21 °C Budapest

Többet használjuk a kártyánkat nyaraláskor: spórolhatunk ezen?

2017. február 21. 20:03

A magyar utazók egyre gyakrabban rendezik kártyával a szálláshoz és közlekedéshez kapcsolódó költségeiket. Jelentősen nőtt azok aránya, akik utazás előtt az interneten vagy az utazási irodában fizetnek bankkártyával ezekért a szolgáltatásokért.

A Mastercard kutatása szerint a magyarok 37 százaléka utazott tavaly külföldre magáncélból, ez nagyságrendileg megfelel a korábbi évek átlagának. Az utazók 40 százaléka fizette bankkártyával a szállásköltségeit (vagy annak egy részét), ami 9 százalékos növekedést jelent 2015-höz képest. A bankkártyával fizetők közül sokan még az utazás előtt, a magyarországi utazási irodában (33%) vagy az interneten (30%) rendezték a szállásköltségeket, míg 25 százalékuk a célállomáson egyenlítette ki a számlát.

Tíz százalékkal nőtt azok aránya is, akik a közlekedéshez kapcsolódó költségeket fizették kártyával, itt is főleg az előre fizetés terén volt jelentős a bővülés. Nem meglepő, hogy tavalyhoz képest 5 százalékkal többen érveltek úgy, hogy azért sem visznek magukkal sok készpénzt a külföldi útjukra, mert a nagyobb költségeket (szállás, közlekedés, étkezés) már előre kifizetik.

2016-ban a magyar kártyabirtokosok háromnegyede külföldre is elvitte a bankkártyáját, kétharmaduk pedig élt is a kártyás fizetéshez kapcsolódó előnyökkel. A kártyát külföldre is magával vivő felhasználók 15 százaléka teljes mértékben egyetértett azzal, hogy nem feltétlenül kell valutát magánál tartania, hiszen bármikor fizethet kártyával vagy vehet fel pénzt az ATM-ből, míg minden harmadik ilyen kártyabirtokos nyilatkozta azt, hogy ugyan visz valamennyi készpénzt magával, de rendszeresen fizet kártyával is külföldi utazásai során.

A kutatás azt is alátámasztotta, hogy nem csak az utazás előkészületeinél, de a külföldi pihenés során is jó szolgálatot tesz a plasztik: egyre több esetben kerül elő az utazók pénztárcájából külföldi éttermekben, a szórakoztató programok során, valamint a nem élelmiszer jellegű termékek vásárlása esetén is. 2015-höz képest nőtt továbbá az autóbérlésnél kártyával fizetők száma, de a busz- és vonatjegyekért is többen fizettek plasztikkal külföldön, mint a korábbi években.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mennyire tudatosan a magyarok?

A friss fogyasztói kutatás eredményei azt mutatják, hogy a magyarok egyre tudatosabbak, amikor az utazáshoz kötődő pénzügyi döntéseikről van szó. 2009 óta évről-évre felmérjük a külföldi bankkártya-használattal kapcsolatos ismereteket, és örömmel látjuk, hogy egyre kevesebb a tévhit a témában. A többség már tudja, hogy a Magyarországon kibocsátott kártyákat külföldön is lehet használni, függetlenül attól, hogy forint vagy deviza alapú számla kapcsolódik hozzá.

Az is a magyarok tudatosságára vall, hogy sokan előre kifizetik bankkártyával a legnagyobb költségeket, így könnyebben átlátják, hogy az utazás során mekkora összeggel gazdálkodhatnak. A bankkártyát külföldre is magukkal vivők közül pedig egyre többen használják a plasztikot vásárlásra vagy készpénzfelvételre, így kímélve meg magukat a pénzváltás terhétől.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem