17 °C Budapest
Romokban a családi kassza: súlyos adatok érkeztek a magyarokról

Romokban a családi kassza: súlyos adatok érkeztek a magyarokról

2020. november 4. 09:55

Bár az öngondoskodási index évek óta először növekedni kezdett, a járvány rányomta a bélyegét a megtakarításokra. Ritka, aki most tud többet félretenni, sokaknak pedig hozzá kellett nyúlniuk eddig eltett pénzükhöz.

2011 óta méri a lakosság öngondoskodási szokásait az OTP Bank, 2016 óta csökken az ezt megmutató index. 1500 bankszámlával rendelkező embert kérdeztek meg, az adatok reprezentatívak, az adatokra jelentősen rányomta a bélyegét az adatokra - vezette fel a prezentációt Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a bank ma reggeli sajtótájékoztatóján. A válaszadók 35%-ának romlott az anyagi helyzete a pandémia kapcsán, 8 százalék pedig elveszítette az állását.

A legkomolyabb változás, hogy a száz elemből álló öngondoskodási csökkenő tendenciája idén egy pontos növekedéssel sok év után megfordult.

Így jelenleg 35 ponton van, noha a takarékossági kedv csökkent: 40 százaléknak van a megkérdezettek közül megtakarítása a 16 kiemelten kezelt típus valamelyikében.A friss felmérésben a pénzpiaci termékkel nem rendelkezők 8 százaléka mondta azt, hogy a háztartása anyagi helyzete megengedné, hogy valamilyen összeget rendszeresen félretegyen, vagyis a többségüknek nincs erre lehetőségük. Az iskolázottabbaknak és a vagyonosabbaknak továbbra is több félretett javuk van, a fiataloknak az átlagnál 20 százalékkal kevesebb megtakarítása van, mint az átlagnak.

Arra a kérdésre, hogy mindezek mellett hogyan növekedhetett egy ponttal az összesített index, azt felelte: a megtakarítások fontossága javult, azaz egyre többen érzik a jelentősségét, emellett egyre többen váltják valóra.

Nem meglepő módon a járvány kapcsán mindössze kilenc százalék kezdett el többet félretenni. A legtöbben - 42% - szerint most többet kéne tartalékolni, de ezt nem tudják megtenni. Sokaknak hozzá kellett nyúlnia a megtakarításaihoz, a többség ezt a félretett készpénzével tette meg, de voltak, akik a lekötött összegeik egy részét is felhasználták. Elhangzott, hogy a felmérés szerint az emberek 47 százaléka otthon is tart megtakarított pénzt, közel negyedük pedig kizárólag a párnacihában bízik. A többség ennek okaként azt jelölte meg, hogy azonnal kéznél legyen az összeg, esetleg az túl kicsi, vagy a közeljövőben fel kívánja használni. Persze sokan elindultak a befektetési alapok és állampírok preferálása felé.

Kovács Antal felhívta a figyelmet az évek óta jelentős nyugdíjparadoxonra, amely némi elmozdulás mellett idén is szilárd. E szerint bár a válaszadók kis híján háromnegyede szerint kizárólag az államé a feladat, hogy gondoskodjon időskori ellátásukról, 65 százalékuk szerint az adóforintokból finanszírozott nyugdíj nem lesz elegendő. Ehhez kapcsolódó adat, hogy a felmértek mindössze 25 százaléka vállalná, hogy félretesz 71 éves koráig havonta. Összesítésben beszédes adat: annak a hatvan százaléknak a közel háromnegyede, akinek nincs banki megtakarítása, úgy nyilatkozott: nem is lenne lehetősége rá, hogy legyen, még kis összegben sem.


Forrás: OTP Bank

Ha a gyerekeket már fiatal korukban arra nevelik, hogy tegyék félre a zsebpénzüket, az segíthet, hogy ebben szocializálódjanak, jobban tudjanak önkontrollt gyakorolni - mondta el Mihály Nikolett gazdaságpszichológus, az ELTE egyetemi docense. A bankvezető által elmondott információra, miszerint javult a pénzintézetekkel kapcsolatos bizalom, hozzátette: ez ennek ellenére sem erős, emellett önmagunkkal kapcsolatban sem. Sokan szoronganak attól, hogy nem tudják megfelelően kezelni az anyagiakat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzátette, mindezek javítására a pénzügyi intelligenciát szükséges fejleszteni, amely szerinte egyaránt feladata a kormánynak és a bankszektornak. E szerint fontos elérni, hogy azon túl, hogy meg tudjuk keresni a számunkra szükséges összeget, meg tudjuk védeni magunkat a pénzügyi ragadozóktól - például egy olyan szomszédtól vagy kollégától, aki kölcsön kér, de nem adja vissza. Ezek azonban mi is lehetünk, ha például impulzus vásárlások során annyit költünk, hogy nem tudunk félrerakni eleget.

A szakértő ugyanakkor hozzátette: egy olyan krízis után, mint a mostani, általában többen kezdenek el takarékoskodni.

Emellett elhangzott, hogy bár ahol régebb óta működik piacgazdaság, mint nálunk, ott általában tudatosabbak az emberek az anyagiakat illetően, abból a 12 országból, ahol az OTP jelen van, Magyarország áll a legjobban. Emellett egy év alatt 45-ről 49 százalékra nőtt a rövid és hosszabb távra pénzügyi tervet készítők aránya. Nálunk a bank egészére vonatkozóan az átlagos megtakarított összeg havonta ugyanis 37-38 ezer forint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 30. 09:44
Az elmúlt hetekben írt kötvénypiaci cikkeim hatására meglepen sok lakossági kérdés és visszajelzés j...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 30. 09:09
A CSOk bevezetésekor még büntetkamattal akarták elejét venni, hogy olyanok is felvegyék a támogatást...
MEDIA1  |  2022. szeptember 30. 09:05
A jöv évi immáron az X-Faktor 12. évada lesz.
KonyhaKontrolling  |  2022. szeptember 30. 07:35
A külföldi és belföldi pénzügyi tudatosság csoportokban örök téma a FIRE, azaz a financial indepence...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?