27 °C Budapest
Ez lehet a koronavírus-járvány után a jövő nagy befektetése

Ez lehet a koronavírus-járvány után a jövő nagy befektetése

2020. március 20. 17:15

Pénzt is keresnél és a bolygótis védenéd? Nos, neked lehet jó megoldás az ESG, vagyis az environmental, social és governance tényezőket előnybe helyező szemlélet. Mostani szakértői írásában az ESG szempontjából legfejlettebb és legelmaradottabb régiókat mutatjabe az Aegon Alapkezelő, betekintve kicsit a kulisszák mögé, és bemutatva az egyes régiókban rejlő lehetőségeket, vagy kockázatokat.

Az ESG befektetésekről, vagyis az environmental, social és governance tényezőket előnybe helyező szemléletről már írtunk itt a Pénzcentrumon. Mostani összefoglalóinkban többek között az alábbi szakmai kérdésekre kerestük a választ:

 • Mi az ESG jelentősége a befektetéseknél?
 • Melyek a legnagyobb tévhitek az ESG befektetések kapcsán?
 • Milyen magyarországi vonatkozásai vannak az ESG-nek?

A legjobban teljesítő ESG régiók

Skandinávia, Benelux-államok, Németország, Franciaország és az Egyesült Államok - ezek a régiók alkotják a Top 5 listát az ESG szempontok figyelembevételével. Ez persze rendkívül nagy meglepetést azoknak sem okozhat, akik csak kevésbé jártasak a befektetés-elemzések világában. Az eredmények ugyanis erős korrelációt mutatnak más, modern szemléletű törekvésekkel.

A legfejlettebb ESG régiók mintegy 10 évvel ezelőtt kezdtek el komolyabban és tudatosan foglalkozni az environmental, social és governance tényezőkkel, megértetve ezek jelentőségét a gazdasági szereplőkkel.

Fontos egy jó ESG-score

Egy kiváló ESG score, vagyis az ESG követelményeknek való megfelelés értékelése a vállalatoknak és a befektetőknek is pozitívum, hiszen mindkét félnek előnyöket kínál:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 • 1. Minél adaptívabb egy gazdálkodó szervezet ESG szempontból, annál valószínűbb, hogy több pénzt és tőkét tud bevonzani a finanszírozáshoz. Ez pedig kényelmes mozgásteret biztosít a számára, hiszen így bőséges likviditás mellett, viszonylag olcsón finanszírozhatja magát.
 • 2. Befektetői szempontból a legnagyobb előnyt a szarvashibák elkerülése jelenti. Közben egyre több befektető tekinti "hozamnak" a közösségi célok teljesülését, valamint a természeti- és emberi erőforrások kizsákmányolásának visszaszorítását.

Sereghajtó ESG régiók

Ázsia és Afrika ipari régiói vezetik a negatív listát, amiben szintén semmi leglepő nincs. Ebben a régióban sajnos:

 • elég sok esetben keményen kizsákmányolják az emberi erőforrásokat a munkaadók, visszaélve a kereslet-kínálat torzulásával,
 • jól ismert fogalom a gyermekmunka,
 • elmaradottak a környezetvédelmi előírások, és gyakran be sem tartják azokat a termelőegységek,
 • sérülnek az állampolgárok demokratikus jogai,
 • kétséges politikai formációk kormányozhatnak, olykor előre nem látható gazdasági célok mentén,
 • alacsony a gazdaság transzparenciája és extrém nehezen prognosztizálhatóak a jövőbeli kilátások.

A sereghajtók esetében a korrektség jegyében ki kell emelni, hogy rendkívül szegény régiókról beszélhetünk, ahol akkor is nagyon nehéz lenne véghez vinni az ESG szemlélet törekvéseit, ha arra valódi elkötelezettség lenne az állami vezetők részéről. Egy szennyező, mérgező üzem megléte ugyanis gyakran az egyetlen munkalehetőséget jelenti a környéken.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 09:18
Szünetre megy A Séf meg a többiek, így hamarabb találkozhatnak Pajkaszeg lakóival a nézők.
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?