26 °C Budapest
Kiderült: ennyi pénzt kellene összegyűjteni a nyugdíjas évekre

Kiderült: ennyi pénzt kellene összegyűjteni a nyugdíjas évekre

2019. október 4. 12:30

Átlagosan 20 millió forint megtakarítást szeretnének az emberek a nyugdíjba vonulásukig, azaz ennyire becsülik a gondtalan időskorhoz szükséges összeget. Sokan azonban kevesebbel is beérnék - áll az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (Pénztárszövetség) friss kutatásában. A felmérésben egy megtakarítási toplista mellett szerepel az is, hogy a nyugdíjcélú megtakarítások porondján hogy állnak az önkéntes nyugdíjkasszák. Kiderül az is, hogy mi a legjellemzőbb oka annak, ha valakinek nincs spórolt pénze.

A pénzügyi tudatosság térnyerésével egyre több ember számára világos, hogy a nyugdíjas évekre és az egészség megőrzésére érdemes takarékoskodni. Persze nem mindegy, melyik megoldást választjuk. Erre kereste a választ az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (Pénztárszövetség) megrendelésére készült friss felmérés, amely pontosan bemutatja a mostani helyzetet, valamint azt is, hogyan tervezik a jövőt az emberek.

Ezért tesznek félre a magyarok

A kutatás szerint a váratlan helyzetekre való felkészülés, a gyermekek taníttatása, az egészség megőrzésére és az anyagilag stabil nyugdíjas évekre való takarékoskodás egyaránt az öt legfontosabb cél között van a 18-59 éves korosztály dolgozó tagjainál.

Kravalik Gábor,a Pénztárszövetség elnöke kiemelte, a top 5-ben megjelenő fenti célokra az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak egytől-egyig kínálnak megoldást. A nyugdíj és egészség ezen belül is központi téma: a magyarok nagyjából fele szokott a különféle nyugdíjas évekre vonatkozó kérdésekkel, tervekkel foglalkozni, a legtöbben azzal, hogyan fogják az egészségüket idős korukban megőrizni. Ezzel szemben csupán 12-19 százalék azok aránya, akiknek valamilyen konkrét tervük is van erre. A megkérdezettek a megtakarítás kezdő időpontjának és összegének megtervezését tartják a legfontosabbnak. Akik már tudják, mennyi pénzt szeretnének félretenni nagyobb kiadásaikra, nagy arányban (36 százalékban) érzik úgy, hogy korábban kellett volna észbe kapniuk, annak ellenére is, hogy a Pénztárszövetség elnöke azt hangsúlyozza: a megtakarításba soha nem túl késő belevágni.

Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke


Kik takarékoskodnak, és kik azok, akik nem aggódnak a jövő miatt?

Az előző eredmények alapján az sem meglepő, hogy

a kutatás szerint az érintettek fele tart attól, hogy anyagi nehézségei lesznek majd nyugdíjasként.

Ugyanakkor a nyugdíjpénztári megtakarítással rendelkezők körében tavaly óta jelentősen csökkent az aggódók aránya: 61 százalékról 46 százalékra. Tehát akik anyagilag felkészültebbek - mondjuk az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításukkal - egyben nyugodtabbak nyugdíjas éveikkel kapcsolatban.

Ráadásul a felmérés egyértelműen kimutatta, hogy a nyugdíjra való takarékoskodás esetében az önkéntes pénztárakat jó alternatívának tartják a megkérdezettek. A jelenleg nyugdíjcélú megtakarítással rendelkezőknél ugyanis az önkéntes nyugdíjpénztáraké a főszerep, 22 százalékuk spórol a kasszákon keresztül. A második helyen áll a bankszámlás, a harmadikon a készpénzes megtakarítás, de mindkettő 20 százalék alatti eredményt ért el, ráadásul egyik sem tekinthető célterméknek.

Kiderült az is, hogy

a lakosság 56 százaléka rendelkezik valamilyen nyugdíjcélú megtakarítással,

és azok közül, akik nem takarékoskodnak, a válaszadók fele ezt azzal indokolta meg, hogy anyagilag nem tudja kigazdálkodni.

Mennyi pénzt kellene összegyűjteni a nyugdíjas évekre?

A Pénztárszövetség felmérésében szereplő számos érdekes részeredmény közül kiemelhető az is, hogy a megkérdezettek szerint "a nyugodt, gondtalan nyugdíjas évekhez" átlagosan 20 millió forint megtakarításra lenne szükség. Igaz, 10 millió forintra már az érintettek - tehát az aktív lakosság - fele rábólintana.  Időskori bevételként pedig 63 százalékuk elsősorban állami nyugdíjra számít, 37 százalékuk részmunkaidős jövedelemből egészítené ki a havi bevételét. Gyerekektől, unokáktól 11 százalékuk számít támogatásra.

Pénztárak és a munkáltatók jelentik a megoldást

Akár nyugdíjcéllal, akár egészségének megőrzése érdekében takarékoskodik valaki, a megtakarítási piacon a pénztárak jelentik az egyik legjobb megoldást. A kasszák ezt évről évre remek eredményekkel bizonyítják.

Tíz éves távon 7,4, tizenöt éves távon 6,9 százalékos hozamaik mellett azért is kézenfekvő megoldás a pénztári takarékoskodás, mert az ide félretett összegek után - akár a pénztártag, akár munkaadója fizeti be azt - évente 20 százalék, maximum 150 ezer forint adó-visszatérítés jár.

A Pénztárszövetség szakértői kiemelik, hogy nem csak a mostani és a jövőben belépő pénztártagok tehetnek a gondtalan jövőjükért, hanem a munkáltatók is, mégpedig azzal, ha "beszállnak" ebbe, azaz hozzájárulást adnak a dolgozó emberek pénztári megtakarításaihoz.


Támogatott tartalom
A cikk megjelenését az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
MEDIA1  |  2022. május 27. 14:32
A Magyar Reklámszövetség és társszövetségei, köztük az IAB, a MEME és az MLE is arra figyelmeztetnek...
Holdblog  |  2022. május 27. 11:29
Hold After Hours podcast. Miközben Zsiday Viktorral moonwalkolunk, egyben demisztifikáljuk Kínát, az...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?