20 °C Budapest
Doctor making ultrasound of thyroid gland to woman patient in clinic. Diagnosis and treatment of autoimmune thyroiditis concept

Működik a legális banki trükk: rengeteg spórolhatsz így az orvosnál, kórházakban

2022. november 17. 15:03

Az állami és magán szektor ellátási szempontból más és más tapasztalatokkal közelíthető meg. Az OTP Egészségpénztár friss felméréséből kiderült, hogy a 60 év felettiek 49%-a az állami rendeléseket választja. Ez viszont a kihasználtságát tekintve nem mindig elérhető opció. De mi a helyzet akkor, ha valaki a magánegészségügyi ellátást nem engedheti meg magának? Miként segíthet az egészségpénztári tagság a kiadások csökkentésében?

„Ha jó orvosi ellátást akarok, akkor magánintézménybe kell mennem, ami sokba kerül”. Az egészségügyi témák kapcsán nem ritkán találkozni ilyen vagy ehhez hasonló kijelentésekkel. Ugyanakkor a magán ellátásokat sokan nem engedhetik meg maguknak. Talán valahol ennek is köszönhető, hogy a 60 év feletti magyar lakosság 49%-a inkább az állami rendelések igénybevételét választja – derült ki az OTP Egészségpénztár által végzett Pulzus kutatásból. Viszont nem csak az életkor, számos más tényező is hatással lehet arra, hogy egy-egy vizsgálat vagy beavatkozás előtt az állami vagy a magán ellátás mellett tesszük le a voksunkat. A felmérés például arra is rávilágított, az országos átlagnál jellemzőbb a budapestiekre az, hogy többségében magánrendelésekre járnak (17%).

De tényleg különbséget kell tenni az ellátások típusa között? Közel sem. A két szolgáltatási forma valójában párban jár, és középúton találkozik egymással. Az egészségügy egy komplex rendszer, amelyben az állami és a magán ellátási forma egységet képez. A magán egészségbiztosítás kiegészítő szolgáltatásként van jelen, amely az állami egészségügyi ellátás tehermentesítését segíti azáltal, hogy lehetőséget teremt a sorban állás nélküli időpontkérésre. Ám ez az exkluzivitás olykor borsos összegekbe kerül.

A kutatásból kiesett adatok szerint az emberek zöme átlagosan havi 5 000 és 15 000 forintot költ egészségügyi célokra.

A legtöbbeknek a gyógyszerek jelentik a legnagyobb kiadást, erre nagyságrendileg több mint 4,5 milliárd forint kifizetés történt eddig az idei évben. Ennek is köszönhető, hogy a megkérdezettek 68%-a kifejezetten fontosnak tartja, hogy félretegyen egy meghatározott összeget a havi egészségügyi kiadások finanszírozására, 32% félre is tesz. Viszont sokan (29%) nem tudják, hogy az OTP Egészségpénztári kártya segítségével az egészségügyi kiadások széles skálája fedezhető mindössze egyetlen tagsággal.

Az egészségpénztári számla terhére többek között olyan kiadások is elszámolhatóak, mint a szemüveg, fogászat, nőgyógyászati/urológiai vizsgálat, babaápolási termékek, lakáscélú jelzáloghitel törlesztés.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Továbbá az egyenleg olyan élethelyzetekben is felhasználható, mint a szülés, beiskolázás, az idősgondozás, vagy a temetés költségeinek elszámolása. Amint az a felsorolásból is látszik, rengeteg területen igénybevehető, de pénztárcabarát jellemzője leginkább két kategóriában ismert: egészségügyi termékek vásárlása, például gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök (50%), illetve az egészségügyi ellátásban felmerülő költségek esetén (41%).

A rendszeres egészségpénztári befizetésekkel több mindent kipipálhatunk egyszerre: a saját kiadásaink mellett ugyanis a családtagjaink kiadásait is elszámolhatjuk, ha bejelentjük őket kedvezményezettként, így akár a gyermekeink, akár a szüleink vagy éppen a nagyszüleink egészségügyi és egyéb kiadásait is rendezhetjük az egészségszámlánkról, ezzel növelve a visszatérítés mértékét. Sőt társkártyával közvetlenül a családtagjaink is vásárolhatnak. A pénztári tagság másik előnye, hogy 20% adó-visszatérítéssel is élhetünk, ami akár 150 ezer forint is lehet évente. Valamint további 10% visszatérítésére is van lehetőség, amennyiben az átmenetileg szabad pénzünket 2 évre lekötjük, vagy szűrővizsgálatot (preventív szolgáltatást) veszünk igénybe – orvosi javaslatra, egészségpénztári számlán keresztül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem