Tényleg ennyire sóherek a magyar szülők: a zsebpénzen is spórolnak?

Tényleg ennyire sóherek a magyar szülők: a zsebpénzen is spórolnak?

2018. szeptember 26. 14:02

A zsebpénz kérdéskörét jártuk körül egy szeptember elején megjelent cikkünkben. Arra kerestük a választ, adjunk-e a gyerek kezébe rendszeresen pénzt, mely életkortól és főleg mennyit? És megkérdeztük olvasóinkat is, ők mennyit adnak hetente vagy havonta gyerekeik kezébe.

A pénzügyi tudatosságra való nevelést nem lehet eléggé korán elkezdeni, hiszen minél fiatalabb valaki, annál könnyebben sajátítja el az alapvető tudnivalókat. A fiatalok pénzügyi nevelésében a családoknak és az iskolának is kiemelt szerepe van - derül ki az Intrum korábbi felméréséből, az Európai Fogyasztói Fizetési Jelentésből, melyet 2017 végén készítettek el, és 24 országból 24 401 európai - köztük 1006 magyar - állampolgár vett benne részt. A magyar válaszadók 70 százaléka szerint az iskoláknak nagy a felelőssége a gyermekek pénzügyi ismereteinek oktatását illetően. Ez a mutató a legmagasabb a vizsgált európai országok között, azaz a magyarok támaszkodnak leginkább az oktatási rendszerre, ha háztartás-gazdaságtanról van szó.

A zsebpénz például egy kiváló eszköz lehetne arra, hogy megtanítsuk a legkisebbeket a pénzzel bánni. Szeptember elején megkérdeztük olvasóinkat, ők mennyi pénzt adnak a gyermekeik kezébe. Több mint kétezren válaszoltak:

Ahogy az az arányokból kiderül, a kérdésünkre válaszoló magyar szülők pontosan egyharmada 33 százaléka soha, vagy csak alkalmanként, rendszertelenül ad a gyerek kezébe pénzt, amit belátása szerint költhet el. Holott a fent említett Intrum kutatásból az is kiderül, hogy 10-ből 9 magyar szülő kifejezetten törekszik arra, hogy megtanítsa gyermekeit, hogyan bánjanak a pénzzel. Az adatok jól mutatják, hogy a magyarok tisztában vannak a pénzügyi nevelés fontosságával, kiemelt helyen kezelik azt, ennek ellenére mégis sokan döntenek úgy, hogy nem adnak rendszeresen pénzt a gyereknek.

A Pénzcentrum kérdésére a válaszadók 19-19 százaléka nyilatkozott úgy, hogy 500 és 1000, illetve 5000 forintnál kevesebbet ad rendszeresen, míg 12 százalék 500 forintot vagy annál kevesebbet hetente, illetve 18 százalék 5000 forintnál is többet havonta.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

De ahogy a szakértőtől megtudtuk, nem is az összeg a fontos, azt mindenki a saját pénztárcájához képest határozza meg, sokkal inkább a rendszeresség és a kiszámíthatóság. Ha azonban nem kap pénzt, sosem fogja megtanulni beosztani, és meglehet, hogy felnőttként egy életen keresztül kínlódni fog a saját pénzügyeivel.

A pénzügyi nevelés elsőszámú eszköze a zsebpénz

A zsebpénz kérdése szinte minden gyerekes családba előkerül időről időre, és nagy a bizonytalanság a szülők fejében azzal kapcsolatban, mivel tesznek igazán jót. A Pénzcentrum által megkérdezett családi pénzügyi szakértő, Papszt Krisztina azt javasolja, hogy

feltétlenül kezdjünk el a lehető legkorábbi időpontban, már akár 8-9 éves kortól rendszeresen kisebb összegeket adni a gyerek kezébe. Nem azért, hogy legyen mit elszórnia az iskolai büfében, hanem hogy megtanulja beosztani.

A zsebpénz a szakértő szerint az egyik első és legfontosabb eszköze a pénzügyi nevelésnek, ám fontos, hogy ne váljon a nevelés eszközévé. Papszt Kriszta szerint nem érdemes konkrét ajánlást tenni arra vonatkozóan, hogy ki mennyi pénz adjon a gyerekének hetente vagy havonta, ez mindenkinek a saját anyagi helyzetétől függ. Túl sokat azonban nem érdemes, hiszen akkor úgy nem fogja megtanulni a pénz valódi értékét.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08