14 °C Budapest
Ez lehet a koronavírus-járvány után a jövő nagy befektetése

Ez lehet a koronavírus-járvány után a jövő nagy befektetése

2020. március 20. 17:15

Pénzt is keresnél és a bolygótis védenéd? Nos, neked lehet jó megoldás az ESG, vagyis az environmental, social és governance tényezőket előnybe helyező szemlélet. Mostani szakértői írásában az ESG szempontjából legfejlettebb és legelmaradottabb régiókat mutatjabe az Aegon Alapkezelő, betekintve kicsit a kulisszák mögé, és bemutatva az egyes régiókban rejlő lehetőségeket, vagy kockázatokat.

Az ESG befektetésekről, vagyis az environmental, social és governance tényezőket előnybe helyező szemléletről már írtunk itt a Pénzcentrumon. Mostani összefoglalóinkban többek között az alábbi szakmai kérdésekre kerestük a választ:

 • Mi az ESG jelentősége a befektetéseknél?
 • Melyek a legnagyobb tévhitek az ESG befektetések kapcsán?
 • Milyen magyarországi vonatkozásai vannak az ESG-nek?

A legjobban teljesítő ESG régiók

Skandinávia, Benelux-államok, Németország, Franciaország és az Egyesült Államok - ezek a régiók alkotják a Top 5 listát az ESG szempontok figyelembevételével. Ez persze rendkívül nagy meglepetést azoknak sem okozhat, akik csak kevésbé jártasak a befektetés-elemzések világában. Az eredmények ugyanis erős korrelációt mutatnak más, modern szemléletű törekvésekkel.

A legfejlettebb ESG régiók mintegy 10 évvel ezelőtt kezdtek el komolyabban és tudatosan foglalkozni az environmental, social és governance tényezőkkel, megértetve ezek jelentőségét a gazdasági szereplőkkel.

Fontos egy jó ESG-score

Egy kiváló ESG score, vagyis az ESG követelményeknek való megfelelés értékelése a vállalatoknak és a befektetőknek is pozitívum, hiszen mindkét félnek előnyöket kínál:

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

 • 1. Minél adaptívabb egy gazdálkodó szervezet ESG szempontból, annál valószínűbb, hogy több pénzt és tőkét tud bevonzani a finanszírozáshoz. Ez pedig kényelmes mozgásteret biztosít a számára, hiszen így bőséges likviditás mellett, viszonylag olcsón finanszírozhatja magát.
 • 2. Befektetői szempontból a legnagyobb előnyt a szarvashibák elkerülése jelenti. Közben egyre több befektető tekinti "hozamnak" a közösségi célok teljesülését, valamint a természeti- és emberi erőforrások kizsákmányolásának visszaszorítását.

Sereghajtó ESG régiók

Ázsia és Afrika ipari régiói vezetik a negatív listát, amiben szintén semmi leglepő nincs. Ebben a régióban sajnos:

 • elég sok esetben keményen kizsákmányolják az emberi erőforrásokat a munkaadók, visszaélve a kereslet-kínálat torzulásával,
 • jól ismert fogalom a gyermekmunka,
 • elmaradottak a környezetvédelmi előírások, és gyakran be sem tartják azokat a termelőegységek,
 • sérülnek az állampolgárok demokratikus jogai,
 • kétséges politikai formációk kormányozhatnak, olykor előre nem látható gazdasági célok mentén,
 • alacsony a gazdaság transzparenciája és extrém nehezen prognosztizálhatóak a jövőbeli kilátások.

A sereghajtók esetében a korrektség jegyében ki kell emelni, hogy rendkívül szegény régiókról beszélhetünk, ahol akkor is nagyon nehéz lenne véghez vinni az ESG szemlélet törekvéseit, ha arra valódi elkötelezettség lenne az állami vezetők részéről. Egy szennyező, mérgező üzem megléte ugyanis gyakran az egyetlen munkalehetőséget jelenti a környéken.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06