15 °C Budapest
Stock market financial growth chart on dark background.

Eltűnik a CIB egyik népszerű szolgáltatása: ez jöhet helyette

2023. február 9. 11:15

Az elmúlt év egyértelműen a rövidkötvény-alapokról szólt a hazai piacon, és ez nem volt másképp az Eurizon Asset Managment Hungary-nél sem. Az alapkezelő továbbra is a tőkevédett konstrukciók mellett teszi le a voksát, befektetéseinél pedig kiemelt figyelmet fordít az ESG és az SRI szempontokra is. Az új márkanév bevezetési folyamata idén végbe mehet, ez a változás pedig az idén lejáró határozott futamidejű alapokat leszámítva az összes CIB név alatt futó alapot érinteni fogja – derült ki az alapkezelő csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol az is kiderült, milyen befektetési lehetőségekben látnak potenciált a társaság vezetői az idei évben.

Az elmúlt évben is nőtt az Eurizon Asset management Hungary Zrt. által a befektetési alapokban kezelt vagyon, a 2021 végi 523,6 milliárdról 8,4 százalékkal, 567,8 milliárd fölé tavaly december végére. Az alapkezelő szakértői szerint a tavalyi mozgások alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a 2022-es év a rövidkötvény-alapok éve volt. A piac mintegy 1450 milliárd forintos növekedéséből több mint 110 milliárdot az ilyen alapok realizáltak – árulta el Komm Tibor, az Eurizon Asset Management Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A kamatszintek jelentős emelkedése újraélesztette a tőkevédett származtatott alapok szegmensét: 2022-ben hat ilyen tőkevédett alappal jelentkezett a társaság, és 2023-ban is kitart a tőkevédett konstrukciók mellett, hiszen ezekkel az alapokkal a befektetők részvénypiaci teljesítményekhez kötött hozamokat élvezhetnek a kötvénypiacokra jellemző tőkevédelem mellett – folytatta az alapkezelő vezetője.

Az infláció emelkedésével párhuzamosan emelkedő kötvénypiaci hozamszintek az év második felében lehetővé tették, hogy a tőkevédelem mellett minimumhozamot kínáló terméket dobjunk a piacra, ami rég nem látott ügyfélérdeklődés mellett 10 milliárd forintot meghaladó vagyonnal zárta a tőkegyűjtési időszakot. 2023-ban további határozott futamidejű tőkevédett részalapokat szándékozunk majd indítani

– magyarázta Komm Tibor. A magasba szökő infláció és a geopolitikai feszültségek a forint gyengülésével karöltve segítették a az Eurizon árupiaci alapjainak teljesítményét: a CIB Arany Alapok Részalapja több mint 3 százalékos pozitív teljesítménnyel zárta az évet, míg a CIB Nyersanyag Alapok Részalapja 30 százalék feletti hozamot ért el. (Ezen részalap hozamát a forint dollárral szembeni, körülbelül 15 százalékos gyengülése is segítette.)

Az infláció átformálta piacokat

2022. rendkívül fájdalmas év volt a tőkepiacoknak: az S&P 500 tőzsdeindex 2008 óta a legrosszabb éves teljesítményét hozta, a globális kötvénypiac egésze 70 éve nem látott árfolyamesésen volt túl, és ezekből adódóan a klasszikus 60/40-es portfólió hozama is 1979 óta először negatív volt. A kiábrándító teljesítmények oka a minden várakozást és 40 éves rekordokat megdöntő infláció, valamint a jegybankok erre válaszul adott agresszív szigorítási politikája volt. A befektetői hangulatot tovább rontotta az orosz-ukrán háború és az ennek nyomán megugró energia- és élelmiszerárak. Főként ezzel magyarázható az, hogy csak a nyersanyagpiaci eszközosztály teljesítménye volt pozitív a tavalyi évben A legfontosabb piacmozgató tehát az infláció és a monetáris szigor mértékének alakulása volt 2022-ben. A várakozások folyamatosan változtak, ami rendkívül bizonytalan és kockázatkerülő környezetet teremtett a befektetők számára – összegezte a tavalyi év fő drivereit Hajdu Egon, az Eurizon befektetési igazgatója.

Az S&P 500 árfolyama október 12-én elérte az éves mélypontját. Azóta pozitív fordulatot, erősebb kockázati étvágyat és emelkedő árfolyamokat látni, mivel az USA inflációs adata októberben, novemberben és decemberben is csökkent, ráadásul a várakozásoknál is nagyobb ütemben. Ez nagymértékben járult hozzá ahhoz a piaci várakozáshoz, ami szerint az USA túljutott az inflációs csúcson, így esetleg a FED is enyhíthet szigorán. Jó hír még és a pozitív piaci hangulatot növelte, hogy az euróövezetben hasonlóan csökken az inflációs dinamika. A jegybankok is reagáltak ezekre az eseményekre, hisz decemberben mind a FED, mind az EKB a korábbiakhoz képest kisebb mértékben, csak 50 bázisponttal emelte az irányadó kamatát. A kommunikáció hanneme viszont nem változott, 2022 végén is maradt a szigorú megközelítés – magyarázta a befektetési szakértő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2023 már a gazdasági teljesítményről szólhat

Az alapkezelő szakértői szerint a vezető gazdaságok túl vannak az inflációs csúcsokon, a befektetői fókusz idén a gazdasági aktivitásra helyeződik át, ezért a gazdasági növekedés alakulása és a bezető jegybankok monetáris politikája lehet a fő piacmozgató az idei évben. A munkaerőpiac feszes marad, ezért a FED-né, és az EKB-nál sem várható változás a tavaly év végi megközelítéshez képest, maradhatnak tehát a szigorúbb jegybankpolitikák – árulta el Hajdu Egon.

A részvényekben is lehet potenciál

Az Eurizon szakértői nem számolnak recesszióval sem az USA-ban, sem az euróövezetben, a kínai növekedésben pedig még egy nagyobb felíveléssel is kalkulálnak. A részvénypiaci befektetésekben is látnak lehetőséget a társaságnál. Az értékeltségek az USA piacát kivéve mindenhol a sok éves átlag alatt vannak, ami egy jó kiindulópont, de a fókusz nem ezen lesz, hanem a vállalati eredmények alakulásán. A fejlett térségben azonban a potenciál alatti gazdasági növekedés a vállalati szektor eredményeit is csökkentheti, főleg ott, ahol ez jelenleg a sok éves átlag felett áll. Az USA piaca ebben is túlértékeltséget mutat, ezért a társaság inkább az eurózóna és a fejlődő térség  részvénypiacát preferálja – magyarázta Hajdu Egon

Megközelítésünk ennek ellenére mégsem régiós, vagy szektorfókuszú, hanem ennél szelektívebb, mivel az általános részvénypiaci ellenszél erős marad 2023-ban a még mindig magas kamatok, az alacsony növekedés és a csökkenő eredményszámok miatt

– tette hozzá a szakértő. Részvénykiválasztásnál ezért az olyan erős fundamentumokkal rendelkező cégekre fókuszálnak, ahol erős a mérlegszerkezet, továbbá magasak és stabilok a marginok. Ebből következhet az, hogy értékalapú részvények jobban teljesíthetnek a növekedésieknél és más hasonló, szektorszintű preferenciák is kirajzolódhatnak, de ezek inkább csak következményei az értékalapú megközelítésnek – magyarázta Hajdu Egon. Ami pedig a nyersenyagpiacok idei kilátásait illeti, a társaság várakozásai enyhén pozitívak, főleg a kínai újranyitás okozta gazdasági élénkülés miatt – tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm