1 °C Budapest

Ezek a legnagyobb pénzügyi hibák, amit a húszas éveidben elkövethetsz

2015. november 8. 17:32

Tizenévesként még csak kevesen foglalkoznak a pénzügyekkel, a legtöbben a szüleik pénzét, vagy zsebpénzüket költik. A húszas évek azonban sokak számára vízválasztó, ilyenkor ugyanis már jóval megfontoltabban kell a pénzügyekhez állni, mert akár egész életre szóló rossz döntéseket is hozhatunk.

A húszas évek sokak számára vízválasztó pénzügyi szempontból, ugyanis jellemzően a második X-et túllépve ér el odáig az ember, hogy felelősségteljesebben álljon a pénzügyekhez. Ez az időszak mindenki életében meghatározó, hiszen anyagilag ekkor függetlenedünk a szülőktől, és tanulunk meg egyedül bánni a pénzzel. Mivel a húszas éveinkben járva  hajlamosabbak lehetünk helytelen pénzügyi döntéseket hozni, érdemes lehet megfogadni az alábbi tippeket, hogy véletlenül se essünk a túlköltekezés csapdájába.

Hónap végére üres a pénztárcánk

Kevés huszonéves mondhatja el magáról, hogy önállóan, a saját erejéből magas jövedelemmel rendelkezik, a többség épphogy kijön a havi bevételből. Ez nem jelenti azt, hogy a szerényebb bevételt ne lehetne beosztani, csupán következetesnek kell lenni.  Akármennyire kevés is legyen a bevételünk, tőlünk függ, hogyan osztjuk be a pénzünket, hogy a hó végére is maradjon. Tudatosítani kell magunkban, mennyit költünk szórakozásra, bulizásra, és felesleges dolgok vásárlásra,  amire nem lenne feltétlenül szükségünk, és csökkenteni az efféle kiadásokat. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne menjünk el szórakozni, csak gondoljuk át jobban, mire kell a pénz elsősorban, és a fennmaradt keretből költsünk ezekre.

Ki a kicsit nem becsüli...

A kevésből is érdemes félretenni, a legjobb az, ha már az első fizetéstől kezdve takarékoskodunk. Sokan gondolják úgy, hogy havi néhány ezer forintot felesleges félretenni, ezért inkább el sem kezdik a takarékoskodást, pedig akár kis összegű, de rendszeres megtakarításokkal is össze lehet gyűjteni jelentősebb összegeket. Havi 5-10 ezer forintból például 10 hónap alatt 50 - 100 ezer forintot is meg tudunk spórolni, de három év alatt akár 3 havi rezsi és egyéb kiadásokra elegendő tartalékot is összegyűjthetünk. 10 év alatt pedig 1-1,5 millió forintot is fel lehet halmozni. Legyen az egy megtakarítási számla, vagy valamilyen befektetés, rendszeresen tegyünk félre egy meghatározott összeget, hogy bármilyen eshetőségre legyen vésztartalékunk.

Túl drága autóvásárlás

Egy autó fenntartása  elég költséges, hiszen rendszeres, és viszonylag drága fenntartási költségei vannak, arról nem is beszélve, hogy ha hitelt vettünk fel rá, akkor azt is fizetni kell. Fontos, hogy ne verjük magunkat felesleges adósságokba, ha tényleg nélkülözhetetlen az autó, olyat vegyünk, amit meg is tudunk engedni magunknak.

Hitelkártya

Sokan tartanak a hitelkártyától, pedig tudatosan használva jól is járhatunk vele. Egyre több bank kínál hiteltermékekeket kifejezetten fiatalok számára is, ráadásul ha hitelkártyával fizetünk, a pénzvisszatérítés mellett néhány üzletben már a vásárlás pillanatában azonnali kedvezményekkel, esetenként akár 10-20 százalékkal olcsóbban vásárolhatunk. A lényeg a következetességen van,  figyelni kell arra, hogy nehogy felesleges adósságba verjük magunkat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Diákhitel

A diákhitel szintén egy jól működő banki temék, részben az alacsony  kamat miatt, részben pedig azért, mert a hitel igényléséhez nincs szükség igazolt jövedelemre, és nem kell kezes, sem egyéb fedezet.  Ráadásul a visszafizetése biztonságos, tervezhető, és az átlagos friss diplomások pénzügyi helyzetéhez igazodik. Ugyanakkor mielőtt felvesszük,  érdemes jól átgondolni, hogy valóban szükségünk van-e a hitelre, ugyanis egy pályakezdő esetében az alacsonyabb törlesztőrészlet visszafizetése is megterhelő lehet anyagilag. Célszerű utánanézni, milyen kedvezményekre, támogatásokra lehetünk jogosultak hallgatóként. Egyetem mellett is sok lehetőség van arra, hogy pénzt keressünk, akár diákmunkára is jelentkezhetünk, amiből fedezhetjük a kiadásainkat.

Már most gondoljunk a nyugdíjas évekre

Bár egy huszonéves számára még fényévnyi távolságnak tűnhet a nyugdíjaskor, már most fontos gondolni a nyugdíjas évekre. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint 2060-ban már csak két munkaképes korú ember jut majd egy 65 évnél idősebb, nyugdíjas korban lévő emberre a mai néggyel szemben, ami azt jelenti, hogy az aktívak számához képest a nyugdíjasok aránya megduplázódik, és az állami nyugdíj összege csökkenni fog. Ennek fényében még fontosabb, hogy mielőbb kezdjünk el félretenni idős éveinkre.

A nyugdíj megtakarítások után az államtól 20 százalékos adójóváírás jár, ráadásul ha nyugdíjcélra használjuk fel, akkor kamatadó mentesen és egészségügyi hozzájárulás mentesen juthatunk hozzá a pénzünkhöz.

A nyugdíj-előtakarékossági számlánál tíz év után él az adómentesség abban az esetben, ha már nyugdíjas az illető. Aktív menedzselést igényel, a kockázat mértékét pedig mi dönthetjük el azzal, hogy épp milyen papírokat választunk a portfóliónkba.

Az önkéntes nyugdíjpénztár viszont nem igényel aktív beavatkozást, a megtakarításhoz teljesen csak 21 év után lehet adómentesen hozzáférni. A nyugdíjbiztosításnál pedig eszközalapok közül választhatunk, amelyekből a személyes tanácsadónk segítségével alakíthatunk ki portfóliót. Tíz év után, ha már elérte a nyugdíjas kort a megtakarító, mentesül az adózás alól.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 10. 11:23
Úgy tűnik, megint csavartak egyet felfelé a propaganda szintjén, ugyanis a Bors című, Fidesz-közeli...
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 9. 08:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Holdblog  |  2023. december 9. 06:48
Kijöttek a legfrissebb PISA-eredmények, amelyekben a diákok teljesítményét mérik hosszú idősoron, és...
Kiszámoló  |  2023. december 8. 19:24
Kiderültek a részletek az új villanyautós pályázatról, az eddigi legbőkezűbbre sikeredett. Csak váll...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem