14 °C Budapest
Seated by the window, surrounded by plants, a senior man is working on his laptop computer.

Óriási bajban ezek a magyar dolgozók: 40 ezer forint sem lesz a nyugdíjuk, erről kevesen tudnak

2022. január 8. 12:00

Katás vállalkozóként rövid távon nagyon sok előnyhöz lehet jutni – de milyen áron?  Az aktív kori kényelemért idős korban fognak “törleszteni” a katások, amikor kiábrándítóan alacsony lesz a nyugdíjuk. A Bankmonitor megnézte, hogy pontosan mire számíthatnak a kisadózók a 2022-es trend alapján.Az eredmények bizony nem kecsegtetnek túl sok reménnyel.

Sokan gondolkodnak a katás adózáson, azonban csak kevesen gondolják át, hogy az aktív kori kényelemért bizony idős korban kell fizetni, ugyanis ezzel az adózással borzalmasan kevés lehet a nyugdíjunk. Azonban hatalmas népszerűségnek örvend a kisadozó vállalkozások tételes adója (kata), mostanra már több, mint 400 ezer vállalkozó választotta ezt az adózási formát.

A kata számos rövid távú előnnyel rendelkezik, gondoljunk akár az alacsony közterhekre, akár az egyszerű adminisztrációra. A rövid távú előnyökkel azonban hosszú távon komoly hátrányok is együtt járnak, amelyek közül talán a legfontosabb a nyugdíjjogosultsághoz kapcsolódik. Bár az utóbbi években is megszokhattuk, hogy a katások rendkívül alacsony nyugdíjra számíthatnak, 2022-től mégis új szintre emelkedik ez a probléma. A jelenlegi trendek alapján a katások örülhetnek, ha az állami nyugdíjuk eléri majd a havi 40 000  forintot.

Kiábrándító számítások

A nyugdíjszámítás folyamata során – leegyszerűsítve – a nyugdíjigénylő „ledolgozott éveit” és az életpályája során megszerzett átlagjövedelmét vizsgálják. Az induló nyugdíj megállapításához a nettósított, mai értékre átszámított havi átlagkeresetet kell megszorozni a megszerzett szolgálati idő évei által meghatározott nyugdíjszorzóval. Hosszabb szolgálati időhöz magasabb nyugdíjszorzó társul, tehát minél több ideig dolgozott valaki, illetve minél több bejelentett jövedelmet szerzett élete során, annál magasabb lesz az állami nyugdíja. A katás vállalkozók nyugdíját is ezzel a metódussal számítják, de az alkalmazottakhoz képest a katások több szempontból is súlyos hátrányba kerülnek.

A legfőbb eltérés a katás vállalkozók és az alkalmazotti jogviszonnyal rendelkezők között, hogy az alkalmazottak esetében a tényleges jövedelmeket veszik figyelembe, míg a katások esetében egy egységes, törvényben rögzített járulékalapot. 2022-ben a katások járulékalapja havi 108 000 forint, azaz a nyugdíjszámításkor csupán ezt az összeget veszik majd figyelembe jövedelemként.

Létezik továbbá egy másik tényező is, amely nagyon kedvezőtlenül érinti a katás vállalkozókat. A nyugdíjtörvény elrendeli, hogy amennyiben a nyugdíjigénylő egy adott időtartam során alacsonyabb jövedelmet szerzett a mindenkori minimálbérnél, akkor az adott időtartamot is csak arányosan csökkentve lehet beszámítani szolgálati időként. Az arányosítás mértéke pedig azonos a megszerzett jövedelem és a mindenkori minimálbér arányával. Egy egyszerű példával élve: ha valaki a minimálbér felét kereste egy éven keresztül, akkor ezzel csak fél évnyi szolgálati időt szerzett meg.

Ezek alapján kiszámítható, hogy az egyes években pontosan mennyi nyugdíjjogosultságot szerezhettek a katás vállalkozók. Ezeket tartalmazza az első ábra, összehasonlítva a minimálbéresek helyzetével.

Látható, hogy 2016. és 2022. között a minimálbér sokkal gyorsabb ütemben emelkedett, mint a katás vállalkozók járulékalapja. Ebből következik, hogy a katások elismert szolgálati ideje ugyanebben az időszakban erős csökkenésen ment keresztül. Míg 2016-ban 0,73 évnyi szolgálati időt szerzett egy főállású katás, addig 2022-ben már csak 0,54 évet tud szerezni! (Itt érdemes megemlítenünk, hogy idén először az emelt összegű, havi 75 000 forint adót fizető katások szolgálati idejét is arányosan csökkenteni kell: ennek oka, hogy a minimálbér 200 000 forintra emelésével idén először az emelt kata járulékalapja is alacsonyabbá vált a minimálbérnél.)

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezekből az adatokból kiszámítható, hogy az egyes években mennyi „nyugdíjjogosultságot” tudtak megszerezni a katás vállalkozók, összehasonlítva a minimálbéresek nyugdíjjogosultságával. A második ábra ezt, valamint az átlagbéresek által szerzett nyugdíjjogosultságok mértékét mutatja meg.

Jól látható, hogy mekkora hátrányt okoz a katások számára az alacsony járulékalap és az alacsony szolgálati idő. Míg a minimálbéresek mindvégig megszerzik az egységnyi jogosultságot, addig a katás vállalkozók alig 30-40 százaléknyi nyugdíjjogosultságra tehettek szert az utóbbi években. Különösen nagy lesz az esés 2022-ben, a minimálbér erős növekedése miatt. Ezzel szemben az átlagbért kereső alkalmazottak minden évben a minimálbéresek nyugdíjjogosultságának többszörösét szerezték meg (2022-ben feltehetően kb. 235%-át).

Hogyan kerüld el a katasztrófát?

Mivel a katás vállalkozók nem alapozhatják az állami nyugdíjra az időskori megélhetésüket, így fontos, hogy elegendő mennyiségű magán nyugdíjkiegészítésről gondoskodjanak, nyugdíjcélú megtakarítás segítségével. A nyugdíjmegtakarítások lényege, hogy a havi rendszerességgel félretett pénzösszegek befektetésre kerülnek, így az évtizedek során jelentős vagyont lehet felhalmozni.

Az öngondoskodás mindenkinek feladata, de a katás vállalkozókra ez hatványozottan igaz. Aki katásként szeretne tisztes megélhetést biztosítani önmaga számára, neki 65 éves korára több tízmillió forint nagyságrendű tőkét kell összegyűjtenie. Például egy 150 000 forintos havi nyugdíjkiegészítéshez több mint 30 millió forintos vagyonra lehet szükség. Ez reális cél lehet, de nem szabad félvállról venni: 40 éves korban indítva kb. havi 60 000 forint megtakarítására van hozzá szükség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem