14 °C Budapest
Vallottak a bankok: több tízezer magyar számláját zárolhatják 1 hónap múlva

Vallottak a bankok: több tízezer magyar számláját zárolhatják 1 hónap múlva

2019. szeptember 18. 05:42

Nem ért véget az adategyeztetési para a bankokban, a június 26-i határidőt ugyanis csak kitolták, október 31-re. Ezt azt jelenti, hogy aki eddig nem végzi el az adategyeztetést, annak zárolni fogják a bankszámláját. A Pénzcentrum korábban is megkereste a hazai bankokat, hogy megtudjuk, mennyi ügyfél van veszélyben. Ugyanezt megtettük most is, és azt látjuk, hogy a nyár folyamán jelentős előrelépés történt, de még most is sokan vannak azok, akiknek adategyeztetési kötelezettségük van.

Egész tavasszal a kötelező banki adategyeztetéssel volt tele a gazdasági sajtó, június 26 volt ugyanis a határidő. Aki eddig nem végezte el a kötelező banki adategyeztetést, annak a bankok a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megakadályozásáról szóló törvény miatt zárolni kellett a bankszámláját. Csakhogy erre nem került sor, mert az adategyeztetés határidejét kitolták október 31-re. Azt a Pénzcentrum akkor megtudta a bankoktól, hogy az ügyfelek nem álltak jól a beazonosítással, és több százezer számla volt veszélyben. Most ismét vészesen közeleg a határidő, ezért ismét megkérdeztük a bankokat, hogy ezúttal hogy állnak a beazonosítással.

A válaszokból az derül ki, hogy a legtöbb banknál az elmúlt hónapokban sikerült beazonosítani az ügyfelek zömét, bár tény ami tény, pontos választ csak kevés banktól kaptunk. Akik elárulták a pontos arányt, azoknál valóban nagyon alacsony a még adategyeztetés előtt álló ügyfelek aránya, de vannak bankok, amelyek ügyfeleinek nagy száma még adategyeztetés előtt áll

Elégedetlen vagy a bankoddal? Találj olcsó folyószámlát a Pénzcentrum kalkulátorában!

Budapest Bank

A Budapest Bank saját eljárásrendjében már számlanyitáskor elkéri a személyes okiratok másolatát, így aztán ők a lakossági ügyfélkörnek 100 százalékát beazonosították még jóval a határidő előtt. A vállalati ügyfelekre azonban nem alkalmazták ezt, így ott még voltak veszélyeztetett számlák. Ehhez képest most a Budapest Bank azt írja, hogy az eltelt idő óta a vállalatok meglehetősen aktívak voltak, így az azonosítást elvégzők aránya most megközelíti a 90 százalékot. Az érintett ügyfeleket a bank SMS-ben, elektronikus levélben és kivonat megküldésének útján értesítette.

CIB

A CIB azt válaszolta, hogy a nyári hónapokban folyamatosan csökkent az adategyeztetésben még érintett ügyfelek száma, azaz nyáron is sokan végezték el a beazonosítást. Ez annak is köszönhető, hogy a bank folyamatosan tájékoztatta a nyár folyamán az érintett ügyfeleket, és a továbbiakban is folyamatosan keresni fogják őket. A válaszuk szerint jelenleg már a teljes ügyfélállományt tekintve 10 százalék alatt áll a beazonosítatlan ügyfelek száma.

Erste

A bank azt írta, hogy náluk már az eredeti határidőre is elenyésző volt az újraazonosítatlan ügyfelek száma. A módosított dátumig az Erste prognózisa szerint minden aktív ügyfél el fogja végezni az adategyeztetést. A bank csak azokat az ügyfeleket fogja értesíteni, akiknek teendője van - így aki elvégezte már az adategyeztetést, az nem kap értesítést.

K&H

A bank azt válaszolta, hogy az ügyfelek aktivitása a határidő kitolását követően érezhetően csökkent, de ez annak tudható be, hogy a legtöbben már eredeti határidő előtt elvégezték az adategyeztetést. Tájékoztatási kampányt a bank már nem indít, de az érintett ügyfeleket folyamatosan keresik majd a következő hetekben. Ők azonban nagyon kevesen vannak, a beazonosítatlan ügyfelek aránya nagyjából 2 százaléka a teljes ügyfélkörnek.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Elégedetlen vagy a bankoddal? Találj olcsó folyószámlát a Pénzcentrum kalkulátorában!

MKB

A bank szerint idén nyáron érezhető volt a fokozottabb érdeklődés az ügyfelek részéről. A bank elmondása szerint már az eredeti határidő előtt is aktív kampányt folytatott, de ezt folytatni fogják október 31-ig. A bank kiemeli, hogy október 31-ig meg kell történnie az adategyeztetésnek, ellenkező esetben a bankszámla zárolásra kerül. Az MKB a sorbánállás elkerülése érdekében azt javasolja, hogy az ügyfelek használják inkább az elektronikus és a postai lehetőségeket a beazonosításra. A bank kérdésünkre annyit válaszolt, hogy az ügyfelek túlnyomó többsége már június 26-ra elvégezte a beazonosítást, de az arány azóta tovább javult.

OTP

A bank nem árulta el, hogy mennyien nem végezték el eddig az adategyeztetést, mindössze annyit mondtak, hogy minden lehetséges módon igyekeznek értesíteni az érintett ügyfeleket: így például bankfiókban, postán, SMS-ben. Az érintett vállalati ügyfeleket már levélben és postai úton is tájékoztatták, de havi szinten küldeni fognak e-mail üznetet, illetve szeptember végén még lesz egy postai értesítési kör is.

Takarék

A Takarék ügyfelei rendkívül aktívak voltak a nyári hónapokban a bank válasza szerint, emiatt pedig számottevően csökkent az érintett ügyfelek aránya. A bank tervez újabb tájékoztatási kampányt, de elsősorban arra törekszenek, hogy a tájékoztatás folyamatos legyen. Az érintett ügyfelek egyedi levélben is kapnak tájékoztatást, de a számlakivonathoz csatolva is. Egyes ügyfelek arra is számíthatnak, hogy telefonon keresi meg őket a bank. Természetesen az elektronikus értesítési csatornákat is használni fogja a bank. Az adategyeztetés előtt álló ügyfelek arányát a bank nem árulta el.

Elégedetlen vagy a bankoddal? Találj olcsó folyószámlát a Pénzcentrum kalkulátorában!

UniCredit

Az UniCreditnél is sokan keresték fel nyáron a fiókokat adategyeztetés céljából, de a bank válasza szerint a július és augusztus nem volt "csúcsidőszak". A júniusi határidőig még be nem azonosított ügyfelek negyede végezte el az adategyeztetést a nyáron - azaz háromnegyedük még előtte áll. Ezek az ügyfelek október végéig folyamatos tájékoztatásra számíthatnak levélben, elektronikus banki csatornákon és SMS-ben is.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06