7 °C Budapest

Fosztogatják a számlákat: piaci kofaként kereskednek adatainkkal

2015. december 5. 13:02

Már pár ezer forintért vehetünk bankkártya adatokat az internet sötét bugyraiban, de az igazán értékes adatokhoz kicsit mélyebben kell a zsebébe nyúlnia a csalóknak. Vajon tényleg ilyen könnyű lenyúlni az adatainkat, vagy kicsi odafigyeléssel elkerülhető, hogy kifosszák a bankszámlánkat?

Már pár ezer forintért vehetünk bankkártya adatokat az internet legmélyebb bugyraiban - tudtuk meg a McAfee Labs tanulmányából. Az adatokat ezután webshopokban használják fel, akár nagyobb értékű vásárlásokra. Persze nem mindegy, milyen kártyát veszünk, az amerikai, brit és ausztrál adatok jóval olcsóbbak, mint egy EU-s országból lopott kártyaadat.

A nagyobb értékű számlák belépési adataiért többet kell kifizetni: egy 2200 dolláros (kb. 650 ezer forint) egyenlegű számla adatait például 190 dollárért (kb. 56 ezer forint) vehetjük meg. Lehetőség van olyan számla megvásárlására is, amelyre fantom utalások érkeznek, 500 és 700 dollár (150-200 ezer forint) között juthatunk ilyenhez - írta a tanulmányról az Index.

Senki sincs biztonságban?

Az V. kerületi rendőrök indítottak nyomozást egy külföldi férfi ellen, aki (a gyanú szerint) bankkártya adatokat lopott el, majd vásárlásokra használta fel a lemásolt bankkártyákat. Az egyik szállodában viszont kiszúrták, hogy másolt kártyával akart fizetni, ezért értesítették a rendőrséget, akik elfogták és letartóztatták a férfit - olvasható a Police.hu-n.

Úgy tűnhet, hogy senki sincs biztonságban, a csalók szinte bárki adatait ellophatják, azonban az ellopott adatok tulajdonosai valószínűleg óvatlanul adták meg az adataikat, így juthattak a csalók hozzá.

Hogyan védekezzünk a csalók ellen?

  • Amikor megkapjuk a bankkártyánkat azonnal írjuk alá!
  • Ne tartsuk egy helyen a PIN kódot és a kártyát!
  • Időről időre ellenőrizzük, hogy megvan-e a kártyánk!
  • Jegyezzük meg a PIN kódot és semmisítsük meg az ezt tartalmazó dokumentumot!
  • Ha webshopban szeretnénk fizetni, győződjünk meg arról, hogy megbízható szolgáltatótól vásárolunk és nem fognak visszaélni az adatainkkal!
  • Ne adjunk ki olyan információt a kártyánkkal kapcsolatban, amellyel tranzakciókat lehet végezni (persze vásárláskor ezeket meg kell adni a webshopnak)!
  • Ne adjuk ki a netbankunk jelszavát!
  • Adjunk meg vásárlási limitet a bankkártyánkhoz, akár a vásárlásokra és a virtuális tranzakciókra külön limiteket is megadhatunk!
  • Amikor a PIN kódunkat megadjuk, takarjuk le a számokat, hogy más ne láthassa!
  • Kérjünk SMS értesítést a (nagyobb összegű) tranzakciókról, így rögtön értesülünk, ha más használta a kártyánkat!

Mit tegyünk, ha csalásra gyanakszunk?

Ha arra gyanakszunk, hogy csalás áldozatai vagyunk, akkor azonnal hívjuk a bankunkat, és ha tehetjük, a netbankban vegyük le a kártyalimitünket 1 forintra, amivel a további csalások kerülhetők el. A bankunk egyébként várhatóan a kártya letiltását fogja javasolni és új kártyát fog küldeni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Előfordulhat, hogy a bank keres meg minket a bankszámla tranzakciókkal kapcsolatban. Ebben az esetben a először bizonyosodjunk meg arról, hogy tényleg a bankunkkal beszélünk, csak ezután válaszoljunk a feltett kérdésekre. Az egyik legjobb megoldás lehet, ha visszahívjuk a pénzintézetünket.

Még mindig a kártya a legbiztonságosabb

Minden hasonló esetnél fontos hangsúlyozni, hogy a bankkártya még mindig az egyik legbiztonságosabb fizetési eszköznek tekinthető (például a készpénzhez képest).

A kártya kis odafigyeléssel, az alapvető szabályok betartásával nagyon biztonságosan használható, a pénzünk biztonságban van rajta, a visszaélések száma a teljes kártyahasználathoz képest elenyészőnek mondható.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 31. 12:01
Németh Balázs az RTL Híradójának kérdésére elmulasztotta megemlíteni, hogy az eddigi 2,1 milliárdos...
Holdblog  |  2023. január 31. 05:59
Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?