33 °C Budapest
Ezekkel a befektetési alapokkal a járvány ellenére is nagyot lehetett kaszálni Magyarországon

Ezekkel a befektetési alapokkal a járvány ellenére is nagyot lehetett kaszálni Magyarországon

2020. június 26. 22:01

A Covid-krízis közepe óta komoly emelkedést láthattunk a világ tőzsdéin, ennek köszönhetően pedig a magyar befektetési alapok is elkezdtek magukra találni. Voltak olyan alapok, amelyek 30-40%-os visszapattanásokat produkáltak az idei mélypontjukról. Sajnos nem minden alap talált magára azok közül, amelyek a Covid-krízis alatt nagyobb ütést szenvedtek el.

Bár az elmúlt 1-2 héten nem volt a legjobb a hangulat a tőzsdéken, június elejéig szépen visszapattantak a piacok a március közepén elért mélyponthoz képest - írja a Portflio. A javuló hangulat a Magyarországon kezelt befektetési alapok hozamára is jótékonyan hatott: míg március 14-én 120 hazai alap-sorozat volt 20% fölötti mínuszban, ma már alig 22-nél látható ilyen mértékű veszteség.

Összesen több mint 200 alap hozama pluszban van már az év eleje óta, a fent említett dátumnál alig 70 pluszos alapot láthattunk.

Többnyire elkezdtek visszakapaszkodni azok az alapok, amelyek a legnagyobb bukást szenvedték el a Covid-krízis alatt: a március 14-e körül 47%-os mínuszt mutató Dialóg Expander már csak 33%-os mínuszban van, az Accorde Spartan 42%-os mínusza 31%-ra mérséklődött. Lassan, óvatosan a Supra is elkezdte ledolgozni a 38% körüli veszteséget, de ez valószínűleg egy lassabb menet lesz, hiszen az alapkezelő láthatólag jelentősen csökkentette az alap kockázatos befektetéseit.

A tőzsdék idei mélypontja óta azért elég szép kis emelkedéseket láthattunk az alapok között: akár 30-40%-ot is visszapattanhattak egyes portfóliók, mióta a Covid-krízis összeomlasztotta a piacokat. A legnagyobb emelkedést az Erste DPM európai részvénypiacokon befektető alap produkálta, de jól teljesítettek az orosz és lengyel alapok is. A legtöbb visszapattanó alapnak még mindig van mit ledolgoznia, az orosz és lengyel alapok még mindig durva mínuszban vannak az év eleje óta.

A legnagyobb alapok közt is egyre derűsebb a helyzet: az ingatlanalapok szépen átvészelték a krízisidőszakot, azok az alapok pedig, melyek nagyot buktak, szinte már le is dolgozták a mínuszt a Supra kivételével. Több olyan alap is volt, amely nemcsak átvészelte a krízist, de szép hozammal is jutalmazta a befektetőit: az év eleje óta eddig az OTP Sigma és a Budapest NEXT technológiai alap teljesített a legjobban a forintos, lakossági alapok közül.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Végül fontos megjegyezni, hogy a befektetési alapok hosszú távú befektetési stratégiát követnek, nem érdemes 1-2 nap árfolyammozgása miatt pánikolni, kapkodni vagy egyéb befektetési döntéseket hozni. A most nagyot eső alapok többnyire mind 3-5 éves befektetési időtávra ajánlottak. A cikk célja bizonyos piaci események értelmezése, nem pedig ösztönzés bármilyen kereskedési ügylet végrehajtására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 30. 11:59
“A 2008-ban telenyomták a gazdaságokat pénzzel. Mindenki azt mondta – ti is –  hogy ebből jele...
Kiszámoló  |  2022. június 29. 21:59
Emlékszünk még, amikor a kormány ingyenessé tette a kéményseprést a lakosságnak? Nem, nem arra, hogy...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?