16 °C Budapest
Padlóra küld a válásod? Így kerüld el a totális csődöt

Padlóra küld a válásod? Így kerüld el a totális csődöt

2016. december 17. 13:02

A válás az egyik legkellemetlenebb esemény, ami bekövetkezhet az ember életében, nemcsak lelkileg viseli meg a korábbi házastársakat, hanem pénzügyileg is a padlóra küldhet minket. Ennek persze nem feltétlenül kell így történnie, ezért összeszedtünk nyolc olyan lépést, amit minden válásnál érdemes megfogadni, ha nem akarjuk pénzügyileg lenullázni magunkat.

Beszélj egy ügyvéddel!

Mielőtt közölnéd, hogy beadod a válópert, keress fel egy ügyvédet, érdemes tisztában lenni ugyanis, hogy ilyenkor hogyan néz ki a válási procedúra és mire vagy jogosult. Ha nem te döntesz úgy, hogy el szeretnél válni, akkor is érdemes minél előbb felkeresni egy jogi képviselőt.

Nyiss külön bankszámlát!

Ha eddig a fizetésetek közös bankszámlára érkezett, akkor nyiss egy saját bankszámlát, amihez csak te férhetsz hozzá. Persze a közös megtakarításokat nem kell ide menekíteni, azonban a fizetésedet innentől kezdve ide utaltasd a munkahelyedről.

Szüntesd meg a közös számlákat!

A viták elkerülésének érdekében érdemes egyébként a közös számlákat minél hamarabb megszűntetni. Ez különösen a közös használatú hitelkártyákra igaz. Persze, ha meg tudtok egyezni, akkor a közös kiadásokra fennmaradhat egy közös kezelésű számla, amelyből például a gyerekekre költötök.

Vedd számba a megtakarításokat és hiteleket!

Érdemes leülni és végiggondolni, hogy milyen megtakarításaink, hiteleink vannak. Ezek az eljárás során kerülnek elosztásra, de ahhoz, hogy a bírónál érvelni tudjon az ügyvéd egyes elemek megtartása vagy áthárítása mellett, ahhoz a teljes pénzügyi helyzettel tisztában kell lennie.
A megtakarításoknál a számlaszámokra, egyenlegekre (dátum szerint), a hozzáférhetőségre és természetesen a szolgáltató nevét is jegyezd fel. A rendszeres jövedelmekről sem szabad megfeledkezni, és az ingatlanok, autók, ékszerek, értékesebb bútorok összeírása is fontos. Emellett a biztosításokról sem szabad megfeledkezni.

Jellemzően az alábbi pénzügyi termékek jöhetnek ilyenkor szóba:

  • Bankszámla,
  • TBSZ,
  • Értékpapírszámla,
  • Megtakarításos életbiztosítás,
  • Nyugdíjbiztosítás,
  • Önkéntes nyugdíjpénztár,
  • NYESZ,
  • Lakáshitel (jelzáloghitel),
  • Személyi kölcsön (és egyéb fogyasztási hitelek, pl: áruhitel),
  • Hitelkártyák, folyószámlahitel.

Fogadj fel pénzügyi tanácsadót!

Ha sokféle pénzügyi terméket kell elosztani, akkor nem árthat, ha pénzügyi tanácsadót fogadunk fel, aki segít abban, hogy összeírd a közös megtakarításokat, hiteleket és azok tényleges értékéről is felvilágosítást nyújthat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bizonyosodj meg róla, hogy a tulajdonosok között szerepelsz!

Ha van egy közös lakásotok, akkor nem árt, ha az valóban mindkettőtök nevén van. Ha ugyanis hivatalosan csak a feleséged/férjed a tulajdonos, akkor kisebb az esélye, hogy a bíró ennél neked kedvezően ítél. A házasság után szerzett tulajdon egyébként alapvetően közösnek minősül (persze házassági szerződés ez alól felmenthet és külön szerződésre is van lehetőség, amely ez alól mentesít). A házasság előtt szerzett vagyon viszont már nem ennyire egyértelmű, ennél a bíróságnak is van mérlegelési lehetősége, de a korábban szerzett vagyontárgyak jellemzően a hivatalosan megjelölt tulajdonosé lesznek váláskor.

Változtass a kedvezményezetten!

Érdemes a biztosításoknál és bankszámláknál más kedvezményezettet megjelölni. Emellett (ha van), a végrendeletet is érdemes újraírni.

Készíts pénzügyi tervet!

Valószínűleg a jövedelem és ezzel a megtakarítási képesség is változik, ezért ha a pénzügyek elosztását tisztáztátok, érdemes új megtakarítási tervet készíteni, különös tekintettel a nyugdíjcélú megtakarításokra.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 3. 14:42
Már nem kell sokat várni a produkcióra.
Holdblog  |  2022. október 3. 11:51
A monetáris politika lehetetlen hármassága kissé leegyszersítve azt mondja ki, hogy a a szabad tkemo...
Bankmonitor  |  2022. október 3. 10:56
Önállóan vagy életbiztosításod mellett kiegészítként vásárolhatsz olyan biztosítást, amely a leggyak...
Kasza Elliott-tal  |  2022. szeptember 30. 22:01
Adtam és vettem is, és osztalékemelések is voltak, de alapveten most pénzt gyjtök a késbbi vásárláso...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?