13 °C Budapest
Elözönlötték a magyarok az MNB honlapját: mit keresnek ennyien?

Elözönlötték a magyarok az MNB honlapját: mit keresnek ennyien?

2016. február 18. 21:30

Az MNB elektronikus felületén elérhető befektetési értékpapír- és ügyfélszámla-lekérdező programot immár több mint 14 ezren keresték fel annak indulása óta. Erősödhet a jegybank ellenőrzési hatékonysága, s ezáltal a pénzügyi piacokba vetett bizalom azzal, hogy az ügyfelek összevethetik, egyeznek-e a jegybanknak és a nekik küldött adatok.

2016. február 16-ig, tehát az indulás időszakában immár több mint 14 ezer látogató kereste fel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elektronikus felületén elérhető Értékpapírszámla-lekérdező alkalmazást (ÉSZLA). Ezen belül a ténylegesen belépők száma is folyamatos emelkedést mutat.

Az alkalmazást már felkeresett befektetők négyötöde a jegybank, tizede keresőprogramok felületéről jut el az ÉSZLA-hoz, az érintett ügyfelek mintegy 7,5 százaléka ugyanakkor valamelyik befektetési szolgáltató, illetve pénzügyi internetes portál felületéről lép tovább ide. Érdekesség, hogy az ÉSZLA-t felkeresők mintegy 15 százaléka nem magyar, hanem angol nyelven kommunikál az alkalmazáson, mintegy 5 százalékuk pedig Magyarországon kívüli helyről - elsősorban Nagy-Britanniából, Németországból, Ausztriából, de például Csehországból és Belgiumból is - lép be ide.

A tőkepiaci törvény alapján az értékpapír- és ügyfélszámlát vezető befektetési szolgáltatóknak a tárgyhót követő 5. munkanapig át kell adniuk az ügyfeleik értékpapír- és pénzegyenlegeire vonatkozó anonim - ügyfél-információt nem tartalmazó - adataikat a jegybanknak. Ezeket a számlatulajdonosok legkésőbb az átadást követő 5. munkanaptól, a következő havi egyenleg adatainak feltöltéséig, de legkésőbb a következő hó 10. munkanapjáig ellenőrizhetik.

Jelenleg 42 darab, értékpapírszámlákat kezelő társaság - például bankok, befektetési vállalkozások, alapkezelők, vagyonkezelők - szolgáltat adatokat az alkalmazás számára. A befektetők az ezek által küldött 24 jegyű belépési azonosító és havonta változó 12 karakteres jelszó alapján tudják lekérdezni az ÉSZLA felületén az előző tárgyhó végén felhasználható pénzeszközük hó végi egyenlegét, illetve a számlán vezetett értékpapírok azonosítóját, elnevezését, mennyiségét, s az elszámolás devizanemét, illetve hitelviszonyt megtestesítő értékpapíroknál (például állampapír) a névértéket is.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az ÉSZLA használata azért erősíti a pénzügyi szektorba vetett bizalmat, mert a lekérdezési lehetőséggel élve minden ügyfél ellenőrizheti, hogy egyezik-e a számlaértesítőben foglalt adattartalom az MNB részére megküldött adatszolgáltatással. Éppen ezért fontos, hogy minél többen és minél gyakrabban éljenek lekérdezési jogosultságukkal. A számlatulajdonosok belépési azonosítóinak, jelszavainak megképzési szabályait, a kapcsolódó adatbiztonsági és egyéb követelményeket a jegybank külön rendeletben határozta meg.

Az ÉSZLA-ra való bejelentkezéshez a jelszó kis- és nagybetűket, s egyéb, esetleg más karakterekkel összetéveszthető jeleket is tartalmazhat. Ezeket a beírás után érdemes ellenőrizni (például 1-es szám és l betű, illetve a 0 szám és az O betű nem tévesztendő össze). Célszerű ellenőrizni, a befektetési szolgáltatótól elektronikus úton kapott, s kimásolt, illetve beillesztett jelszót is (mivel abba esetleg egyéb karakterek is bekerülhettek). A beírt jelszó helyett csak pontok láthatók, ám ezek a jelszó mező jobb oldalán lévő szemet formáló ikonra kattintva láthatóvá válnak. Az azonosítót és jelszót ellenőrző kód egészíti ki a felületen. Érdemes ügyelni ennek helyes begépelésére is, ha a kód nem egyértelmű, a megfelelő ikonra kattintva újabb kérhető.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06