Romokban a családi kassza: súlyos adatok érkeztek a magyarokról

Romokban a családi kassza: súlyos adatok érkeztek a magyarokról

2020. november 4. 09:55

Bár az öngondoskodási index évek óta először növekedni kezdett, a járvány rányomta a bélyegét a megtakarításokra. Ritka, aki most tud többet félretenni, sokaknak pedig hozzá kellett nyúlniuk eddig eltett pénzükhöz.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2011 óta méri a lakosság öngondoskodási szokásait az OTP Bank, 2016 óta csökken az ezt megmutató index. 1500 bankszámlával rendelkező embert kérdeztek meg, az adatok reprezentatívak, az adatokra jelentősen rányomta a bélyegét az adatokra - vezette fel a prezentációt Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a bank ma reggeli sajtótájékoztatóján. A válaszadók 35%-ának romlott az anyagi helyzete a pandémia kapcsán, 8 százalék pedig elveszítette az állását.

A legkomolyabb változás, hogy a száz elemből álló öngondoskodási csökkenő tendenciája idén egy pontos növekedéssel sok év után megfordult.

Így jelenleg 35 ponton van, noha a takarékossági kedv csökkent: 40 százaléknak van a megkérdezettek közül megtakarítása a 16 kiemelten kezelt típus valamelyikében.A friss felmérésben a pénzpiaci termékkel nem rendelkezők 8 százaléka mondta azt, hogy a háztartása anyagi helyzete megengedné, hogy valamilyen összeget rendszeresen félretegyen, vagyis a többségüknek nincs erre lehetőségük. Az iskolázottabbaknak és a vagyonosabbaknak továbbra is több félretett javuk van, a fiataloknak az átlagnál 20 százalékkal kevesebb megtakarítása van, mint az átlagnak.

Arra a kérdésre, hogy mindezek mellett hogyan növekedhetett egy ponttal az összesített index, azt felelte: a megtakarítások fontossága javult, azaz egyre többen érzik a jelentősségét, emellett egyre többen váltják valóra.

Nem meglepő módon a járvány kapcsán mindössze kilenc százalék kezdett el többet félretenni. A legtöbben - 42% - szerint most többet kéne tartalékolni, de ezt nem tudják megtenni. Sokaknak hozzá kellett nyúlnia a megtakarításaihoz, a többség ezt a félretett készpénzével tette meg, de voltak, akik a lekötött összegeik egy részét is felhasználták. Elhangzott, hogy a felmérés szerint az emberek 47 százaléka otthon is tart megtakarított pénzt, közel negyedük pedig kizárólag a párnacihában bízik. A többség ennek okaként azt jelölte meg, hogy azonnal kéznél legyen az összeg, esetleg az túl kicsi, vagy a közeljövőben fel kívánja használni. Persze sokan elindultak a befektetési alapok és állampírok preferálása felé.

Kovács Antal felhívta a figyelmet az évek óta jelentős nyugdíjparadoxonra, amely némi elmozdulás mellett idén is szilárd. E szerint bár a válaszadók kis híján háromnegyede szerint kizárólag az államé a feladat, hogy gondoskodjon időskori ellátásukról, 65 százalékuk szerint az adóforintokból finanszírozott nyugdíj nem lesz elegendő. Ehhez kapcsolódó adat, hogy a felmértek mindössze 25 százaléka vállalná, hogy félretesz 71 éves koráig havonta. Összesítésben beszédes adat: annak a hatvan százaléknak a közel háromnegyede, akinek nincs banki megtakarítása, úgy nyilatkozott: nem is lenne lehetősége rá, hogy legyen, még kis összegben sem.


Forrás: OTP Bank

Ha a gyerekeket már fiatal korukban arra nevelik, hogy tegyék félre a zsebpénzüket, az segíthet, hogy ebben szocializálódjanak, jobban tudjanak önkontrollt gyakorolni - mondta el Mihály Nikolett gazdaságpszichológus, az ELTE egyetemi docense. A bankvezető által elmondott információra, miszerint javult a pénzintézetekkel kapcsolatos bizalom, hozzátette: ez ennek ellenére sem erős, emellett önmagunkkal kapcsolatban sem. Sokan szoronganak attól, hogy nem tudják megfelelően kezelni az anyagiakat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hozzátette, mindezek javítására a pénzügyi intelligenciát szükséges fejleszteni, amely szerinte egyaránt feladata a kormánynak és a bankszektornak. E szerint fontos elérni, hogy azon túl, hogy meg tudjuk keresni a számunkra szükséges összeget, meg tudjuk védeni magunkat a pénzügyi ragadozóktól - például egy olyan szomszédtól vagy kollégától, aki kölcsön kér, de nem adja vissza. Ezek azonban mi is lehetünk, ha például impulzus vásárlások során annyit költünk, hogy nem tudunk félrerakni eleget.

A szakértő ugyanakkor hozzátette: egy olyan krízis után, mint a mostani, általában többen kezdenek el takarékoskodni.

Emellett elhangzott, hogy bár ahol régebb óta működik piacgazdaság, mint nálunk, ott általában tudatosabbak az emberek az anyagiakat illetően, abból a 12 országból, ahol az OTP jelen van, Magyarország áll a legjobban. Emellett egy év alatt 45-ről 49 százalékra nőtt a rövid és hosszabb távra pénzügyi tervet készítők aránya. Nálunk a bank egészére vonatkozóan az átlagos megtakarított összeg havonta ugyanis 37-38 ezer forint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?