a forgalom között teremet kapcsolatot. A különbség a kettő között az, hogy míg az On Balance Volume az árfolyam elmozdulás iránya alapján vonja ki vagy adja hozzá az előző napi OBV-hoz az adott napi forgalmat, addig az On Balance Volume Weighted a százalékos árfolyam változással szorozza az adott napi árfolyamot, mielőtt azt hozzáadná az előző napi On Balance Volume Weighted értékhez.

Képletben:

OBVW = előző napi OBVW + {adott napi forgalom (darab)}*árfolyam változás(%).

Az indikátorok használata
Mind az On Balance Volume, mind pedig az ON Balance Volume Weighted a függvények között található a portoflio.hu interaktív grafikon rajzolójában. Aktiválásához nem kell semmiféle paramétert megadni, egyszerűen csak a hozzáad, majd pedig a bezár gombra kell klikkelni, és az árfolyam grafikon alá berajzolódik a kiválasztott indikátor.Olvasóink a technikai elemzéseket maguk is elvégezhetik interaktív grafikon rajzolónk segítségével.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM