13 °C Budapest
Stock market financial growth chart on dark background.

Eltűnik a CIB egyik népszerű szolgáltatása: ez jöhet helyette

2023. február 9. 11:15

Az elmúlt év egyértelműen a rövidkötvény-alapokról szólt a hazai piacon, és ez nem volt másképp az Eurizon Asset Managment Hungary-nél sem. Az alapkezelő továbbra is a tőkevédett konstrukciók mellett teszi le a voksát, befektetéseinél pedig kiemelt figyelmet fordít az ESG és az SRI szempontokra is. Az új márkanév bevezetési folyamata idén végbe mehet, ez a változás pedig az idén lejáró határozott futamidejű alapokat leszámítva az összes CIB név alatt futó alapot érinteni fogja – derült ki az alapkezelő csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol az is kiderült, milyen befektetési lehetőségekben látnak potenciált a társaság vezetői az idei évben.

Az elmúlt évben is nőtt az Eurizon Asset management Hungary Zrt. által a befektetési alapokban kezelt vagyon, a 2021 végi 523,6 milliárdról 8,4 százalékkal, 567,8 milliárd fölé tavaly december végére. Az alapkezelő szakértői szerint a tavalyi mozgások alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a 2022-es év a rövidkötvény-alapok éve volt. A piac mintegy 1450 milliárd forintos növekedéséből több mint 110 milliárdot az ilyen alapok realizáltak – árulta el Komm Tibor, az Eurizon Asset Management Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A kamatszintek jelentős emelkedése újraélesztette a tőkevédett származtatott alapok szegmensét: 2022-ben hat ilyen tőkevédett alappal jelentkezett a társaság, és 2023-ban is kitart a tőkevédett konstrukciók mellett, hiszen ezekkel az alapokkal a befektetők részvénypiaci teljesítményekhez kötött hozamokat élvezhetnek a kötvénypiacokra jellemző tőkevédelem mellett – folytatta az alapkezelő vezetője.

Az infláció emelkedésével párhuzamosan emelkedő kötvénypiaci hozamszintek az év második felében lehetővé tették, hogy a tőkevédelem mellett minimumhozamot kínáló terméket dobjunk a piacra, ami rég nem látott ügyfélérdeklődés mellett 10 milliárd forintot meghaladó vagyonnal zárta a tőkegyűjtési időszakot. 2023-ban további határozott futamidejű tőkevédett részalapokat szándékozunk majd indítani

– magyarázta Komm Tibor. A magasba szökő infláció és a geopolitikai feszültségek a forint gyengülésével karöltve segítették a az Eurizon árupiaci alapjainak teljesítményét: a CIB Arany Alapok Részalapja több mint 3 százalékos pozitív teljesítménnyel zárta az évet, míg a CIB Nyersanyag Alapok Részalapja 30 százalék feletti hozamot ért el. (Ezen részalap hozamát a forint dollárral szembeni, körülbelül 15 százalékos gyengülése is segítette.)

Az infláció átformálta piacokat

2022. rendkívül fájdalmas év volt a tőkepiacoknak: az S&P 500 tőzsdeindex 2008 óta a legrosszabb éves teljesítményét hozta, a globális kötvénypiac egésze 70 éve nem látott árfolyamesésen volt túl, és ezekből adódóan a klasszikus 60/40-es portfólió hozama is 1979 óta először negatív volt. A kiábrándító teljesítmények oka a minden várakozást és 40 éves rekordokat megdöntő infláció, valamint a jegybankok erre válaszul adott agresszív szigorítási politikája volt. A befektetői hangulatot tovább rontotta az orosz-ukrán háború és az ennek nyomán megugró energia- és élelmiszerárak. Főként ezzel magyarázható az, hogy csak a nyersanyagpiaci eszközosztály teljesítménye volt pozitív a tavalyi évben A legfontosabb piacmozgató tehát az infláció és a monetáris szigor mértékének alakulása volt 2022-ben. A várakozások folyamatosan változtak, ami rendkívül bizonytalan és kockázatkerülő környezetet teremtett a befektetők számára – összegezte a tavalyi év fő drivereit Hajdu Egon, az Eurizon befektetési igazgatója.

Az S&P 500 árfolyama október 12-én elérte az éves mélypontját. Azóta pozitív fordulatot, erősebb kockázati étvágyat és emelkedő árfolyamokat látni, mivel az USA inflációs adata októberben, novemberben és decemberben is csökkent, ráadásul a várakozásoknál is nagyobb ütemben. Ez nagymértékben járult hozzá ahhoz a piaci várakozáshoz, ami szerint az USA túljutott az inflációs csúcson, így esetleg a FED is enyhíthet szigorán. Jó hír még és a pozitív piaci hangulatot növelte, hogy az euróövezetben hasonlóan csökken az inflációs dinamika. A jegybankok is reagáltak ezekre az eseményekre, hisz decemberben mind a FED, mind az EKB a korábbiakhoz képest kisebb mértékben, csak 50 bázisponttal emelte az irányadó kamatát. A kommunikáció hanneme viszont nem változott, 2022 végén is maradt a szigorú megközelítés – magyarázta a befektetési szakértő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2023 már a gazdasági teljesítményről szólhat

Az alapkezelő szakértői szerint a vezető gazdaságok túl vannak az inflációs csúcsokon, a befektetői fókusz idén a gazdasági aktivitásra helyeződik át, ezért a gazdasági növekedés alakulása és a bezető jegybankok monetáris politikája lehet a fő piacmozgató az idei évben. A munkaerőpiac feszes marad, ezért a FED-né, és az EKB-nál sem várható változás a tavaly év végi megközelítéshez képest, maradhatnak tehát a szigorúbb jegybankpolitikák – árulta el Hajdu Egon.

A részvényekben is lehet potenciál

Az Eurizon szakértői nem számolnak recesszióval sem az USA-ban, sem az euróövezetben, a kínai növekedésben pedig még egy nagyobb felíveléssel is kalkulálnak. A részvénypiaci befektetésekben is látnak lehetőséget a társaságnál. Az értékeltségek az USA piacát kivéve mindenhol a sok éves átlag alatt vannak, ami egy jó kiindulópont, de a fókusz nem ezen lesz, hanem a vállalati eredmények alakulásán. A fejlett térségben azonban a potenciál alatti gazdasági növekedés a vállalati szektor eredményeit is csökkentheti, főleg ott, ahol ez jelenleg a sok éves átlag felett áll. Az USA piaca ebben is túlértékeltséget mutat, ezért a társaság inkább az eurózóna és a fejlődő térség  részvénypiacát preferálja – magyarázta Hajdu Egon

Megközelítésünk ennek ellenére mégsem régiós, vagy szektorfókuszú, hanem ennél szelektívebb, mivel az általános részvénypiaci ellenszél erős marad 2023-ban a még mindig magas kamatok, az alacsony növekedés és a csökkenő eredményszámok miatt

– tette hozzá a szakértő. Részvénykiválasztásnál ezért az olyan erős fundamentumokkal rendelkező cégekre fókuszálnak, ahol erős a mérlegszerkezet, továbbá magasak és stabilok a marginok. Ebből következhet az, hogy értékalapú részvények jobban teljesíthetnek a növekedésieknél és más hasonló, szektorszintű preferenciák is kirajzolódhatnak, de ezek inkább csak következményei az értékalapú megközelítésnek – magyarázta Hajdu Egon. Ami pedig a nyersenyagpiacok idei kilátásait illeti, a társaság várakozásai enyhén pozitívak, főleg a kínai újranyitás okozta gazdasági élénkülés miatt – tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 30. 16:29
Kis-Benedek József, a 74 éves biztonságpolitikai szakértő, aki a múlt héten rosszul lett és elájult...
Holdblog  |  2023. március 30. 12:59
Mea culpa, de egyetlen szóval sem említettem még, hogy Venezuelában az ember vásároljon bármit is (r...
Bankmonitor  |  2023. március 30. 11:00
Korábban már írtunk az alapszámla jellemzőiről és díjazásáról szóló 262/2016. (VIII. 31.) Korm. rend...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?