13 °C Budapest

Ez a legritkább magyar bankó: nálad is lehet, vagyonokat ér

2019. április 14. 13:00

Nem is gondolnád, hogy melyik magyar bankjegyből van a legkevesebb forgalomban: nem, nem a húszezresből, de még csak nem is az ötszázasból. Annyit segítünk, hogy ezzel is találkozol szinte minden nap a boltban. Megnéztük azt is, hogy melyik a legritkább forintérme: szintén meglepő eredményre jutottunk.

Nem is gondolnád, melyik magyar bankjegyből van a legkevesebb forgalomban: meglepő módon nem a legnagyobb címletekből, a 10 és a 20 ezresből, hanem a boltokban is gyakran előkerülő kétezresből. Az MNB adatai szerint ugyanis a bankjegyből csak 24,4 millió darab volt a magyar pénztárcákban tavaly december 31-én, 48,8 milliárd forint értékben - ez az összes bankjegy együttes értékénem 0,8 százaléka. A második legritkább az ötezres: ebből alig van több, mint 2 ezresből, 28,7 millió darab - 143,7 milliárd értékben, ami a teljes papír forintállomány értékének 2,4 százaléka

A legtöbb - értékre, és mennyiségre is - a 20 ezresből van: 200,1 millió darab volt tavaly december 31-én a magyarok zsebében, széfjeiben, összesen több mint 4 ezer milliárd forint értékben. Második helyen a tízezres áll 163.6 millió darabbal, a második legnagyobb értékű bankjegy összesen 1636,5 milliárd összértékben forog a közkézen.

A Magyarországon összességében 522,5 millió bankjegy van forgalomban, amelyeknek összeértéke 5915,2 milliárd forint.

A legkevesebbek érik a legtöbbet

Érméből jóval több van a magyar zsebekben: összesen több mint 1,8 milliárd darab, viszont az összértékük "csak" 72,8 milliárd forint. Eloszlás alapján ugyanakkor pont fordított a tendencia, mint a forintbankók esetében: a nagyobb értékűekből sokkalta kevesebb forog az országban, mint a kisebbekből. Kétszázasból például csak 153,2 millió darab van, ám ezek adják ki az összes magyar érme értékének 42,1 százalékát. 50-esből sincs annyira sokkal több: 182,7 millió, 9,1 milliárd forint összértékben.

Meglepő, de a legtöbbeknek csak bosszúságot okozó, legapróbb 5 forintosból forog a legtöbb közkézen - vagy kallódik a pénztárcák, táskák mélyén -, összesen 623,4 millió darab. Ám ezek csak az összes érme értékének 4,3 százalékát teszik ki: 3,1 milliárd forintot. Kicsit több, mint feleennyi van a tízesből, 384 millió, ezek pedig 3,8 milliárdot érnek összesen - az érmék összértékének 5,3 százalékát.

Sok pénzt hozhatnak a régi forintok

Ha a jövőben szeretnél kaszálni, érdemes lehet pár darabot eltenni a mostani forintokból is. Hiszen ki tudja, mennyit fognak ezek érni évek múlva a gyűjtőknek. Magyarországon már most is rendgetegen foglalkoznak ezzel, adják veszik a bankókat, étméket.

Ennek megfelelően a magyar apróhirdetés oldalakon számos ajánlatba futhatunk bele, ezek azonban gyakran átverések, és még a gyűjtői értéküknél is jóval drágább termékeket találhatunk. Ilyen például a régi kétszáz forintos, amelyik esetében akár húszezer forintos árdifferenciát is tapasztalhatunk. Egyrész amiatt, mert ezek a régi kétszázasok eltérő értékűek, másrészt pedig azért, mert gyakran egy-egy vakmerő hirdető a valós ár sokszorosáért kínálja kétszázasát - számolt be korábban a Pénzcentrum.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szinte már-már legendás az egykori ezüst kétszáz forintos. 1992-ben bocsátották ki és 1998-ban már be is vonták az érmét, hiszen értéke meghaladta a címlet értékét. A pletyka szerint az 1992-es kibocsátású érme még magasabb ezüsttartalommal rendelkezett, mint a későbbiek, de ezt a Magyar Pénzverő Zrt. információi cáfolni igyekeznek. Az ezüsttartalmi különbséget sokan a színbeli eltérésekkel magyarázták, holott az nem annak, hanem az anyaglágyítási folyamat során alkalmazott eljárásbeli különbségeknek volt köszönhető. Minden évjáratú érme hat grammnyi színezüstöt tartalmaz, és míg az első példányokat a British Royal Mintben verték, addig a későbbiek hazai pénzverdékben készültek.

Még forgalomban lévő érmék esetében is találkozhatunk a névértéküknél sokkal többet érő darabokkal. Ezek bár nem annyira értékesek, mint az alacsony darabszámú érmék (általában egy-két milliós veretkészletről beszélünk), ha eladnánk őket, eredeti értékük sokszorosát vághatnánk zsebre. Például egy öt darabos, különböző évfordulókra kiadott ötvenforintos válogatást vásárolhatunk az apróhirdetési oldalakon egy ezresért, vagy egy jubileumi ötszázas2500 forintot is érhet. A Kossuth százast háromszáz forint körül árulják.

Az új 500-as is sokat fial

Nemrégiben pedig az új ötszázas kapcsán kezdtünk egy érdekes kísérletbe. Történetünk ott kezdődött, hogy az MNB az új 500-as kibocsátása okán több MINTA darabot is eljuttatott szerkesztőségünkbe ajándék gyanánt, díszcsomagolásban. Az így kapott címletek ráadásul rendkívül alacsony sorozatszámúak voltak, úgyhogy kíváncsiak lettünk arra, mennyit érhetnek az unikális darabok a gyűjtők körében.

Ezért az egyik legnagyobb magyar aukciós portálon licitet indítottunk két, teljesen új, forgalomba nem lévő MINTA 500-ra. Az egyik darabot a szerkesztőségünkbe érkezett díszcsomagolásban bocsátottuk eladásra, míg a másikat kibontott állapotában.

A díszcsomagolt példányt 16 000 forintért, míg a bontottat 25 501 forintért sikerült értékesítenünk.

Ez az 500-as hivatalos névértékéhez képest 32-szeres, illetve 51-szeres pénzt hozott egy olyan papírpénzen, amit például egyetlen boltos sem lenne köteles elfogadni tőlünk, amikor fizetünk a kasszánál.

1 000 forintból tehát egyetlen hét leforgása alatt 41 501 forintot csináltunk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem