-4 °C Budapest
Close-up of hands of businesswoman analyzing stock market charts and key performance indicators

Száguld a budapesti tőzsde: ezek a részvények húzták felfelé, kijöttek a friss adatok

2022. november 2. 12:33

Pozitív hangulatot hozott az október a Budapesti Értéktőzsdén – a BÉT első számú indexe, a BUX index 41 053,7 ponton zárt, amely 8,5 százalékos növekedést jelent szeptemberhez képest. A részvénypiac legnagyobb eseményének egyértelműen a Masterplast 9,2 milliárd forint értékű nyilvános részvénykibocsátása bizonyult a hónap során, a részvénypiaci összforgalom ezzel együtt mérsékelt volt, összesen 129,7 milliárd forintot tett ki, amely 6,5 milliárd forint napi forgalomnak felelt meg.

A hazai blue chipek versenyét ismét az OTP Bank nyerte, 69,2 milliárd forint havi forgalommal, amelyet a Richter 30,2 milliárd, a MOL pedig 24,2 milliárd forinttal követett. A befektetési szolgáltatók közül a Concorde zárt az élen, míg a második helyet a Wood&Company, a harmadikat az Erste Bank szerezte meg.

Amerikából jött a lökés

A nemzetközi tőkepiacokon a hónap során kiemelt érdeklődés kísérte az amerikai inflációs jelentést, amely emelkedő maginflációt és fogyasztói árindexet mutatott. Ennek hatására negatív befektetői hangulat lett úrrá a vezető tőzsdéken, amelyet az amerikai gyorsjelentési szezon várttól elmaradó eredményei tovább erősítettek. A hónap vége ugyanakkor fordulatot hozott a tengerentúlon, amelyet az addig irányt kereső európai tőzsdék is lekövettek. Az európai indexek emelkedését a csökkenő energiaárak szintén katalizálták.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe, a BUX index emelkedő tendenciát mutatott októberben – 41 053,7 ponton zárt, amely 8,5 százalékos emelkedést jelentett szeptemberhez képest. Legmagasabb értékét, 41 053,7 pontot, a hónap utolsó kereskedési napján, október 28-án érte el az index.

Száguld az OTP, Richter, MOL

A részvénypiac forgalmának számottevő hányadát ebben a hónapban is az OTP Bank papírjaival bonyolították le, összesen 69,2 milliárd forint értékben. A bankpapír erős hónapot tudhat maga mögött, amelyet a részvényárfolyam 14,2 százalékos emelkedése is jelez. Második, illetve harmadik helyen ismét a Richter és a MOL végzett, az előbbi 30,2 milliárd, az utóbbi 24,2 milliárd forintos forgalommal. A gyógyszeripari társaság szintén jelentős, 10,5 százalékos áremelkedéssel zárta az októbert. A közepes kapitalizációjú kibocsátók közül a Waberer’s, a Pannergy és az ALTEO árfolyama is pozitív trendet tudhat maga mögött – míg a logisztikai társaság kurzusa 7,1 százalékkal, az energetikában érdekelt Pannergy-ALTEO kettősből az előbbi vállalaté 7,7, utóbbié 8,0 százalékkal emelkedett októberben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A hazai tőkepiac figyelme októberben a Masterplast nyilvános rábocsátására (SPO) szegeződött – az építőipari társaság túljegyzéssel zárta a részvényértékesítést, majd végül 9,2 milliárd forint értékben vont be forrást, amely volumenét tekintve az elmúlt két évtized egyik kiemelkedő tranzakciója a Budapesti Értéktőzsdén.

Élen a Concorde

Az azonnali részvénypiac forgalma összességében 129,7 milliárd forintot tett ki októberben, amely kereskedési naponként átlagosan 6,5 milliárd forint forgalmat jelent. A befektetési szolgáltatók közül a Concorde került az első helyre októberben, 69,8 milliárd forinttal. A második helyet a Wood&Company szerezte meg, 61,9 milliárd forint forgalommal, a harmadik helyen pedig az Erste Bank futott be, 55,8 milliárd forinttal. Az árupiaci szekció 1,4 milliárdos forgalommal zárta a hónapot, ennek 49,5 százalékát a nagy olajtartalmú napraforgómag, 40,3 százalékát a fenntartható takarmánykukorica, 10,2 százalékát a fenntartható takarmánybúza tette ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 5. 15:51
Újonnan létrehozott posztra érkezett a Portfolio Csoport új munkatársa.
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05