14 °C Budapest
Ezeknek a magyaroknak gondtalan lesz az öregkora: csak ennyi kell a luxusnyugdíjhoz

Ezeknek a magyaroknak gondtalan lesz az öregkora: csak ennyi kell a luxusnyugdíjhoz

2021. december 25. 19:06

Magyarországon nagyon sok idős él nehéz anyagi körülmények között, azonban vannak olyanok is, akik kifejezetten magas (akár sok százezer forintos) állami nyugdíjat kapnak. A Bankmonitor megnézte, mi minden kell ahhoz, hogy valaki „luxusnyugdíjra” számíthasson 65 éves kora után.

Szerencsére átlagembernek is van erre lehetősége a luxusnyugdíjra, de ehhez meg kell tenni a megfelelő lépéseket, és előre gondolkodni. Míg Magyarországon az idősek zöme nehéz anyagi körülmények között él, nem kell, hogy mi is ebbe a rétegbe tartozzunk.

A magyar nyugdíjrendszerben két fő tényezőt vesznek figyelembe az egyéni nyugdíjak megállapítása során. Ezek a szolgálati idő, azaz (némi egyszerűsítéssel élve) a nyugdíjigénylő által „ledolgozott” évek száma; valamint az életpályája során megszerzett nettó átlagkeresete, (szinte) jelenértékre átszámítva. Az induló állami nyugdíj pontos meghatározása úgy történik, hogy az átlagkeresetet megszorozzák egy nyugdíjszorzóval, melynek mértéke az igazolható szolgálati időtől függ. Például 40 évnyi szolgálati időhöz 80 százalékos nyugdíjszorzó tartozik. Azaz 40 évnyi munka után az életpályánk során megszerzett „átlagkeresetünk” 80 százaléka lesz az első havi nyugdíjunk.

Az  ábrán látható, hogy a magyarok nagy többsége (kb. 5 emberből 4) legalább 30 évnyi szolgálati időt megszerez, mire nyugdíjba vonul. A férfiak átlagosan 38,2 évnyi, a nők pedig valamivel kevesebb, átlagosan 33,7 évnyi szolgálati idővel mennek nyugdíjba. Becslésünk szerint a férfiak esetében átlagosan kb. 79 százalékos nyugdíjszorzót alkalmaznak, a nőknél ugyanakkor átlagosan csak 73 százalék körülit. Ebből – és a férfiak és nők közötti bérkülönbségből – következik, hogy 2019-ben a férfiak átlagos havi nyugdíja 147 000 Ft volt, míg a nőké csak 128 000 Ft.

Az állami „luxusnyugdíjra” való jogosultság kevesek kiváltsága: egyaránt kell hozzá a hosszú szolgálati idő, valamint a nagyon magas átlagkereset. Éppen ezért feltehetően a legjobban fizetett szakmák dolgozói (informatikusok, bankárok), illetve a vezető beosztású alkalmazottak (menedzserek) érhetik el a legnagyobb eséllyel ezt a célt. Fontos szem előtt tartani, hogy mindössze a nyugdíjasok kb. 3 százaléka kap 300 000 forintnál több havi nyugdíjat.

Az állami rendszerben nagyon hosszú szolgálati idő és nagyon magas átlagkereset nélkül nincs mód arra, hogy valaki sok százezres nyugdíjhoz jusson. Azonban más lehetőségek is léteznek arra, hogy plusz jövedelemforrást építsünk ki idős korunkra: a legkézenfekvőbb ezek közül a nyugdíj-előtakarékosság. Egy nyugdíjmegtakarítás keretein belül havi rendszerességgel lehet pénzt félretenni, és a felhalmozott összegek befektetésre kerülnek. A kamatos kamat hatásának köszönhetően viszonylag kis összegekből is sok millió forintos tőke gyűlhet össze az évtizedek során.

Mennyi tartalékra van szükségünk 65 éves korunkra?

Ennek a kérdésnek a megválaszolásához először tudnunk kell, várhatóan hány évig élnek a magyar férfiak és nők 65 éves koruk után. A 2019-es statisztikák szerint a magyar férfiak 72 százaléka, míg a magyar nők 87 százaléka éri meg a 65 éves kort. Ezt követően a férfiak várható élettartama további kb. 15 év, a nőké további kb. 19 év. Azaz reális várakozás, ha úgy véljük, akár 20 évet (240 hónapot) is eltölthetünk majd nyugdíjasként.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az összegyűjteni kívánt vagyon mértékét ennek fényében kell meghatároznunk. Aki havi 100 000 forint nyugdíjkiegészítést szeretne biztosítani magának a megtakarításából, neki mai értéken 24 millió forintot kell ehhez összegyűjtenie, feltéve, hogy a megtakarítás később is meg tudja őrizni a reálértékét. Hasonló elven 50 millió forint akár havi 200 000 forint nyugdíjkiegészítésre is elegendő lehet!

Ez az ábra megmutatja, hogy adott életkorban kezdve mennyi pénzt kell félretenni a kitűzött cél eléréséhez. Például 25 millió forint összegyűjtése havonta kb. 29 000 forintos megtakarítást igényel, amennyiben már 30 évesen elkezdjük. Aki viszont csak 40 éves korában kezdi a takarékoskodást, neki már 50 000 forintot kell félretennie ugyanehhez a célhoz!

Hasonlóképpen 50 millió forint összegyűjtése is lehetséges: ehhez 30 éves korban kezdve nagyjából 62 000 forintot kell félretenni minden hónapban. Tíz évvel később kezdve azonban már havi 106 000 forinttal kellene elindítani a megtakarítást! Előnyben vannak tehát a fiatalok, mert minél korábban jut eszükbe megtakarítani, annál kisebb összegekből is megvalósíthatják ugyanazt a célt.

A nyugdíjmegtakarítást nem szabad halogatni, mert minden „tétlen” év elteltével saját magunkat hozzuk egyre nehezebb helyzetbe. A nyugdíjmegtakarítások segítségével ráadásul állami támogatásra is jogosultak leszünk: évente 20 százalékos (legfeljebb 280 000 forintos) adóvisszatérítés jár az önkéntes nyugdíjpénztárak, a nyugdíjbiztosítások, illetve a nyugdíj-előtakarékossági számlák után. Az állami támogatás az évek során összességében 2-5 millió forintos előnyt is jelenthet egy azonos tulajdonságokkal rendelkező, de nem támogatott megtakarításhoz képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem