0 °C Budapest

Ezekkel a befektetési alapokkal a járvány ellenére is nagyot lehetett kaszálni Magyarországon

2020. június 26. 22:01

A Covid-krízis közepe óta komoly emelkedést láthattunk a világ tőzsdéin, ennek köszönhetően pedig a magyar befektetési alapok is elkezdtek magukra találni. Voltak olyan alapok, amelyek 30-40%-os visszapattanásokat produkáltak az idei mélypontjukról. Sajnos nem minden alap talált magára azok közül, amelyek a Covid-krízis alatt nagyobb ütést szenvedtek el.

Bár az elmúlt 1-2 héten nem volt a legjobb a hangulat a tőzsdéken, június elejéig szépen visszapattantak a piacok a március közepén elért mélyponthoz képest - írja a Portflio. A javuló hangulat a Magyarországon kezelt befektetési alapok hozamára is jótékonyan hatott: míg március 14-én 120 hazai alap-sorozat volt 20% fölötti mínuszban, ma már alig 22-nél látható ilyen mértékű veszteség.

Összesen több mint 200 alap hozama pluszban van már az év eleje óta, a fent említett dátumnál alig 70 pluszos alapot láthattunk.

Többnyire elkezdtek visszakapaszkodni azok az alapok, amelyek a legnagyobb bukást szenvedték el a Covid-krízis alatt: a március 14-e körül 47%-os mínuszt mutató Dialóg Expander már csak 33%-os mínuszban van, az Accorde Spartan 42%-os mínusza 31%-ra mérséklődött. Lassan, óvatosan a Supra is elkezdte ledolgozni a 38% körüli veszteséget, de ez valószínűleg egy lassabb menet lesz, hiszen az alapkezelő láthatólag jelentősen csökkentette az alap kockázatos befektetéseit.

A tőzsdék idei mélypontja óta azért elég szép kis emelkedéseket láthattunk az alapok között: akár 30-40%-ot is visszapattanhattak egyes portfóliók, mióta a Covid-krízis összeomlasztotta a piacokat. A legnagyobb emelkedést az Erste DPM európai részvénypiacokon befektető alap produkálta, de jól teljesítettek az orosz és lengyel alapok is. A legtöbb visszapattanó alapnak még mindig van mit ledolgoznia, az orosz és lengyel alapok még mindig durva mínuszban vannak az év eleje óta.

A legnagyobb alapok közt is egyre derűsebb a helyzet: az ingatlanalapok szépen átvészelték a krízisidőszakot, azok az alapok pedig, melyek nagyot buktak, szinte már le is dolgozták a mínuszt a Supra kivételével. Több olyan alap is volt, amely nemcsak átvészelte a krízist, de szép hozammal is jutalmazta a befektetőit: az év eleje óta eddig az OTP Sigma és a Budapest NEXT technológiai alap teljesített a legjobban a forintos, lakossági alapok közül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Végül fontos megjegyezni, hogy a befektetési alapok hosszú távú befektetési stratégiát követnek, nem érdemes 1-2 nap árfolyammozgása miatt pánikolni, kapkodni vagy egyéb befektetési döntéseket hozni. A most nagyot eső alapok többnyire mind 3-5 éves befektetési időtávra ajánlottak. A cikk célja bizonyos piaci események értelmezése, nem pedig ösztönzés bármilyen kereskedési ügylet végrehajtására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 9. 14:06
Egy osztrák újságíró lejáratásában vett részt, most az állami médiaszolgáltató megjutalmazta Meszes...
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 9. 08:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Holdblog  |  2023. december 9. 06:48
Kijöttek a legfrissebb PISA-eredmények, amelyekben a diákok teljesítményét mérik hosszú idősoron, és...
Kiszámoló  |  2023. december 8. 19:24
Kiderültek a részletek az új villanyautós pályázatról, az eddigi legbőkezűbbre sikeredett. Csak váll...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 9. 19:21
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem