2021. február 27. szombat Ákos, Bátor

Fontos határidő közeleg: ha ezt elfelejted, zárolják a bankszámládat


Szorít a határidő, hamarosan több tízezer magyar lakossági bankszámláját zárolhatják a bankok. Akik nem végzik el a kötelező adategyeztetést június 26-ig, azok ezt nem tudják elkerülni. A bankok Pénzcentrumnak adott válaszaiból úgy látjuk, hogy a teljes ügyfékörnek körülbelül a harmada még mindig nem végezte el azt - ez több százezer embert jelent. De mi is ez az adategyeztetés, és mi a teendőnk vele? Ezt magyarázzuk el a videónkban.

Nagyjából a banki ügyfelek körülbelül harmada nem végezte még el a banki adategyeztetést, erre pedig kevesebb, mint másfél hónapjuk maradt. Aki nem végzi ezt el határidőre, annak a bankok befagyasztják a bankszámláját: nem tud pénzt felvenni róla, befizetni, és még a kártyás fizetés is lehetetlenné válik. Mi gyakran tapasztaljuk, hogy sok olvasó még mindig nincs tisztában ezzel - ők számíthatnak a bankok megkeresésére a következő hetekben.

De hogy mivel is jár az adategyeztetés, és mit kell tenni, hogy ne zárolják a bankszámlánkat, azt szintén kevesen tudják. Pedig egyáltalán nem bonyolult dologról van szó, sőt, egy sima banki ügyintézés során a fiókban elvégzik nekünk két perc alatt. Az alábbi videónkban arról beszélünk, hogy hogy néz ki ez a folyamat, és mi a teendőnk:

Hogy röviden összefoglaljuk, a banki adategyeztetés minden ügyfélnek kötelező, akik bankszámlájukat 2017. június 26. előtt kötötték, ekkor fogadták el ugyanis az erről szóló törvényt. Az erről lemaradók bankszámláját a bankok zárolni fogják - az adategyeztetés elvégzése után azonban ezt a zárolást feloldják.

Drága a folyószámlád? Találj olcsóbbat a Pénzcentrum kalkulátorában!

Nem csak a lakossági számlával rendelkezőknek kell elvégezni, hanem a vállalatoknak - náluk azonban némileg különbözhet az eljárás. Nem annyira egyszerű a folyamat a kiemelt közszereplőknek és azok hozzátartozóinak, üzlettársainak sem. Hogy nekik mit is kell tenniük, valamint pontosan hogy is néz ki a művelet, azt fenti videónkban magyarázzuk el. Annyit azonban hatványozottan kiemelünk: ha még nem végezted el az adategyeztetést, semmiképp ne hagyd azt az utolsó pillanatra, vélhetően tömve lesznek a bankfiókok.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked