8 °C Budapest
Close-up of Hands Counting Gold Coins.

Új forintérméket vezetnek be Magyarországon: ilyen címletekben lehet majd megtalálni

2023. április 11. 18:35

A költészet napján, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a 200 Ft-os forgalmi érme emlékváltozatát bocsátotta ki. A Petőfi Irodalmi Múzeumban megtartott ünnepségen emellett egy különlegesen nagy méretű 30.000 Ft-os címletű ezüst emlékérmét és annak 7.500 Ft-os címletű színesfém változatát is megjelentette, tisztelegve Petőfi munkássága előtt. Az emlékérmék egyúttal az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójára is utalnak. A különleges 200 Ft-os pénzérme 1 millió példányban kerül forgalomba, míg az ezüst emlékérmék hatezer, a színesfém változatok nyolcezer példányban verhetőek. A 200 Ft-os érme megújult tematikai oldalát Szilos András iparművész, az emlékérmék előoldalát Kovács Zoltán szobrászművész, hátoldalát Horváth Andrea iparművész tervezte.

Petőfi Sándor (1823-1849) magyar költő, forradalmár, nemzeti hős, a magyar irodalom és kultúra egyik legikonikusabb alakja, a legtöbb idegen nyelvre lefordított magyar szerző. A nemzetközileg is elismert költő rövid életében közel ezer verset írt, és az elsők között volt, akik írásaikból meg tudtak élni. Vele indult az irodalmi kultusz fogalma. A magyar romantika kiteljesítőjeként olyan új témákat honosított meg a hazai költészetben, mint a családi líra, vagy a puszta ábrázolása, valamint a világszabadság eszméje. Kiemelkedő népszerűsége abból is fakadt, hogy közérthetően fogalmazott műveiben, a nép nyelvét beemelte az irodalomba. A „márciusi ifjak” egyik vezéregyénisége, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc résztvevője és meghatározó alakja.

Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából az MNB a 200 Ft-os forgalmi érme emlékváltozatát, valamint különlegesen nagy méretű 30.000 Ft-os címletű ezüst emlékérmét és annak 7.500 Ft-os címletű színesfém változatát bocsátja ki.

A 200 forintos forgalmi érme történetében most először jelenik meg emlékváltozat. A különleges pénzérmék névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 200 forintos érme címletoldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott Lánchíd-ábrázolás helyett Barabás Miklós Petőfi Sándort ábrázoló portréjának rasztertechnikával megjelenített modern ábrázolása látható. A gyöngysorszegélyen belül, bal oldalon fent, köriratban a „MAGYARORSZÁG” felirat, jobb oldalon lent, vízszintesen a „2023” verési évszám olvasható. A portréábrázolástól balra, lent a Petőfi Sándor-emlékév hivatalos logójának – a védjegyoltalomra utaló jelzés nélküli – ábrázolása látható.

Az érme tematikai oldalát Szilos András iparművész tervezte. Az érme technikai paramétereiben megegyezik a készpénz-forgalomban használt 200 Ft-os bimetál érmékkel: Az érme külső része (körgyűrű) réz (75%), nikkel (4%) és cink (21%) ötvözetéből, az érme belső része (mag) réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült. Az érme külső átmérője 28,3 mm, a külső és belső rész találkozásánál az átmérő 17,9 mm. Az érme peremvastagsága 2 mm, súlya 9 gramm, széle szaggatottan recézett.

A bicentenárium alkalmából megjelenő 200 forintos forgalmi érme emlékváltozata 1 millió példányban készül. Az új érmével a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhat majd, az MNB a lakossági pénztárában címletváltást nem végez. Az 1 milliós keretből 12 000 darab elsőnapi (normál verdefényes) veretként sorszámozott díszcsomagolásban vásárolható meg 2023. április 12-től a Magyar Pénzverő Zrt. értékesítési csatornáin keresztül. Gyűjtői termékként, 40 darab érmét tartalmazó rolnikban is ugyanott lesz elérhető az új 200 Ft-os forgalmiérme-emlékváltozat.

Tekintettel az évforduló jelentőségére, az MNB „Petőfi Sándor és az 1848–49-es forradalom és szabadságharc” megnevezéssel 30.000 Ft névértékű ezüst és 7.500 Ft névértékű színesfém emlékérmét is kibocsát különlegesen nagy méretben. Az emlékérmék a bicentenárium mellett az 1848-49-es forradalom- és szabadságharc kirobbanásának 175. évfordulójára is felhívják a figyelmet. Elsődleges szerepük a méltó megemlékezés Petőfi Sándor irodalmi és forradalmi tevékenységéről, a készpénzforgalomban nem játszanak szerepet. Az azonos tematikájú ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképei megegyeznek, csak az értékjelzésben térnek el.

A „Petőfi Sándor és az 1848–49-es forradalom és szabadságharc” emlékérmék Petőfi irodalmi és forradalmi tevékenységének összefonódását érzékeltetik. Az előlapon központi motívumként a Landerer és Heckenast nyomdájának nyomdagépe látható, amelyen a 12 pont mellett Petőfi egyik legismertebb művét, a Nemzeti dalt, a XIX. századi magyar költészet kiemelkedő alkotását is sokszorosították. Az éremképből a peremet megszakítva fut ki a nyomdagép lapja, amelyen a szabad sajtó egyik első terméke, a Nemzeti dal első két versszaka olvasható. A peremre kifutó ábrázolás amellett, hogy igazi különlegesség, szemléletesen érzékelteti a költemény máig ható függetlenségi eszményét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nyomdagép ábrázolásába rejtve jelenik meg a forradalom kitörésének évére utaló 1848-as évszám. Az előoldalon találhatóak továbbá az emlékérmék kötelező elemei: a „MAGYARORSZÁG” felirat, a 30.000, illetve 7.500 FORINT értékjelzés, a „BP.” verdejel és a „2023” verési évszám, valamint az előoldalt tervező Kovács Zoltán szobrászművész mesterjegye.

A „Petőfi Sándor és az 1848–49-es forradalom és szabadságharc” emlékérme hátlapján Petőfi kultikus irodalmi alakja kap főszerepet, a költő hitvallásaként is értelmezhető idézettel és az azt megerősítő motívumvilággal. A hátlapon a „lánglelkű költő” portréjának Barabás Miklós 1846-os tusrajza alapján készült ábrázolása látható. A portrétól jobbra, két-két sorba tördelve a „PETŐFI SÁNDOR” felirat, valamint „A természet vadvirága” című költeményéből vett, kézírásos idézet – „A korláttalan természet Vadvirága vagyok én” – olvasható, melyet stílszerűen illusztrálnak a jobb szélt övező vadvirág-ábrázolások. A hátlap bal szélén, köriratban Petőfi Sándor születésének és halálának évét jelölő 1823–1849 évszámok olvashatóak, a költő ruházatába rejtve pedig a hátlapot tervező Horváth Andrea iparművész mesterjegye látható.

Mindkét emlékérme átmérője 52,5 mm, széle recézett. A 30.000 Ft névértékű emlékérme 925 ‰ finomságú ezüstből, míg a 7.500 Ft névértékű színesfém változat réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült. A 77,76 gramm súlyú ezüst érme tükörfényes (proof), a 76,5 gramm súlyú színesfém érme selyemfényes (BU) kivitelben készült. Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: az ezüst érméből 6.000, míg a színesfém érméből 8.000 darab készíthető.

Az emlékérmék értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a „Petőfi Sándor és az 1848–49-es forradalom és szabadságharc” ezüst emlékérme – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg, a kibocsátást követő naptól, azaz 2023. április 12-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.) és webáruházában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm