2 °C Budapest
A fiatalok többségének fogalma sincs, hogyan bánjon a pénzzel

A fiatalok többségének fogalma sincs, hogyan bánjon a pénzzel

2016. május 3. 20:05

A magyar fiatalok kevesebb, mint egynegyede érzi magát tájékozottnak pénzügyekben. Többségük szerint a pénzügyek kezelésének a megtanítása a szülők és az iskola közös felelőssége, és az iskolai pénzügyi oktatást már általános iskolában el kellene kezdeni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A K&H kutatásában fiatalokat kérdezett meg arról, mennyire tájékozottak pénzügyekben. A válaszadók 23 százaléka érezte úgy, hogy többé-kevésbé tájékozott a pénzügyekben, ez az arány az aktív dolgozók körében valamivel magasabb volt (28 százalék), míg a diákok között csak 12 százalék. A vidékieknek csak 5 százaléka érezte úgy, hogy egyáltalán nem tájékozott a pénzügyekben, a fővárosban ez az arány sokkal magasabb, 14 százalék volt. A megkérdezett férfiak saját pénzügyi jártasságukra vonatkozó véleménye meglehetősen szélsőséges képet fest: a nőknél többen tartották magukat ugyanis financiális kérdésekben kifejezetten tájékozottnak, de teljesen tájékozatlannak is.

A konkrét banki termékeket tekintve az látszik, hogy az ismeretek elsősorban az online bankolás témaköréből származnak, ami inkább egy eszköz vagy funkció ismeretét jelenti, mintsem valós pénzügyi jártasságot. A hitelekkel és a biztosításokkal kapcsolatban közepesen tájékozottak, a megtakarítási és befektetési termékek tekintetében viszont már inkább nem -, vagy egyáltalán nem tájékozottak a fiatalok.

A válaszadók többsége (61 százalék) úgy véli, hogy a pénzügyek kezelésének a megtanítása a szülők és az iskola közös felelőssége, 64 százalékuk szerint az iskolai pénzügyi oktatást pedig már az általános iskolában el kellene kezdeni.

Egyéni szinten ugyanis kiemelt jelentősége van az emberek pénzügyi tájékozottságának és az erre alapozott tudatos anyagi döntéseknek. Következetes pénzügyi tervezés is kell ahhoz, hogy az egyén megteremtse saját egzisztenciális biztonságát, és ezzel hosszútávon hozzájáruljon a nemzetgazdaság stabilitásához is.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?