Woman adding a coin to savings in a piggy bank.

Erre spórol a legtöbb magyar: nekik nem csak álom egy jobb élet

2021. június 16. 15:36

Egy nyaralás, a ruhatár bővítése, az otthon felújítása, egy autó vagy elektronikai eszköz vásárlása, saját ingatlan, vagy nyaraló vásárlása – ezek a legnépszerűbb megtakarítási célok Magyarországon egy kutatásának alapján. Ugyanakkor a lakosság csupán 40 százaléka rendelkezik lekötve vagy befektetési termékben tartott megtakarítással. 

Legtöbbünk időről időre újabb célokat tűz ki maga elé, a következő lépés megtétele sokakat inspirál, lelkesít. Több összetevője lehet azonban annak, hogy sikerül-e ezeket elérnünk. Néhányan csak a tervezgetésig jutnak, mások pedig reálisabb célokat tűznek ki, vagy csak egyszerűen sikeresebbek a végrehajtásukban. Céljaink eléréséhez persze sokszor a személyes elhatározás mellett az anyagi feltételek megteremtése is szükséges, legyen szó például a kert megújításáról, a várva várt nyaralásról, vagy egy új lakás megvásárlásáról. A kutatások alapján tudatos megtakarítással a magyarok közül kevesen készülnek céljaik megvalósítására. Az OTP Bank 2020-ban készült reprezentatív kutatásából az derül ki, hogy a megkérdezettek csupán 40 százaléka rendelkezik pénzintézetben lekötve vagy befektetési termékben tartott megtakarítással, mindössze 45 százalék készít akár egy hónapra előre pénzügyi terveket, és több mint a felüknek (60%) nincs pénzintézetben lekötve vagy befektetési termékben tartott megtakarítása.

Álmai mindenkinek vannak, ugyanakkor azt látjuk, hogy sokkal kevesebben vannak, akik terveket is készítenek és még kevesebben, akik megteszik az első lépéseket. Ennek számos oka lehet, például sokan nem szeretnek a pénzügyekkel foglalkozni, vagy éppen azt az összeget, amelyet rendszeresen félre tudnának tenni túl alacsonynak gondolják

 – mondta el Nyitrai Győző, az OTP Bank Retail Megtakarítási Igazgatóság igazgatója. A rendszeres, kisösszegű megtakarítással hosszútávon, akár a leginkább vágyott megtakarítási célok is elérhetőek. 

1. Nyaralás, belföldön vagy külföldön

Az elmúlt másfél év többnyire bezártságban töltött ideje után a nyaralás gondolata még erősebben csábíthatja az embereket. Akár külföldön, akár belföldön szeretnék megvalósítani a feltöltődést, pihenést – egy nagyobb nyaralásra érdemes előre felkészülni. Az utazáson, szálláson, az étkezésen, valamint a biztosításon túl javasolt számolni a belépőjegyek költségével is, legyen szó a kulturális programokról, történelmi, vagy egyéb látnivalókról. A tavalyi évben a a kutatásban részt vevők majdnem negyede megnevezte a nyaralást, mint anyagi vonatkozású célt, amit szeretne elérni az elkövetkezendő néhány évben.

2. Autóvásárlás

Gyerekkorban, kamaszként sokak nagy vágya a saját autó. Azonban felnőve szembesülhetünk azzal, hogy mekkora anyagi áldozattal jár valójában a saját jármű. Akár új, akár használt autót szeretnénk megvásárolni mindenképp szükséges, hogy előre felkészüljünk egy ilyen kiadásra, sőt a későbbi szervizelés költségeire is. Ha viszont már megvan a szükséges összeg a saját autóval időt takaríthatunk meg, illetve óriási szabadságot is ad az új jármű. Nem véletlen, hogy az Öngondoskodási indexben a megkérdezettek 20 százalékaa jelölte meg az autóvásárlást, mint megvalósítandó célt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hasonlítsd össze az elérhető autóhiteleket a Pénzcentrum kalkulátorában. KATT!

3. Otthon felújítása, korszerűsítése

A koronavírus megjelenése óta lényegesen több időt töltöttünk otthonainkban, ezért azok szerepe felértékelődött. A tavalyi évben sem csökkent az ilyen jellegű beruházásokat tervezők száma, sőt a támogatásoknak köszönhetően inkább növekedni fog az otthonbővítések, felújítások száma. A 2020-as évben az emberek ötöde tűzte ki célul otthona felújítását, korszerűsítését a bank kutatása szerint.

4. Saját ingatlan

Ha még nem rendelkezünk saját otthonnal, a telek, a föld, a ház, vagy lakás megvásárlása is egy olyan cél, amit előbb-utóbb szeretnénk megvalósítani. Az OTP Öngondoskodási Index kutatás szerint közel minden 10. ember tervez telket vagy földet vásárolni a jövőben, és a megkérdezettek 11 százaléka ingatlant. Ennek azonban egy olyan volumenű anyagi vonatkozása van, amire valóban érdemes dedikáltan minél korábban elkezdeni a megtakarítást.

5. Felkészülve mindenre

A megkérdezettek 35 százaléka válaszolta, hogy romlott a háztartása anyagi helyzete. Közülük minden második kénytelen volt hozzányúlni megtakarításaihoz. Ennek fényében nem meglepő, hogy az emberek 17 százaléka tűzte ki célul tavaly, hogy az elkövetkezendő években szeretne pénzt megtakarítani ilyen helyzetekre. A váratlan helyzetekre való felkészülés fontosságát és az emberek egyre növekvő tudatosságát is mutatja, hogy 2012 óta majdnem kétszer annyian jelölték meg célként az anyagi tartalék képzését váratlan helyzetekre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 6. 11:38
Miért sznik meg az Érd TV lineáris adása és miért választották inkább azt, hogy a YouTube-ra gyártan...
Kasza Elliott-tal  |  2022. augusztus 6. 07:00
Elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizet részvényekrl, sorba is rendeztem ket gyorsan, itt...
Holdblog  |  2022. augusztus 6. 06:56
Volt már amerikai steaktérkép és európai strandverseny, most mutatjuk, sörgyártásban mely nemzetek a...
FudgElliott  |  2022. augusztus 5. 17:36
Mivel mindenkit a rezsi kérdés foglalkoztat, gondoltam ránézek a holland gáz tzsdére, milyen fázisáb...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 7. vasárnap
Ibolya
31. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 7. 16:08