14 °C Budapest
Global inflation rate 2022 problem stockmarket and risk asset stockmarket crash

Ingyenes tippek a tőzsdeguruktól: ide tedd a pénzed, ha félted a kegyetlen inflációtól

2022. május 9. 14:04

Amikor megtakarításunkat értékpapírokba fektetjük egy sor különböző kockázatú, futamidejű, összetételű eszköz közül kell választanunk. Egy dolog biztosan van amiben az összes befektetési tanácsadó is egyetértene mégpedig, hogy a pénzünket nem szabad egyetlen dologba fektetni hanem érdemes diverzifikálni, azaz különböző eszközökből egy portfóliót kialakítani, így ha az egyik eszköz árfolyama esni kezdene, a többi képes lehet kompenzálni a veszteséget. De hogy érdemes elkezdeni összeállítani a befektetési portfólió összeállítását, erre mutat három egyszerű, híres piaci gurutól származó módszert a CashTag, a Pénzcentrum videosorzata.

Ahogy a videóban is elhangzik, az ideális eszközmegosztás egy portfólión belül mindenki esetében különböző, hiszen az embereknek nem azonos a kockázattűrő képességünk, a hozamelvárásunk, a futamidő igényünk, egyszóval a terveik. Így aztán nem mindig érdemes már meglévő sablonokra hagyatkozni, amit nem mi, hanem valaki más rakott össze helyettünk. Léteznek azonban előre összeválogatott sablonok, amiket kitalálóik úgy alkottak meg, hogy azok bármilyen piaci körülmények között képesek legyenek hozamot szállítani a befektetőknek. Ezek segíthetnek kialakítani a saját stratégiánkat. Most három ismert piaci guru módszerét nézzük meg közelebbről.

Permanent Portfolio

Harry Browne amerikai író, politikus és befektetési tanácsadó a 80-as években dolgozta ki a Permanent, magyarul állandó portoliót. A cél az volt, ez az összetétel alacsony kockázat mellett nyereséges legyen gyakorlatilag bármilyen gazdasági környezetben.

Egy egyszerű de nagyszerű eszköz megosztást javasolt.  Legyen 4 db 25%-os, tehát egyenlő arányú rész és ezek legyenek:

 • 25%  részvény, ami a hozamért felel nyereséges piac idején
 • 25% hosszú lejáratú államkötvény alacsony infláció és monetárisan laza időszakokra
 • 25% cash, készpénz a likviditás miatt
 • 25% arany, hogy védelmet nyújtson az inflációs időszakokban

Brown ugye azzal érvelt, hogy a portfolió valamelyik eleme mindig jól teljesít. A kérdés már csak az volt, a maradék részek esetleges bezuhanása le tudja e húzni az egész portfoliót.

Ha 10 évet visszanézünk és összehasonlítjuk a teljesítményt az SP500 részvényindexel ( ami az 500 legnagyobb amerikai cég részvényeit tömöríri magába) akkor látható, hogy a részvények jócskán odaverték a Permanent Portfoliot. Ami viszont mindenképpen Brown összetétele mellett szól, hogy a portfolio hozama az elmúlt 10évre átlag éves 5% körüli és mindezt úgy,  hogy a befektető viszonylag ritkán kap infarktust ha ránéz a grafikonjára , tehát alacsony kockázatot kedvelőknek megfelelő lehet.

All-Weather Portfolio

A név is mutatja, minden időjárási viszonyok között jól teljesít, azaz a piac bármilyen mozgása közben hozamot képes termelni.  Raymond Dalio dollármilliárdos befektető és hedge fund menedzser alkotta meg az összetételt, akit a pénzügyi világ egyik legnagyobb újítójaként tartják számon.

Az All-Weather Portfolio kockázatosabb mint az előző Permanent portfolio, már csak a magasabb részvényhányad miatt is. Ugyanis Így néz ki:

 • 30% növekedési részvény
 • 40% hosszú államkötvény
 • 15% középtávú állampapír
 • 7,5% arany
 • 7,5% árupiac.

Dalio alapját szokták négy évszak alapnak is emlegetni és az ő értelmezésében ez a négy évszak a következő:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 • A vártnál magasabb infláció.
 • A vártnál alacsonyabb infláció.
 • A vártnál magasabb gazdasági növekedés.
 •  A vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés.

Ha 10 éves átlag éves hozamot nézünk 6%-ot látunk ami 1 %-al jobb mint a Permanetn Portfolio volt.  Előnye azzal szemben, hogy alaposabb a megosztás az alapon belül, ami tovább csökkenti a kockázatot. 

Rob Arnott Portfolio

Utoljára nézzünk egy még alaposabban diverzifikált közepes kockázatú portfóliót,  a Robb Arnot portfoliot. Nevét ugye a kitalálóról kapta,  Robert D. Arnott  amerikai vállalkozó, befektető, szerkesztő és író, aki a kvantitativ elemzésekkel foglalkozó cikkekre összpontosít .

Leegyszerűsítve a portfoliója úgs néz ki, hogy 60% csak fix kamatozású vállalati kötvényekbe és állampapírokba kerül, 30% részvényekbe de ebbe megjelenik az ingatlanszekor is szemben az előző 2-vel és 10% pedig árupiac.

Az árfolyam alakulása nagyon hasonló az előző All-Weather portfolióval de az alacsonyabb részvény kitettség miatt alatta mozog az annak.  Mindenesetre nagyjából a Permanent Portfolioval azonos átlag éves 4,8% a hozama az elmúlt 10 évben.

A Rob Arnot portfoliot és az All weather portfoliot érdemes lehet figyelni idén az árupiaci kitettségük miatt, mert ezen a piacon óriási mozgások vannak jelennek. Fontos megjegyezni, hogy ezek közepes kockázatú minta portfoliók, közel sem tőkevédett befektetések. Beeső piac idején a pénz vásárló értékének megőrzése lehet velük reális cél, emelkedő piac esetén az állampapírokénál magasabb hozam szerzés de mindkét esetben csak hosszú futamidővel valósulnak meg ezek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?