7 °C Budapest
Global inflation rate 2022 problem stockmarket and risk asset stockmarket crash

Ingyenes tippek a tőzsdeguruktól: ide tedd a pénzed, ha félted a kegyetlen inflációtól

2022. május 9. 14:04

Amikor megtakarításunkat értékpapírokba fektetjük egy sor különböző kockázatú, futamidejű, összetételű eszköz közül kell választanunk. Egy dolog biztosan van amiben az összes befektetési tanácsadó is egyetértene mégpedig, hogy a pénzünket nem szabad egyetlen dologba fektetni hanem érdemes diverzifikálni, azaz különböző eszközökből egy portfóliót kialakítani, így ha az egyik eszköz árfolyama esni kezdene, a többi képes lehet kompenzálni a veszteséget. De hogy érdemes elkezdeni összeállítani a befektetési portfólió összeállítását, erre mutat három egyszerű, híres piaci gurutól származó módszert a CashTag, a Pénzcentrum videosorzata.

Ahogy a videóban is elhangzik, az ideális eszközmegosztás egy portfólión belül mindenki esetében különböző, hiszen az embereknek nem azonos a kockázattűrő képességünk, a hozamelvárásunk, a futamidő igényünk, egyszóval a terveik. Így aztán nem mindig érdemes már meglévő sablonokra hagyatkozni, amit nem mi, hanem valaki más rakott össze helyettünk. Léteznek azonban előre összeválogatott sablonok, amiket kitalálóik úgy alkottak meg, hogy azok bármilyen piaci körülmények között képesek legyenek hozamot szállítani a befektetőknek. Ezek segíthetnek kialakítani a saját stratégiánkat. Most három ismert piaci guru módszerét nézzük meg közelebbről.

Permanent Portfolio

Harry Browne amerikai író, politikus és befektetési tanácsadó a 80-as években dolgozta ki a Permanent, magyarul állandó portoliót. A cél az volt, ez az összetétel alacsony kockázat mellett nyereséges legyen gyakorlatilag bármilyen gazdasági környezetben.

Egy egyszerű de nagyszerű eszköz megosztást javasolt.  Legyen 4 db 25%-os, tehát egyenlő arányú rész és ezek legyenek:

  • 25%  részvény, ami a hozamért felel nyereséges piac idején
  • 25% hosszú lejáratú államkötvény alacsony infláció és monetárisan laza időszakokra
  • 25% cash, készpénz a likviditás miatt
  • 25% arany, hogy védelmet nyújtson az inflációs időszakokban

Brown ugye azzal érvelt, hogy a portfolió valamelyik eleme mindig jól teljesít. A kérdés már csak az volt, a maradék részek esetleges bezuhanása le tudja e húzni az egész portfoliót.

Ha 10 évet visszanézünk és összehasonlítjuk a teljesítményt az SP500 részvényindexel ( ami az 500 legnagyobb amerikai cég részvényeit tömöríri magába) akkor látható, hogy a részvények jócskán odaverték a Permanent Portfoliot. Ami viszont mindenképpen Brown összetétele mellett szól, hogy a portfolio hozama az elmúlt 10évre átlag éves 5% körüli és mindezt úgy,  hogy a befektető viszonylag ritkán kap infarktust ha ránéz a grafikonjára , tehát alacsony kockázatot kedvelőknek megfelelő lehet.

All-Weather Portfolio

A név is mutatja, minden időjárási viszonyok között jól teljesít, azaz a piac bármilyen mozgása közben hozamot képes termelni.  Raymond Dalio dollármilliárdos befektető és hedge fund menedzser alkotta meg az összetételt, akit a pénzügyi világ egyik legnagyobb újítójaként tartják számon.

Az All-Weather Portfolio kockázatosabb mint az előző Permanent portfolio, már csak a magasabb részvényhányad miatt is. Ugyanis Így néz ki:

  • 30% növekedési részvény
  • 40% hosszú államkötvény
  • 15% középtávú állampapír
  • 7,5% arany
  • 7,5% árupiac.

Dalio alapját szokták négy évszak alapnak is emlegetni és az ő értelmezésében ez a négy évszak a következő:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • A vártnál magasabb infláció.
  • A vártnál alacsonyabb infláció.
  • A vártnál magasabb gazdasági növekedés.
  •  A vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés.

Ha 10 éves átlag éves hozamot nézünk 6%-ot látunk ami 1 %-al jobb mint a Permanetn Portfolio volt.  Előnye azzal szemben, hogy alaposabb a megosztás az alapon belül, ami tovább csökkenti a kockázatot. 

Rob Arnott Portfolio

Utoljára nézzünk egy még alaposabban diverzifikált közepes kockázatú portfóliót,  a Robb Arnot portfoliot. Nevét ugye a kitalálóról kapta,  Robert D. Arnott  amerikai vállalkozó, befektető, szerkesztő és író, aki a kvantitativ elemzésekkel foglalkozó cikkekre összpontosít .

Leegyszerűsítve a portfoliója úgs néz ki, hogy 60% csak fix kamatozású vállalati kötvényekbe és állampapírokba kerül, 30% részvényekbe de ebbe megjelenik az ingatlanszekor is szemben az előző 2-vel és 10% pedig árupiac.

Az árfolyam alakulása nagyon hasonló az előző All-Weather portfolióval de az alacsonyabb részvény kitettség miatt alatta mozog az annak.  Mindenesetre nagyjából a Permanent Portfolioval azonos átlag éves 4,8% a hozama az elmúlt 10 évben.

A Rob Arnot portfoliot és az All weather portfoliot érdemes lehet figyelni idén az árupiaci kitettségük miatt, mert ezen a piacon óriási mozgások vannak jelennek. Fontos megjegyezni, hogy ezek közepes kockázatú minta portfoliók, közel sem tőkevédett befektetések. Beeső piac idején a pénz vásárló értékének megőrzése lehet velük reális cél, emelkedő piac esetén az állampapírokénál magasabb hozam szerzés de mindkét esetben csak hosszú futamidővel valósulnak meg ezek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm