29 °C Budapest
Pofon egyszerű módszerrel szedte meg magát a 37 éves ingatlanguru

Pofon egyszerű módszerrel szedte meg magát a 37 éves ingatlanguru

2017. február 3. 14:01

Egy jól átgondolt, és lépésekre bontott befektetési tervvel igen nagy vagyonra lehet szert tenni. Az ingatlan pedig még mindig az egyik legjobb befektetés. Egy frissen diplomázott srác egy kis megtakarítással, sok utánajárással és 13 évnyi munkával elérte, hogy 37 éves korára passzív jövedelméből élhessen.

Az elmúlt 13 évben már ingatlanokból élt Chad Carson, de nem pottyant az ölébe a siker. Tény, hogy korábban a Clemson Egyetem focistájaként 2003-ban csak ezer dollár volt a bankszámláján. A futball-ösztöndíjnak hála viszont nem volt szüksége diákhitelre, nem adóssággal kezdte a felnőtt életét.

Az iskola utáni évet azzal töltötte, hogy feltérképezze, a tapasztalt befektetők hogyan vásárolnak és adnak el. Carson félre tett annyi pénzt, hogy tudjon vásárolni egy saját ingatlant. Szépen növekedett a vagyona, a befektetési stratégiáját pedig elnevezte: ház-hackernek.

Vettem egy házat, és négy lakássá alakítottam. Az egyik részben én laktam, a másik hármat pedig bérbe adtam. Alapvetően 100 dollár volt a havi költségem a házzal, az adók, a jelzálog, a biztosítás. Egy lakás bérleti díja pedig 400 dollár, és ebből volt három. Tehát 1200 dollárt kerestem vele havonta, és ebből csak 100 dollár volt a költségem, 1100 dollár megmaradt"

- mondta a most 37 éves befektető. Carson másik kedvenc ingatlan-stratégiája, hogy vesz egy lakást, néhány év alatt szépen felújítja, és eladja. Ez az egyik legjobb módja, hogy növelje a megtakarításait és maximalizálja a bevételét, amikor fiatal az ember. Elmondása szerint

az a legfontosabb, hogy az első otthonát befektetésként kezelje az ember, és ne telepedjen le túl korán.

Ma már az üzlettársával együtt 90 bérelhető ingatlant kezelnek, főként szülővárosa, a Dél- karolinai Clemson környékén. Carson passzív jövedelméből él, és megengedheti magának, hogy hónapokat töltsön Ecuadorban a feleségével és a két kislányával.

Itthon is sokan fektetnek lakásba

Az ingatlanvásárlás Magyarországon is jó befektetés az elmúlt évek ingatlanpiaci növekedésének köszönhetően. A rövid és hosszú távú lakáskiadással is szép hasznot lehet besöpörni. Emelkedő ingatlanárak mellett egyébként a 10 százalékos hozam sem kizárt. Az sem mindegy persze, hogy hol vesz ingatlant az ember.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A budapest belvárost az elmúlt két évben a befektetők rendkívül erős jelenléte határozta meg, és elsősorban a rövid távú lakáskiadás üzleti lehetősége állt a növekvő kereslet és az emelkedő ingatlanárak mögött. Azért is voltak nagyon népszerűek a belvárosi ingatlanok, mert a rövid távú lakáskiadás, vagy airbnb-zés célcsoportja a külföldi turisták. Viszont egyre többen hagynak fel az airbnb-zéssel, mert nem váltotta be a hozzá fűzött reményeiket. Az árakat viszont magasra feltörnázta. Éppen ezért, nem biztos, hogy megéri a jelenlegi árakon ingatlant vásárolni a belvárosi kerületkben befektetési céllal.

Az elmúlt időszakban a legnagyobb áremelkedés az V., VI., VII. és IX. kerületekben következett be, a budai kerületek, például a XI. kerület, vagy éppen a XIII. és a XIV. kerület csak a középmezőnyben szerepelt az árak növekedését tekintve.

Alaposan meg kell tehát gondolni, merre vásárol az ember lakást, ha befektetés a cél. Érdemes lehet körülnézni például a XI., vagy a XIII. kerületben is. Ezekben a kerületekben ugyanis kisebb volt az áremelkedés mértéke, ráadásul az újépítésű projekteknél is mérsékeltebbek az árak.

Az sem utolsó szempont, hogy ezekben a kerületekben a bérlők hosszú távra terveznek, és a számuk jóval nagyobb, mint az airbnb-s turistáké. Emiatt biztosabban lehet rájuk alapozni egy jól megtérülő ingatlanbefektetést.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 9. 13:42
A 10 részes, Rise of the Raven címen futó, Hunyadi János török hódítás elleni küzdelmét bemutató sor...
Holdblog  |  2022. augusztus 9. 06:04
Exkluzív (mini)interjút készítettünk Zsiday Viktor portfóliómenedzserrel, aki az elmúlt hetekben, tö...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?