Reagált az NGM: itt az igazság a luxusnyugdíjakról

2015. március 4. 16:30

A kormány azért törölte el a nyugdíjplafont, mert így igazságosabb a rendszer - derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium friss reakciójából.

A kormány azért törölte el a nyugdíjplafont, mert így igazságosabb, hogy mindenki a tényleges jövedelme alapján fizeti meg a nyugdíjjárulékot. Ez a döntés is hozzájárult a nyugdíjkassza rendbetételéhez. Ha ezt megszüntetnék, sok milliárd forinttól esne el a nyugdíjbiztosítási alap és ismét az adófizetők egyéb célra beszedett forintjaira szorulna.

- reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium a Pénzcentrum tegnap megjelent cikkét követően.

Tegnap számoltunk be róla, hogy a magyar nyugdíjasok fele havonta százezer forintnál kevesebből él, miközben a leggazdagabb nyugdíjasnak már havi 1 308 565 forintot utalnak.

Ugyanakkor arra is felhívtuk a figyelmet, hogy a tavalyi évben a csúcsnyugdíj még "csupán" 870 000 forint volt. Értesüléseink szerint a nagy különbség abból következik, hogy tavaly szeptemberben eltörölték az úgynevezett járulékplafont. Vélhetően ezen állításunkra reagált a kormányzati portálon a tárca.

Pénzcentrum vélemény
A minisztérium reakcióját olvasva továbbra is kérdéses, hogyan lesz hosszútávon fenntartható a magyar nyugdíjrendszer. Egy általánosan elöregedő társadalomban ugyanis egyre kevesebb munkavállalónak kell eltartania egyre több nyugdíjast. Ez most a járulékplafon eltörlésével időlegesen megoldhatónak tűnik, viszont a most magasabb járulékot fizetők joggal várnak majd magasabb nyugdíjat is. Ez az összeg viszont nem biztos, hogy rendelkezésre áll majd bevételi oldalon néhány évtized múlva. Így a megoldás továbbra is a nyugdíjkorhatár és/vagy a járulékok folyamatos emelése/korrekciója lehet.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm