14 °C Budapest
Vallottak a bankok: több tízezer magyar számláját zárolhatják 1 hónap múlva

Vallottak a bankok: több tízezer magyar számláját zárolhatják 1 hónap múlva

2019. szeptember 18. 05:42

Nem ért véget az adategyeztetési para a bankokban, a június 26-i határidőt ugyanis csak kitolták, október 31-re. Ezt azt jelenti, hogy aki eddig nem végzi el az adategyeztetést, annak zárolni fogják a bankszámláját. A Pénzcentrum korábban is megkereste a hazai bankokat, hogy megtudjuk, mennyi ügyfél van veszélyben. Ugyanezt megtettük most is, és azt látjuk, hogy a nyár folyamán jelentős előrelépés történt, de még most is sokan vannak azok, akiknek adategyeztetési kötelezettségük van.

Egész tavasszal a kötelező banki adategyeztetéssel volt tele a gazdasági sajtó, június 26 volt ugyanis a határidő. Aki eddig nem végezte el a kötelező banki adategyeztetést, annak a bankok a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megakadályozásáról szóló törvény miatt zárolni kellett a bankszámláját. Csakhogy erre nem került sor, mert az adategyeztetés határidejét kitolták október 31-re. Azt a Pénzcentrum akkor megtudta a bankoktól, hogy az ügyfelek nem álltak jól a beazonosítással, és több százezer számla volt veszélyben. Most ismét vészesen közeleg a határidő, ezért ismét megkérdeztük a bankokat, hogy ezúttal hogy állnak a beazonosítással.

A válaszokból az derül ki, hogy a legtöbb banknál az elmúlt hónapokban sikerült beazonosítani az ügyfelek zömét, bár tény ami tény, pontos választ csak kevés banktól kaptunk. Akik elárulták a pontos arányt, azoknál valóban nagyon alacsony a még adategyeztetés előtt álló ügyfelek aránya, de vannak bankok, amelyek ügyfeleinek nagy száma még adategyeztetés előtt áll

Elégedetlen vagy a bankoddal? Találj olcsó folyószámlát a Pénzcentrum kalkulátorában!

Budapest Bank

A Budapest Bank saját eljárásrendjében már számlanyitáskor elkéri a személyes okiratok másolatát, így aztán ők a lakossági ügyfélkörnek 100 százalékát beazonosították még jóval a határidő előtt. A vállalati ügyfelekre azonban nem alkalmazták ezt, így ott még voltak veszélyeztetett számlák. Ehhez képest most a Budapest Bank azt írja, hogy az eltelt idő óta a vállalatok meglehetősen aktívak voltak, így az azonosítást elvégzők aránya most megközelíti a 90 százalékot. Az érintett ügyfeleket a bank SMS-ben, elektronikus levélben és kivonat megküldésének útján értesítette.

CIB

A CIB azt válaszolta, hogy a nyári hónapokban folyamatosan csökkent az adategyeztetésben még érintett ügyfelek száma, azaz nyáron is sokan végezték el a beazonosítást. Ez annak is köszönhető, hogy a bank folyamatosan tájékoztatta a nyár folyamán az érintett ügyfeleket, és a továbbiakban is folyamatosan keresni fogják őket. A válaszuk szerint jelenleg már a teljes ügyfélállományt tekintve 10 százalék alatt áll a beazonosítatlan ügyfelek száma.

Erste

A bank azt írta, hogy náluk már az eredeti határidőre is elenyésző volt az újraazonosítatlan ügyfelek száma. A módosított dátumig az Erste prognózisa szerint minden aktív ügyfél el fogja végezni az adategyeztetést. A bank csak azokat az ügyfeleket fogja értesíteni, akiknek teendője van - így aki elvégezte már az adategyeztetést, az nem kap értesítést.

K&H

A bank azt válaszolta, hogy az ügyfelek aktivitása a határidő kitolását követően érezhetően csökkent, de ez annak tudható be, hogy a legtöbben már eredeti határidő előtt elvégezték az adategyeztetést. Tájékoztatási kampányt a bank már nem indít, de az érintett ügyfeleket folyamatosan keresik majd a következő hetekben. Ők azonban nagyon kevesen vannak, a beazonosítatlan ügyfelek aránya nagyjából 2 százaléka a teljes ügyfélkörnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Elégedetlen vagy a bankoddal? Találj olcsó folyószámlát a Pénzcentrum kalkulátorában!

MKB

A bank szerint idén nyáron érezhető volt a fokozottabb érdeklődés az ügyfelek részéről. A bank elmondása szerint már az eredeti határidő előtt is aktív kampányt folytatott, de ezt folytatni fogják október 31-ig. A bank kiemeli, hogy október 31-ig meg kell történnie az adategyeztetésnek, ellenkező esetben a bankszámla zárolásra kerül. Az MKB a sorbánállás elkerülése érdekében azt javasolja, hogy az ügyfelek használják inkább az elektronikus és a postai lehetőségeket a beazonosításra. A bank kérdésünkre annyit válaszolt, hogy az ügyfelek túlnyomó többsége már június 26-ra elvégezte a beazonosítást, de az arány azóta tovább javult.

OTP

A bank nem árulta el, hogy mennyien nem végezték el eddig az adategyeztetést, mindössze annyit mondtak, hogy minden lehetséges módon igyekeznek értesíteni az érintett ügyfeleket: így például bankfiókban, postán, SMS-ben. Az érintett vállalati ügyfeleket már levélben és postai úton is tájékoztatták, de havi szinten küldeni fognak e-mail üznetet, illetve szeptember végén még lesz egy postai értesítési kör is.

Takarék

A Takarék ügyfelei rendkívül aktívak voltak a nyári hónapokban a bank válasza szerint, emiatt pedig számottevően csökkent az érintett ügyfelek aránya. A bank tervez újabb tájékoztatási kampányt, de elsősorban arra törekszenek, hogy a tájékoztatás folyamatos legyen. Az érintett ügyfelek egyedi levélben is kapnak tájékoztatást, de a számlakivonathoz csatolva is. Egyes ügyfelek arra is számíthatnak, hogy telefonon keresi meg őket a bank. Természetesen az elektronikus értesítési csatornákat is használni fogja a bank. Az adategyeztetés előtt álló ügyfelek arányát a bank nem árulta el.

Elégedetlen vagy a bankoddal? Találj olcsó folyószámlát a Pénzcentrum kalkulátorában!

UniCredit

Az UniCreditnél is sokan keresték fel nyáron a fiókokat adategyeztetés céljából, de a bank válasza szerint a július és augusztus nem volt "csúcsidőszak". A júniusi határidőig még be nem azonosított ügyfelek negyede végezte el az adategyeztetést a nyáron - azaz háromnegyedük még előtte áll. Ezek az ügyfelek október végéig folyamatos tájékoztatásra számíthatnak levélben, elektronikus banki csatornákon és SMS-ben is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. május 19. 17:06
Ha jó jövedelemmel rendelkezünk, akkor is nagyon lényeges lehet a bankválasztás: az egyes pénzintéze...
Holdblog  |  2022. május 19. 16:24
Mindannyiunkat érint a pénzromlás, de más és más mértékben. Sajnos van, akinek a kenyér ára okoz gon...
MEDIA1  |  2022. május 19. 16:08
A hírportál szerint Lázár János egy bizonyos Építési és Beruházási MÚZEUM vezetője lesz. Erről erede...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?