2020. október 28. szerda Simon, Szimonetta

Ez a legritkább magyar bankó: nálad is lehet, vagyonokat ér

  • NapiCsárt
  • 2019. április 14. vasárnap 13:00

Nem is gondolnád, hogy melyik magyar bankjegyből van a legkevesebb forgalomban: nem, nem a húszezresből, de még csak nem is az ötszázasból. Annyit segítünk, hogy ezzel is találkozol szinte minden nap a boltban. Megnéztük azt is, hogy melyik a legritkább forintérme: szintén meglepő eredményre jutottunk.

Nem is gondolnád, melyik magyar bankjegyből van a legkevesebb forgalomban: meglepő módon nem a legnagyobb címletekből, a 10 és a 20 ezresből, hanem a boltokban is gyakran előkerülő kétezresből. Az MNB adatai szerint ugyanis a bankjegyből csak 24,4 millió darab volt a magyar pénztárcákban tavaly december 31-én, 48,8 milliárd forint értékben - ez az összes bankjegy együttes értékénem 0,8 százaléka. A második legritkább az ötezres: ebből alig van több, mint 2 ezresből, 28,7 millió darab - 143,7 milliárd értékben, ami a teljes papír forintállomány értékének 2,4 százaléka

A legtöbb - értékre, és mennyiségre is - a 20 ezresből van: 200,1 millió darab volt tavaly december 31-én a magyarok zsebében, széfjeiben, összesen több mint 4 ezer milliárd forint értékben. Második helyen a tízezres áll 163.6 millió darabbal, a második legnagyobb értékű bankjegy összesen 1636,5 milliárd összértékben forog a közkézen.

A Magyarországon összességében 522,5 millió bankjegy van forgalomban, amelyeknek összeértéke 5915,2 milliárd forint.

A legkevesebbek érik a legtöbbet

Érméből jóval több van a magyar zsebekben: összesen több mint 1,8 milliárd darab, viszont az összértékük "csak" 72,8 milliárd forint. Eloszlás alapján ugyanakkor pont fordított a tendencia, mint a forintbankók esetében: a nagyobb értékűekből sokkalta kevesebb forog az országban, mint a kisebbekből. Kétszázasból például csak 153,2 millió darab van, ám ezek adják ki az összes magyar érme értékének 42,1 százalékát. 50-esből sincs annyira sokkal több: 182,7 millió, 9,1 milliárd forint összértékben.

Meglepő, de a legtöbbeknek csak bosszúságot okozó, legapróbb 5 forintosból forog a legtöbb közkézen - vagy kallódik a pénztárcák, táskák mélyén -, összesen 623,4 millió darab. Ám ezek csak az összes érme értékének 4,3 százalékát teszik ki: 3,1 milliárd forintot. Kicsit több, mint feleennyi van a tízesből, 384 millió, ezek pedig 3,8 milliárdot érnek összesen - az érmék összértékének 5,3 százalékát.

Sok pénzt hozhatnak a régi forintok

Ha a jövőben szeretnél kaszálni, érdemes lehet pár darabot eltenni a mostani forintokból is. Hiszen ki tudja, mennyit fognak ezek érni évek múlva a gyűjtőknek. Magyarországon már most is rendgetegen foglalkoznak ezzel, adják veszik a bankókat, étméket.

Ennek megfelelően a magyar apróhirdetés oldalakon számos ajánlatba futhatunk bele, ezek azonban gyakran átverések, és még a gyűjtői értéküknél is jóval drágább termékeket találhatunk. Ilyen például a régi kétszáz forintos, amelyik esetében akár húszezer forintos árdifferenciát is tapasztalhatunk. Egyrész amiatt, mert ezek a régi kétszázasok eltérő értékűek, másrészt pedig azért, mert gyakran egy-egy vakmerő hirdető a valós ár sokszorosáért kínálja kétszázasát - számolt be korábban a Pénzcentrum.

Szinte már-már legendás az egykori ezüst kétszáz forintos. 1992-ben bocsátották ki és 1998-ban már be is vonták az érmét, hiszen értéke meghaladta a címlet értékét. A pletyka szerint az 1992-es kibocsátású érme még magasabb ezüsttartalommal rendelkezett, mint a későbbiek, de ezt a Magyar Pénzverő Zrt. információi cáfolni igyekeznek. Az ezüsttartalmi különbséget sokan a színbeli eltérésekkel magyarázták, holott az nem annak, hanem az anyaglágyítási folyamat során alkalmazott eljárásbeli különbségeknek volt köszönhető. Minden évjáratú érme hat grammnyi színezüstöt tartalmaz, és míg az első példányokat a British Royal Mintben verték, addig a későbbiek hazai pénzverdékben készültek.

Még forgalomban lévő érmék esetében is találkozhatunk a névértéküknél sokkal többet érő darabokkal. Ezek bár nem annyira értékesek, mint az alacsony darabszámú érmék (általában egy-két milliós veretkészletről beszélünk), ha eladnánk őket, eredeti értékük sokszorosát vághatnánk zsebre. Például egy öt darabos, különböző évfordulókra kiadott ötvenforintos válogatást vásárolhatunk az apróhirdetési oldalakon egy ezresért, vagy egy jubileumi ötszázas 2500 forintot is érhet. A Kossuth százast háromszáz forint körül árulják.

Az új 500-as is sokat fial

Nemrégiben pedig az új ötszázas kapcsán kezdtünk egy érdekes kísérletbe. Történetünk ott kezdődött, hogy az MNB az új 500-as kibocsátása okán több MINTA darabot is eljuttatott szerkesztőségünkbe ajándék gyanánt, díszcsomagolásban. Az így kapott címletek ráadásul rendkívül alacsony sorozatszámúak voltak, úgyhogy kíváncsiak lettünk arra, mennyit érhetnek az unikális darabok a gyűjtők körében.

Ezért az egyik legnagyobb magyar aukciós portálon licitet indítottunk két, teljesen új, forgalomba nem lévő MINTA 500-ra. Az egyik darabot a szerkesztőségünkbe érkezett díszcsomagolásban bocsátottuk eladásra, míg a másikat kibontott állapotában.

A díszcsomagolt példányt 16 000 forintért, míg a bontottat 25 501 forintért sikerült értékesítenünk.

Ez az 500-as hivatalos névértékéhez képest 32-szeres, illetve 51-szeres pénzt hozott egy olyan papírpénzen, amit például egyetlen boltos sem lenne köteles elfogadni tőlünk, amikor fizetünk a kasszánál.

1 000 forintból tehát egyetlen hét leforgása alatt 41 501 forintot csináltunk.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó