2 °C Budapest
Húzós hónapok várnak ezekre a szülőkre: nincs mit tenni, a gyerek jövője a tét

Húzós hónapok várnak ezekre a szülőkre: nincs mit tenni, a gyerek jövője a tét

2021. október 21. 14:04

Ebben a tanávben 2022. január 22-én rendezik a középiskolai központi felvételi vizsgákat, így talán még nem késő elkezdeni a felkészülést annak a diáknak, aki úgy dönt olyan intézményben folytatja tanulmányait, ahol a felvételi elvárás. Aki azonban profi segítséget szeretne ehhez igénybe venni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

A gyermekek taníttatása egy olyan terület, amelybe szülőként érdemes pénz és energiát fektetni, hiszen ha eléggé átgondoltak és következetesen vagyunk, hosszú távon biztosan megtérül. Ugyanakkor saját preferenciáink helyett érdemes a gyermek személyiségéhez, képességihez igazítani a terveket, különben csak ablakon kidobott pénz lesz az a több 10 ezer forint. Ennyibe kerülnek ugyanis azok a tanfolyamok, különórák, melyek során az általános iskolásokat felkészítik a 8, 6, illetve a 4 osztályos gimnáziumok felvételijére.

A középfokú iskoláknak legkésőbb 2021. október 20-ig, azaz tegnapig nyilvánosságra kellett hozniuk felvételi tájékoztatójukat és meg kellett határozniuk tanulmányi területeiket, amelyekre a felvételi eljárás során jelentkezőket fogadnak. Ebből a dokumentumból derül ki például, hogy milyen általános iskolai eredményeket vesznek figyelembe, kötelezővé teszik-e a központi felvételit, tartanak-e szóbeli felvételit, és pontosan miket számítanak még be a felvételi összpontszámba. A központi anyanyelvi és matematika írásbeli felvételi vizsgán valamennyi diák azonos feladatokat kap, ami lehetővé teszi az eredmények összehasonlítását. Az Oktatási Hivatal által szervezett felvételi vizsgát az általuk választott középiskolában teljesíthetik a tanulók.

Amennyiben a kiszemelt tanulmányi terület esetén a középiskola az átvétel feltételeként előírta a központi írásbeli vizsgát, úgy a jelentkezőnek

2021. december 3-ig egyénileg kell jelentkeznie a vizsgára, közvetlenül az általa választott vizsgaszervező intézményben.

Ez év januárjában 65 ezer tanuló írta meg a 8 osztályos vagy 6 osztályos gimnáziumokba, illetve a 9. évfolyamba a matematika és magyar nyelvi írásbelit. Akinek volt már a kezében ilyen jellegű feladatlap, az tudhatja, hogy egy általános iskolásnak ezek komoly kihívást jelentenek, nem biztos, hogy egy átlagos tanuló kapásból meg tudja oldani őket. Érdemes tehát időben elkezdeni a felkészülést a 2022. január 22-i írásbeli felvételire. Ennek egyik legegyszerűbb módja, a korábbi évek Korábbi évek feladatlapjainak, javítási-értékelési útmutatóinak az áttanulmányozása, ezek az Oktatási Hivatal oldalán elérhetőek egészen 2001-ig visszamenően.

Van azonban más módja is, hiszen rengeteg előkészítő tanfolyamot szerveznek az ország számos pontján, nem csak a fővárosban. Ezek átlagára 40 ezer forint, a középiskolák által szervezett tanfolyamok ára ennél valamivel olcsóbb. Aki tehát pontosan tudja, melyik középiskolában szeretné folytatni a gyermeke a tanulmányait, az feltétlenül érdeklődjön az adott intézménynél. (Sok helyen már egy hónapja futnak a kurzusok, érdemes érdeklődni a becsatlakozási lehetőségekről azoknak, akiknek ebben a tanévben aktuális a felvételi)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem csak csoportban, egyénileg is szerveznek előkészítő órákat, ilyenkor a szokásos magántanár díjakkal kell számolni, ami minimum 3 ezer forint óránként, de nem ritka a 4 - 5 ezer forintos órabér sem. Vidéken a magán nyelvórákhoz hasonlóan olcsóbb óradíjakkal tudunk számolni, legalább 10-15 százalékkal mérsékeltebbek az árak ezen a területen is. Magántanárokat tömörítő oldalakat, illetve erre specializálódott Facebook csoportokat érdemes felkeresni, ha nincs valakinek tanár ismerőse.

Persze online is elérhetőek a csomagok, melyeket egyénileg vagy szülői segítséggel kell feldolgozni, esetleges konzultációs lehetőségekkel. Ez estben csomagokat vásárolhatunk,

30 ezer és 85 ezer forint közötti összegért, attól függően, milyen szinten van a gyermek, illetve csak egyik, vagy mindkét tantárgyból kell-e neki felkészítés.

Ahogy a fenti számokból is jól látszik, a felvételire való felkészítés is jó üzlet, akár 100 ezer forint felett is költhetünk különórára, online oktatócsomagokra, mielőtt azonban ezt megtennénk, feltétlenül konzultáljunk az osztályfőnökkel, szaktanárra, és nem utolsó sorban magával a gyermekkel is, hiszen egy rossz lépéssel többet árthatunk neki, mint gondolnánk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem